Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Oslo få bukt med kriminaliteten

Fattigdomsproblemer, høy arbeidsledighet og mange ungdommer som dropper ut, tror ordfører Marianne Borgen må løses om kriminaliteten i Oslo øst skal ned.

STYRKER PÅ PLASS: Store politistyrker var på plass på Bjørndal i Oslo da de fikk melding om skudd i et garasjeanlegg. En mann er kritisk skadd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STYRKER PÅ PLASS: Store politistyrker var på plass på Bjørndal i Oslo da de fikk melding om skudd i et garasjeanlegg. En mann er kritisk skadd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste halve året har det vært en rekke skyteepisoder i hovedstaden. Natt til mandag skjedde det to nye skytehendelser, der en mann ble kritisk skadd og tre personer ble siktet for brudd på våpenloven. Fortsatt jakter politiet etter en eller flere gjerningspersoner, og mandag opplyste politiet at de tror at de som står bak hendelsene, er fra et kriminelt gjengmiljø.

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), sier at det er en alvorlig situasjon at folk blir skutt på åpen gate i hovedstaden. Hun sier at politiet må gjøre sin del av jobben, men sier at også kommunen har en jobb å gjøre for å forebygge kriminalitet.

- Det at det skapes utrygghet og uro i områdene, må man ta på alvor. Det er klart at vi har mange levekårsutfordringer på østsiden av byen. Vi har store fattigdomsproblemer, høy arbeidsledighet og vi har ungdom som dropper ut av skolen. Vi må gjøre mer på det forebyggende arbeidet, sier Borgen til Dagbladet.

Ordføreren sier at politiet har ansvar for å holde hovedstaden trygg, men for å hindre at ungdommene blir en del av de kriminelle gjengene, må kommunen starte med tidlig innsats, der barn har gode barnehager, skoler og der de fanger opp barn som opplever vold og overgrep.

SKYTEEPISODENE I OSLO: Politiet holdt pressebrief om skyteepisoder i Oslo som skjedde natt til mandag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Store utfordringer

Som Dagbladet skrev i februar, selger barn ned i 10-12-årsalderen narkotika og polititjenestemenn som jobber på gatenivå opplever at deler av Oslo østkant nærmest er blitt lovløs. Politiet jobber nå med å ta knekken på gjengmiljøene.

Borgen sier at det allerede foregår mye forebyggende arbeid i kommunen. Blant annet har staten bladd opp 30 millioner kroner til økt politiarbeid i Søndre Nordstrand, og bystyret satser i tillegg på et forsterket områdeløft i bydelen. Pengene skal brukes for at bydelen skal bli et bedre og tryggere sted å bo.

- Levekårsutfordringene er et vest-øst-skille i byen, selv om man også har fattige barn på vestkanten. De barna som lever i fattige familier, har foreldre som ikke er i jobb, eller har lav tilknytning til arbeidslivet, sier Borgen.

Hun sier at å utjevne forskjeller er en viktig oppgave som hun vet at flertallet i bystyret er opptatt av.

PÅ PLASS: Store politistyrker var på Bjørndal i Oslo natt til mandag etter at en mann ble skutt i et garasjeanlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ PLASS: Store politistyrker var på Bjørndal i Oslo natt til mandag etter at en mann ble skutt i et garasjeanlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi som kommune må se på hvordan vi kan forebygge kriminalitetsutvikling. Vi må levere gode oppvekstvilkår, gode barnehager og skoler, steder å møtes og få flere i arbeid.

På spørsmål om når man kan forvente resultater av områdesatsingen, sier hun at det er for tidlig å si, men at klok områdesatsing, og tverrfaglig samarbeid vet vi gir gode resultater. Byen har også hatt områdeløft på Tøyen og i Groruddalen.

- Vi vet fra en annen type arbeid som er gjort, at det å sikre bedre oppvekstvilkår for barn vil få rask effekt hvis det gjøres på en skikkelig måte. Vi må være tålmodig på barns vegne. Mange har hatt det vanskelig altfor lenge, sier hun.

Bekymret

Antallet skyteepisoder, narkotikasalg og de unge personene som blir rekruttert til gjengmiljøene, bekymrer byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Vi er sterkt bekymret for voldsepisodene og gjengkriminaliteten en del steder i byen. Det er en bekymringsfull utvikling vi må ta tak i, sier Johansen til Dagbladet.

Byrådslederen leder politirådet sammen med politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold. Fire ganger i året møtes de, sammen med en rekke andre personer i sentrale stillinger i kommunen, for å blant annet utveksle informasjon om kriminaliteten i byen.

Han sier at gjengkriminaliteten har høy prioritet på møtene.

Han sier at det har blitt bevilget ti nye politistillinger i Oslo politidistrikt som skal jobbe mot det som skjer i Søndre Nordstrand bydel.

- For at vi skal knekke gjengkriminaliteten, betyr det økte politiressurser. Vi er glade for at det har blitt bevilget nye politistillinger. Det er også blitt gjort en rekke tiltak på skolene, for det er med sterk bekymring at det foregår dopsalg og at det rekrutteres unge mennesker til kriminelle miljøer, sier Johansen.

Vil ta gjengene

For ti år siden satte Oslo-politiet i gang prosjektet X-ray etter gjengskyting på Aker Brygge. Prosjektet var en suksess. Miljøene ble fotfulgt og de mest kjente grupperingene, som «A-gjengen», «B-gjengen», «Furuset Bad Boys», «Grønlandsgutta», «Young Guns» og Tøyen-gjengen «Red Dragons», ble filleristet av politiet. Det ble i noen år slutt på gjengoppgjør og skyting.

- Vi er opptatt av at det skal ikke være en episode i sentrum av Oslo for at gjengene skal knekkes. Det er et tema vi har i politirådet, sier Johansen.

Han forteller at kommunen har jobbet mye med et områdeløft i Groruddalen, og sier at dette er en jobb som ikke er ferdig. De 30 millioner kronene til områdeløftet i Søndre Nordstrand bydel er bevilget i årets budsjett.

- Vi kommer til å fortsette dette arbeidet. Både det forebyggende arbeidet og politiarbeidet kommer til å intensiveres framover, sier han.

Stigmatisering

Selv om det er store fattigdomsproblemer, flere uten arbeid og mange som dropper ut av skolen på østkanten, sier Johansen at man ikke må stigmatisere området for mye.

Byrådslederen understreker at det er veldig trygt å bo på østsiden av byen. Etter folkemøtet på Holmlia i midten av februar, opplevde han at mange av de ressurssterke innbyggerne i området ønsket å bli for og bidra til at bydelen blir til et bedre sted.

- Det er veldig trygt å bo på den siden av byen. De aller, aller fleste oppfører seg bra, men så er det noen som ødelegger for andre, sier han.

Om ti ekstra stillinger, arbeidet mot vold i hjemmet, få flere til å jobbe med organisert kriminalitet og satsingen i kampen mot arbeidskriminalitet, hjelper, er ennå ikke klart.

- Det spørs om det holder. Jeg skal ha nytt møte med politirådet neste uke for å få mer kunnskap om hva de gjør og hvilke planer politiet har. Det som skjer i bydelen er uakseptabelt, sier Raymond Johansen.

Prioriteres

Grete Lien Metlid, som er leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, ville mandag ikke svare på om politiet knytter de to hendelsene natt til i går til andre skyte- eller voldsepisoder i hovedstaden den siste tida, men sier at politiet har satt inn store ressurser i etterforskningen av de to sakene.

- Dette er saker som prioriteres høyt, sier Metlid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling