Slik skal oljetilsølte fugler reddes

Claude har reist fra Belgia for å lære bort fuglevask.

BEHANDLING Her får en nylig ankommet ære full sjekk av veterinærene Kari O. Lutro og Siri Lervik. Foto: Per Flåthe
BEHANDLING Her får en nylig ankommet ære full sjekk av veterinærene Kari O. Lutro og Siri Lervik. Foto: Per Flåthe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Langesund/Dagbladet) Claude Vetlar har tatt veien fra Belgia for å lære bort kunsten å vaske og rehabilitere oljeinfisert fugl og vilt.

- Fuglene trenger 48 timer på seg for å bli stabilisert og få igjen varmen, forteller Claude, mens han mottar nylig ankommet ærfugl fra viltnemndas representanter.

Fuglene blir raskt pakket inn i håndklær og tatt med til roligere omgivelser.

Belgieren driver sitt eget Wildlife Rescue Center. Han forteller at oljeskadde fugler ofte utvikler diaré, uttørking og temperaturfall. For at fuglene ikke skal dø av dette blir det ført en sonde ned i magen på fuglene. Der blir de tilført en elektrolyttblanding, ikke ulik den som mennesker får intravenøst i forbindelse med ulykker eller operasjoner. Fuglene blir så lagt i egne båser for å roe seg ned et par døgn før selve vaskingen tar til.

God hjelpVaskesentralen er etablert på Havneterminalen i Langesund. Claude får god hjelp av veterinærer som Karo O. Lutro og Siri Lervik. Ofte må de arbeide flere sammen for å hjelpe fuglene. Alt må gjøres varsomt, slik at fuglene ikke skades ytterligere. Alle fugler som kommer inn til behandling blir ringmerket. Disse merkene gjør at fuglene senere kan identifiseres, dersom folk kommer over dem ute i naturen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer