Liket i Smutthullet

Slik skal politiet løse mysteriet med det ukjente liket

Krimteknikerne leter i detaljene etter spor som kan føre til at avdøde blir identifisert. Dagbladet fikk bli med på innsiden da politiet startet sitt møysommelige arbeid.

DETALJENE: Dagbladet fikk bli med politiets krimteknikere Trond Høydal og Espen Berger under obduksjonen av det ukjente liket som ble funnet i Smutthullet i Barentshavet. Hver minste detalj blir undersøkt, avfotografert og katalogisert i håp om at klær og eiendeler skal avslør spor som kan lede til en positiv identifisering av den avdøde. Video: Øi... Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Lysstoffrørene skinner sitt harde lys over desinfiserte obduksjonsbord i børsta stål på avdelingen for klinisk patologi på Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

UNDERSØKES: Hanskene fulgte med likfunnet. Når krimteknikerne undersøkte plaggene nærmere viste det seg at den ene inneholdt avgjørende spor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UNDERSØKES: Hanskene fulgte med likfunnet. Når krimteknikerne undersøkte plaggene nærmere viste det seg at den ene inneholdt avgjørende spor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Krimtekniker Espen Berger er varsom i bevegelsene når han skyller den røde og svarte arbeidshansken under rent vann. Med fingrene klemmer han forsiktig på hansken og øynene finner blikket til kollegaen Trond Høydal når han kjenner at noe gir motstand.

Han legger hansken på obduksjonsbordet og henter en operasjonsaks. Forsiktig klipper politimannen opp hansken. Når han bretter stoffet til side, finner Berger det de håpet på. En menneskehånd. Med intakte fingeravtrykk.

Liket i trålen

Reketråleren M/S Remøy hadde vært til havs i en uke da kaptein Kjetil Ervik fikk beskjed fra mannskapet om at noe hadde fulgt med trålen opp fra Barentshavets bunn fjerde april. Ved første blikk kunne det virke som om noen gamle arbeidsklær hadde viklet seg inn i linene, men så ség sjokket inn. De oransje oljeklærne skjulte en død person.

AVBRØT FISKET: M/S Remøy satte kursen mot Båtsfjord i Finnmark for å avlevere det mystiske liket til politiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AVBRØT FISKET: M/S Remøy satte kursen mot Båtsfjord i Finnmark for å avlevere det mystiske liket til politiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lukten avslørte at liket på dørken hadde vært under vann. Lenge. Klokka 10 meldte kaptein Ervik over radioen til politiet om det grusomme funnet. Tråleren som skulle vært på havet i tre uker til, avbrøt fisket og la kursen mot norskekysten.

Havnebassenget i Båtsfjord i Finnmark er til vanlig fylt opp av russiske trålere, men da M/S Remøy gikk mot land var de fleste bøyene tomme. Ved hurtigrutekaia lå to norske båter og ventet på at mannskapet skulle mønstre på og litt lengre inn i fjorden lå tre rustne, russiske fiskebåter fortøyd til kaia.

Da liket ble heist i land med skipets industrikraner, ventet politiet og et begravelsesbyrå på kaia. Liket ble lagt på en båre og løftet inn i likbilen. Mannskapet på M/S Remøy sto langs ripa og tok et stille farvel med det som sannsynligvis var en kollega.

I LAND: Kaptein Kjetil Ervik håper familien til den avdøde en gang vil få en grav de kan besøke. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet
I LAND: Kaptein Kjetil Ervik håper familien til den avdøde en gang vil få en grav de kan besøke. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet Vis mer

Navnet

Innerst i obduksjonsrommet på UNN ligger det ukjente liket pakket inn i grønn presenning. I løpet av helgen er den avdøde fraktet til Tromsø med Hurtigruta.

Sammen med rettsmedisinerne på UNN skal politiet i gang med å finne identiteten til en person som sannsynligvis har ligget i det kalde saltvannet i Barentshavet i årevis.

OBDUKSJON: Liket er fraktet til institutt for klinisk patologi på UNN og skal flyttes over på obduksjonsbordet. Krimtekniker Trond Høydal (t.v.) har akkurat briefet teamet som skal gjennomføre obduksjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OBDUKSJON: Liket er fraktet til institutt for klinisk patologi på UNN og skal flyttes over på obduksjonsbordet. Krimtekniker Trond Høydal (t.v.) har akkurat briefet teamet som skal gjennomføre obduksjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er tatt bilder av liket om bord i båten, sier Trond Høydal og viser fram en fotomappe.

- Han er iført oljehyre, flytevest og støvler. Det ser ut som om han har et knivbelte på seg, og så står det et navn på buksa, sier Høydal.

Navnet, som kan være et fornavn eller et kallenavn, er skrevet med svart tusj og stavet med krylliske bokstaver.

- Foreløpig er han en NN. Ukjent, sier Høydal.

Ulykker

Likfunnet i den russiske delen av Smutthullet torsdag 4. april kan være en ny bit i puslespillet om snøkrabbetrafikken fra Båtsfjord. Dagbladet har i en serie artikler avdekket omfattende sosial dumping og mulig menneskehendel på latviske, litauiske og russiske båter som kom til Norge for å fiske snøkrabbe i årene 2013-2017.

Dagbladet kartla alle dødsulykker på snøkrabbeskipene og i Barentshavet fra 2013 og fram til oppunder jul 2018. Seks av dem var knyttet til snøkrabbefisket. Av dem skjedde to ved Smutthullet, uten at de omkomne ble funnet. Med mindre likfunnet 4. april skulle være en ulykke som ikke er registrert hos norske myndigheter, peker mye mot dødsulykken på det latviske snøkrabbeskipet «Memele» i 2016.

FUNNSTED: 21. april 2016 forsvant en da 27-28 år gammel russisk fisker over bord fra den latviske snøkrabbebåten «Memele». Torsdag fikk «M/S Remøy» et lik i trålen, bare rundt 1,7 km unna stedet han falt over bord. Kart: Kjell Erik Berg og Ola Strømman
FUNNSTED: 21. april 2016 forsvant en da 27-28 år gammel russisk fisker over bord fra den latviske snøkrabbebåten «Memele». Torsdag fikk «M/S Remøy» et lik i trålen, bare rundt 1,7 km unna stedet han falt over bord. Kart: Kjell Erik Berg og Ola Strømman Vis mer

Politiet bekrefter også at dette er en av de ulykkene de nå ser på.

- Linken som er dratt opp mot de to forsvinningssaken er en av flere hypoteser som politiet jobber etter. Vi etterforsker saken bredt og låser oss ikke til en teori om hvem den avdøde er, sier Ståle Luther, seksjonsleder for Felles Enhet for Etterforsking i Troms politidistrikt.

En da 27-28 år gammel russisk fisker forsvant 21. april 2016 over bord fra snøkrabbeskipet «Memele», bare 1,7 kilometer unna funnstedet 4. april i år.

«Made in Russia»

Den grønne presenningen brettes vørent til side. Den oransje oljehyren kommer til syne og lukten av et dødt menneske som har ligget lenge under vann brer seg i rommet. Hodet til personen på obduksjonsbordet ser ut til å mangle. Den høyre hånden er intakt, men krimtekniker Høydal tviler på om det er mulig å hente fingeravtrykk. Venstre hånd mangler.

- Vi trenger DNA, fingeravtrykk og tenner hvis det er mulig, sier Lars Uhlin Hansen, professor og en av Norges mest erfarne rettsmedisinere.

FOTO: Rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen ledet obduksjonen. Politioverbetjent Trond Høydal er nøye med å fotografere alt som skjer. Fotografiapparatet er blant krimteknikernes viktigste redskap. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FOTO: Rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen ledet obduksjonen. Politioverbetjent Trond Høydal er nøye med å fotografere alt som skjer. Fotografiapparatet er blant krimteknikernes viktigste redskap. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Sakte fjernes plagg for plagg. De legges på bordet ved siden av. I sålene på støvlene er det preget inn «Made in Russia». Flittige fingre i blå engangshansker går gjennom lommer og sømmer på jakt etter spor. Alle ledd i prosessen blir dokumentert med foto.

- Forråtnelsen har kommet ganske langt. Vi er spent i forhold til hodet. Hvis det ikke er noen tenner, så vil det ikke være mulig for tannlegen å gjøre jobben, sier Høydal.

AVTRYKK: Odontolog Øyvind Skjeldal undersøker de få tennene som fremdeles var festet i underkjeven. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AVTRYKK: Odontolog Øyvind Skjeldal undersøker de få tennene som fremdeles var festet i underkjeven. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Når alle klærne er fjernet viser det seg at underkjeven er relativt god bevart.

- Noen tenner har han mistet etter han døde, men vi ser på det som er igjen. Vi ser nærmere på fyllinger og om det er noen spesielle kjennetegn som kan bidra til identifisering, sier tannlege Øyvind Skjeldal.

Skjeldal rigger til røntgenapparatet, rygger noen meter tilbake og trykker på fjernutløseren.

Sjøforklaring

Sjømannen som forulykket i 2016 ble, ifølge den latviske sjøforklaringen, dratt over bord, da han hektet fast i lina som forbinder krabbeteinene. Mannskapet skal ikke ha sett det som skjedde før de fikk øye på de oransje klærne hans som forsvant i havet 10-20 meter bak båten.

Teine-lina skal straks ha blitt kuttet, trolig for å øke sjømannens sjanser til å komme seg fri eller for ikke å bli dratt under. Men kameratene på dekk så ham aldri mer.

Av den latviske sjøforklaringen går det fram at han skal ha hatt på seg oransje oljebukse og jakke. I tillegg skal han ha hatt støvler, en redningsvest og et knivbelte på seg. Trøtthet og lange vakter ble oppgitt som årsak til at sjømannen kan ha vært uoppmerksom i det farlige arbeidet, og dermed vært årsak til ulykken. Vaktene skal ha vært lovstridig lange.

Fingeravtrykk

Krimteknikerne fra Troms politidistrikt har brukt hele arbeidsdagen til å dokumentere, avfotografere og undersøke klær og gjenstander som fulgte med funnet. På bordet ligger en oransje oljebukse og jakke, et knivbelte og en rød redningsvest slik også snøkrabbefiskere har.

SPOR: Den avdøde manne hadde et skinnbelte og en kniv på seg da han ble funnet i trålen i Barentshavet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SPOR: Den avdøde manne hadde et skinnbelte og en kniv på seg da han ble funnet i trålen i Barentshavet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Rettsmedisinerne har samlet inn DNA-prøver som skal sendes inn til videre undersøkelser. Det er fastslått at det ukjente liket er en mann mellom 30 og 50 år gammel.

For Trond Høydal og Espen Berge gjenstår det å ta fingeravtrykk av den avdøde.

Hånda som Berget oppdaget inne i den ene hansken er skadet av forråtnelse og teknikerne er bekymret over at for mye press vil ødelegge den skjøre huden.

LYKKES: Krimteknikerne Espen Berger og Trond Høydal var fornøyd med at de klarte å sikre seg mannens fingeravtrykk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LYKKES: Krimteknikerne Espen Berger og Trond Høydal var fornøyd med at de klarte å sikre seg mannens fingeravtrykk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen har en løsning. Da han bisto under identifiseringsarbeidet etter tsunamien i Thailand i 2004, lærte han en effektiv metode av thailandske kollegaer. Ved å fjerne huden fra fingeren og feste den på sin egen, er det mulig å legge nok press på den døde huden til å få et godt fingeravtrykk.

Professoren blir stående i noen minutter mens avtrykket stivner på pekefingeren.

- Jeg tror det blir veldig bra, sier Trond Høydal, mens han studerer fingeravtrykket under det skarpe lyset fra en lykt.

De tre viktigste elementene for å kunne identifisere et ukjent lik er på plass. Avtrykk av tenner, DNA og fingeravtrykk.

ANALYSE: Fingeravtrykk, DNA og røntgen av tennene sendes ti Kripos for videre undersøkelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ANALYSE: Fingeravtrykk, DNA og røntgen av tennene sendes ti Kripos for videre undersøkelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer