<strong>TILTAK:</strong> Jan Eirik Thomassen ved Oslo Politidistrikt forteller om hvilke tiltak politiet har satt i gang. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TILTAK: Jan Eirik Thomassen ved Oslo Politidistrikt forteller om hvilke tiltak politiet har satt i gang. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Slik skal politiet sikre eid-feiringen

Politiet opplyser at de kommer til å ha en økt tilstedeværelse under eid-feiringen søndag. Samtidig bevæpnes alle politifolk i Oslo for en tidsperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag kom meldingene om skudd avfyrt i en moské i Bærum. En person ble lettere skadet, og en lokal mann i 20-åra ble pågrepet på stedet. Noen timer seinere aksjonerte politiet mot gjerningsmannens bolig. Da bekreftet politiet overfor VG at mannen var siktet for drapsforsøk.

I 22-tida kom meldingen om at en død person hadde blitt funnet inne i boligen. Under en pressekonferanse klokka 23 bekrefter politiet at dette var en ung kvinne som var i en familierelasjon med gjerningsmannen. Det kommer også fram at mannen i tillegg nå er siktet for drap.

Politiet opplyser at de kommer til å ha en økt tilstedeværelse under eid-feiringen søndag.

- Dette er for at alle som feirer skal være så trygge som mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen på pressekonferansen.

Eid-bønn

- Vi er svært bekymret for det som har skjedd. Vi vet foreløpig lite om gjerningspersonen og hvilke motiver vedkommende hadde, sa talsperson Ikhlaq Ahmad i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag kveld.

- Dette gir vonde assosiasjoner til 22. juli og til det som skjedde i New Zealand tidligere i år, legger han til.

50 mennesker ble drept og nesten like mange såret i skyteangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars i år.

Norske moskeer skal ha eid-bønn søndag, og det kommer til å være samlet flere tusen mennesker for bønn, ifølge Ahmad. Moskeen i Bærum har bestemt seg for å trappe opp sikkerheten og vaktholdet rundt moskeen under morgendagens bønn.

Ifølge NTB har også Islamsk Råd Norge blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med feiringen søndag.

- Vi setter stor pris på dette og anmoder de interesserte til å ta direkte kontakt med en moské i deres nærområde, skriver de.

Leder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge opplyser til NTB at rundt 40–50 personer har tatt kontakt i ulike kanaler. Også andre religiøse personer har tatt kontakt.

SKYTING: En person beskrives som lettere skadet etter å ha blitt skutt i en moské i Bærum. En mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Video: Tipser Vis mer

Bevæpnet alle mannskaper

Under pressekonferansen opplyser politiet om tiltakene som allerede har blitt satt inn, og som skal settes inn, etter hendelsene i Bærum lørdag ettermiddag og kveld.

- Vi kommer til å sette ut ekstra mannskaper. Vi har ekstra tiltak gjeldende fra i kveld. Vi har bevæpnet alle mannskaper som jobber i Oslo politidistrikt, sier Thomassen.

Fram til søndag formiddag skal alle politifolk være bevæpnet i forbindelse med eid-feiringen. Bevæpningen skal vurderes forlenget til søndag.

Det er iverksatt ulike forebyggende og trygghetsskapende tiltak på arrangementene.

BÆRUM: Ordfører Lisbeth Hammer Krogh ser svært alvorlig på moské-angrepet. Video: Henriette Eilertsen. Reporter: Madeleine Liereng Vis mer

Synlige og usynlige tiltak

Thomassen forteller at politiet er kjent med at det ligger an til å komme ganske mange mennesker på disse arrangementene.

- Vi har sivile og uniformerte mannskaper som skal passe på og sørge for at folk opplever at det er trygt å feire eid, sier han.

- Vi er i dialog med ulike moskeer i politidistriktet og de moskeene som skal ha arrangementer, fortsetter Thomassen.

Politiet har mottatt noen bekymringsmeldinger i forbindelse med moskéangrepet.

- Vi snakker med moskeene hvor de er bekymret og gir dem råd. Så er det sånn at vi setter på godt med mannskaper og kommer til å være tettere på moskeene framover, spesielt i forbindelse med eid-feiringa.

Ikke bekymret

På spørsmål fra pressen om de er bekymret for søndagens feiring, svarer Thomassen:

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi føler vi har god kontroll, sier han og understreker at politiet er opptatt av at også publikum skal føle at det er trygt å gjennomføre eid-feiring.

- Vi setter på godt med ekstra politimannskap i knyttet til eid-feiringa. I praksis betyr det at vi kommer til å ha en god del ekstra mannskaper ute, kjørende i patruljebiler. Også har vi en del usynlige tiltak, sivile tjenester som vil være like synlige, sier Thomassen til Dagbladet og påpeker at han naturligvis ikke gå nærmere inn på hva det handler om.

- Har dere etterretning som tilsier at det er nødvendig å sette inn slike tiltak?

- Det er sånn at når vi har hendelse som er såpass alvorlig som vi har hatt nå, er det naturlig at vi responderer på det og en naturlig respons for oss at vi øker tilstedeværelsen i Oslo by med politifolk, svarer Thomassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer