FØRSTE GANG SAMMEN: Donald Trump fikk i går offentlig støtte fra Chris Christie - som trolig sikter seg mot enten visepresidentembetet eller en ministerpost om Trump blir president.. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FØRSTE GANG SAMMEN: Donald Trump fikk i går offentlig støtte fra Chris Christie - som trolig sikter seg mot enten visepresidentembetet eller en ministerpost om Trump blir president.. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Slik skal partitoppene dolke Donald Trump i ryggen

Skal knuses av sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DALLAS / OSLO (Dagbladet): Donald. Og Trump.

To ord som de færreste amerikanere stiller seg nøytrale til. Til tross for en diskusjonsteknikk som kan minne om scener småbarnsforeldre ser rundt leggetid, utspill som for enkelte trolig vil minne både om hverdagsrasisme og trakassering, og minimalt med informasjon om hva slags politikk han faktisk vil føre, er Trump nå storfavoritt til å bli republikanernes presidentkandidat.

Nå har Det republikanske partiet fått nok. Mange vil mene partiet selv har skyld i at en til tider bisarr kandidat som realitystjernen og eiendomsmogulen Trump nå er manges favoritt til å bli verdens i egne øyne mektigste mann. Men toppene i partiet skal nå jobbe med å stikke sin egen lederkandidat i ryggen.

I en lengre artikkel i New York Times i dag framgår det nemlig at en rekke ledere i Det republikanske partiet jobber innstendig med hvordan de skal få tatt knekken på Donald Trump.

Drittpakker Et av de første forsøkene kom i stand i fjor høst. Da planla de durkdrevne partistrategene Alex Castellanos og Gail Gitcho å kontakte flere av partiets fremste donorer — blant dem casinomagnaten Sheldon Adelson og hedgefundsjefen Paul Singer, for å grunnlegge en ny
såkalt Super PAC - en pengeinnsamlingsorganisasjon med et hovedmål: Å styrte Donald Trump. I et konfidensielt notat som New York Times har fått tilgang til skriver de to strategene:

- Vi vil at velgerne skal se for seg at Donald Trump sitter i det ovale kontor — ansvarlig for konfrontasjoner og uenighet verden over.
De to skal også ha fått produsert annonser som viste at Trump ikke egnet seg som president. De to nektet å kommentere opplysningene overfor New York Times — og kampanjen fikk heller aldri fotfeste blant republikanernes største donorer.

Da kan det være mer substans bak de seinere forsøkene. Mitch McConnell, leder for Republikanerne i Senatet, har lansert en plan om å kjøre en annonsekampanje på TV mot Donald Trump. McConnell har også gitt grønt lys for at andre som måtte ønske å motarbeide Trump har hans fulle støtte - og at Trump heller ikke kan vente seg partistøtte om han så skulle vinne nominasjonen.

Kasich må bort Et viktig mål for flere av republikanernes ledere er å kvitte seg med John Kasich — guvernør i Ohio og den kandidaten med klart lavest oppslutning av de gjenværende. McConnell skal også ha vært klokkeklar på at Kasich bør ta sine presidentambisjoner og forsvinne.

McConnell har ifølge en rekke senatorer som New York Times har snakket med erklært at Kasichs utholdenhet er fullstendig irrasjonell, fordi han ikke anses å ha noen som helst realistisk mulighet til å vinne nominasjonsvalget.

En annen høytstående kilde beskriver Kasich slik:

- Han slenger bare rundt seg med armene, mens han reiser landet rundt bare for å kose seg. Jeg irriterer meg grønn over ham.

Kasich selv, derimot, skal ha lagt en plan om å vinne hjemstaten Ohio, satse på at Marco Rubio taper i Florida, og så forsøke å samle partieliten bak sitt eget kandidatur — for så å kvitte seg med Trump på Republikanernes partikongress i juli.

Også Terry Sullivan, sjef for kampanjen til Marco Rubio, har innsett at det fort blir på partikongressen at Trump må tas en gang for alle. Mitt Romney, som tidligere har stilt til presidentvalg og som fortsatt nyter stor respekt blant mange i partiet, har også vært inne på denne tanken — men har nå sagt at han vil gå mot Trump direkte.

«Dumme» Mitt Romney Etter en middag tirsdag kveld, der presidentvalgkampen var tema, angrep Romney Trump på Fox News, på et område som potensielt kan være svært skadelig for Trump i en presidentvalgkamp.

Romney ba nemlig Trump om å offentliggjøre skatteopplysningene sine — som av flere antas å skjule ugunstige hemmeligheter for den styrtrike eiendomsmagnaten. Donald Trump svarte Mitt Romney på Twitter. Vi velger å gjengi meldingen på originalspråket:

MYE Å TENKE PÅ: Mitch McConnell er en svært stresset mann om dagen. Foto: Getty / AFP / NTB scanpix
MYE Å TENKE PÅ: Mitch McConnell er en svært stresset mann om dagen. Foto: Getty / AFP / NTB scanpix Vis mer

«Mitt Romney, who was one of the dumbest and worst candidates in the history of Republican politics, is now pushing me on tax returns. Dope!»

Trump gjorde seinere klart at han kom til å offentliggjøre skatteopplysningene — men at revisorene måtte få gjøre seg ferdig med dem først, og at han ikke kan offentliggjøre skatteopplysningene mens han er under bokettersyn.

Christie-støtte Dagbladet var på Trumps valgmøte i Fort Worth utenfor Dallas i Texas i går, hvor han for første gang var på scenen sammen med New Jersey-guvernør Chris Christie, som selv trakk seg som presidentkandidat etter skuffende resultater i New Hampshire og Iowa.

Det er den første tunge nasjonale politikeren som støtter Trump, og de fleste eksperter mener Christie nå kalkulerer med at Trump vil vinne nominasjonen. Washington Post er blant dem som mener Christie trolig vil få en ministerrolle hvis Trump skulle komme til makta, eventuelt bli utpekt som visepresidentkandidat allerede i valgkampen.

På valgmøtet gikk Trump til flere personlige angrep på rivalen Marco Rubio, som fortsatt ses på som favoritten i de etablerte delene av partiet og som flere eksperter mener har best sjanse til å slå Hillary Clinton.

Cruz i trøbbel Texas-senator Ted Cruz, som fortsatt har et lite håp om å snu trenden og vinne over Trump og Rubio, gikk i går ut og sa at Trump kan bli ustoppelig etter supertirsdag, hvis resultatene blir slik meningsmålingene ser ut nå.

GIR SEG IKKE: Ohio-guvernør John Kasich. Foto: Reuters / NTB scanpix
GIR SEG IKKE: Ohio-guvernør John Kasich. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Det tror jeg vil være en stor feil, både for partiet og landet, sa Cruz til CNN.

Cruz selv hadde håpet å dominere i sørstatene. Men nå står han i fare for å til og med tape hjemstaten Texas, hvor flest delegater står på spill tirsdag.

Førstkommende tirsdag er altså selveste «supertirsdag», da til sammen 595 delegater står på spill for republikanerne i elleve delstater. 1237 delegater trengs for å vinne nominasjonen. Donald Trump leder på de fleste meningsmålingene, inkludert i Marco Rubios hjemstat Florida.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram