Slik skal «onkel Jonas» fjerne tidsklemma

- Jeg minnes ikke ettermiddager med matlaging, fotballtrening og leksehjelp som de beste stundene jeg har hatt med min kone, sier han.

NISTEHJELP: Mens foreldrene er opptatt med valgkamp i stua, trår Jonas Gahr Støre til med nistesmøring på kjøkkenet. Han lanserer også fem nye tiltak for å hjelpe småbarnsfamilier i tidsklemma. Foto: Kristian Ridder-Nilsen / Dagbladet
NISTEHJELP: Mens foreldrene er opptatt med valgkamp i stua, trår Jonas Gahr Støre til med nistesmøring på kjøkkenet. Han lanserer også fem nye tiltak for å hjelpe småbarnsfamilier i tidsklemma. Foto: Kristian Ridder-Nilsen / DagbladetVis mer

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet vil komme småbarnsfamilier til unnsetning.

- Jeg er bestefar til ett, snart to, små barn. Jeg ser hvordan småbarnslivet kommer med mye stress og knapphet på tid. Det ønsker Ap å gjøre noe med, forteller han til Dagbladet.

Støre er i full sving med å smøre nistepakke til partiansattes barn. Også i Norges største parti er kombinasjonen små barn og karriere en krevende balanseøvelse.

«Onkel Jonas» byr de fire barna på leverpostei og agurk på kneipbrød. I naborommet strever mammaer og pappaer i rådgiverkorpset med dokumentmapper og telefonsamtaler. Støre smiler.

- Tidene forandrer seg, og da må familiepolitikken også utvikles. Det er naturlig for Arbeiderpartiet å se etter måter fellesskapet kan bidra på for å hjelpe familier slik at de får en mer behagelig hverdag og mer kvalitetstid sammen, sier han.

Tidsklemmepakke

Støre og Ap lanserer herved fem punkter for å minske trykket på norske familier:

  • Et måltid på skolen som skal frigjøre tid fra nistesmøring.
  • Bedre kvalitet i AKS/SFO som skal minske presset for å hente tidlig og for å fylle kveldene med aktiviteter.
  • Rett til barnehage i nærområdet som skal lette på logistikken før og etter skole- og arbeidstid.
  • En fritidsreform som legger trening og andre aktiviteter rett etter skoletid. - Det vil gi familien med ro rundt middag, utdyper Støre.
  • Krav om leksebevisste skoler. - Det er viktig at ungene får lekser det er mulig å gjennomføre uten at foreldrene må bruke masse tid på å hjelpe og tørke tårer, sier Ap-lederen.

Innbakt i disse fem punktene ligger også midler til å betale trenere i idretten, enten det er snakk om ungdommer eller foreldre. Da tror Støre det kan bli lettere å ta treningen like etter skoletid, ikke i de hektiske timene etter middag.

- I dag går mange barn og ungdom hjem til tomt hus og «tomme» timer før foreldrene haster hjem og smeller sammen en middag som familien sluker før de må stresse av gårde til fritidsaktiviteter. Med vår løsning kan flere av aktivitetene unnagjøres rett etter skolen, og familien får mer ro rundt middag og kveld, sier Støre.

Gode stunder med kona

Selv om Ap-lederen ikke lenger er småbarnsfar - og altså nøyer seg med å smøre niste til andres barn - minnes han godt sin egen tidsklemme.

- Allerede klokka 13 kikket jeg på klokka og bekymret meg for hvordan alt skulle falle på plass innen kvelden. Mange har det sånn i dag. Og det er jo ikke bra for forholdet mellom mor og far, heller.

- Du skal redde samlivet i de tusen hjem?

- Vel, jeg minnes ikke ettermiddager med matlaging, fotballtrening og leksehjelp som de beste stundene jeg har hatt med min kone. Jeg nøyer meg med å si det slik, sier Støre og smiler lurt.

Hjemmeværende mor

Han avviser at redningspakken til småbarnsfamilier er rådyr valgflesk.

- Dette er ikke dyr politikk i det hele tatt, sier han og legger til:

- Tidspresset på hjemmebane er noe veldig mange føler på kroppen. Politikken vi ønsker å gjennomføre er en investering i en bedre skoledag og en mindre hektisk tid på hjemmebane etter skolen.

Støre mener høyresida i norsk politikk sitter med armene i kors og ser på at mange familier og parforhold slites i fillebiter av en hektisk hverdag.

- Høyresidas svar på tidsklemma er at mor skal være hjemme. Det får være en beslutning hver enkelt familie tar på egne vegne, men jeg mener politikkens oppgave å gi et alternativ som gjør at mor også kan være i jobb.