IKKE TATT STILLING TIL FORELEGGET: Fungerende politimester John Reidar Nilsen innfører nye tiltak for å hindre at en sak som Monika-saken skjer igjen.
 
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
IKKE TATT STILLING TIL FORELEGGET: Fungerende politimester John Reidar Nilsen innfører nye tiltak for å hindre at en sak som Monika-saken skjer igjen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Slik skal politiet hindre en ny Monika-sak

Innfører hastetiltak i Bergen. Ikke tatt stilling til 100 000-kronersbota.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker bøtelegger Hordaland politidistrikt med 100 000 kroner i kjølvannet av Monika-saken.

De mener politiet har utvist grov uforstand i tjenesten i deres behandling av varsleren Robin Schaefers rapporter. Ingen personer blir stilt overfor straffeansvar av Spesialenheten. De har ikke sett på selve etterforskningen av drapet som først ble henlagt som et selvmord.

Nå holder fungerende politimester John Reidar Nilsen pressekonferanse i Bergen.

Han har ikke tatt stilling til om de vil vedta boten eller ikke. han har fem dager på å bestemme seg.

- Men det må ikke herske tvil om at det er gjort feil i Hordaland politidistrikt. Det er feil vi tar inn over oss og som vi må lære av, sier han.

Han er enig med Spesialenheten om at de håndterte varsler Robin Schaefers rapporter på en utilstrekkelig måte.

- Vi risikerte at saken ble henlagt på feil grunnlag, sier han.

Spesialenheten mener feilene ikke fører til noe straffeansvar for enkeltpersoner, men Hordaland politidistrikt sier det ikke betyr at han er fornøyd med saksbehandlinga.

- Jeg kan ikke i dag si om denne saken får personellmessige konsekvenser. Jeg vil ikke forskutere videre behandling, sier politimesteren.

Han har nå innført følgende tiltak som forhåpentlig vil hindre lignende hendelser i framtida.

• Etterforskere og påtalejurister som deltar i denne typen etterforskning må frigjøres fra andre oppgaver.
• Etterforskere og jurister som får ansvar må skoleres i teamarbeid.
• Det må innføres systemer som sikrer god kommunikasjon og notoritet i etterforskningsskritt.

Fra tidligere er det kjent at en egen enhet i politiet skal etableres for de mest alvorlige sakene. I Monika-saken var tre forskjellige enheter inne i saken på ulike tidspunkt, noe som ifølge politimestereb kan forklare noe av kommunikasjonssvikten underveis.

- Det er mye i denne saken jeg skulle ønske var annerledes. Vi kan ikke endre fortida, men vi kan gjøre noe med framtida. Dette har vært en belastning for familie, innbyggere og ansatte i politidistriktet, sier han.