Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapet i Kristiansand:

Slik skal politiet sirkle inn gjerningspersonen

Etterforskningen av dobbeltdrapet i Kristiansand er «krevende» for politiet.

ETTERFORSKER: Kripos bistår Kristiansands-politiet i etterforskningen av dobbeltdrapet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Kripos bistår Kristiansands-politiet i etterforskningen av dobbeltdrapet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / KRISTIANSAND (Dagbladet): Ingen er så langt pågrepet eller mistenkt for drapene på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdulahi Hassan (14) ved Wilds Minne skole i Kristiansand mandag.

Politiet er øyensynlig ikke kommet noe nærmere hvem som står bak det brutale dobbeltdrapet ved barneskolen, og beskriver etterforskningen som «krevende».

- Vi har i løpet av dagen fått inn interessante opplysnigner. Vi har noen konkrete spor vi går etter, takket være tips, sier sjefen for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

KRIPOS LETER: Natt til tirsdag lette kriminalteknikere etter spor på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Politiet vet fremdeles ikke om de leter etter en eller flere gjerningspersoner.

For å sirkle inn gjerningspersonen(e) så jobber politiet både teknisk og taktisk,

Mangler øyenvitner

I løpet av døgnet etter drapene har politiet gjennomført rundt 60 vitneavhør, men de ber fremdeles om at folk som var i området ved skolen rundt klokken 16 tar kontakt med dem.

De har ikke kommet i kontakt med noen som var direkte øyenvitner til knivstikkingen, og tror at det fremdeles er folk som har vært i området som ikke har vært i kontakt med politiet.

Like ved åstedet ligger det to kunstgressbaner, og ifølge TV2 var det aktivitet på banen på drapstidspunktet.

Vitneavhør står svært sentralt i politiets arbeid for å kartlegge bevegelsene rundt åstedet på drapstidspunktet og for å få kartlagt bevegelsene til drapsofrene.

Har kartlagt Hassans bevegelser

En av de mest håndfaste funnene politiet har gjort så langt er at de har lyktes i å kartlegge Jakob Abdulahi Hassans bevegelser i forkant av drapet.

Han tok bussen fra Henrik Wergelands gate i Kristiansand sentrum klokken 15.30 til et sted nær åstedet, nærmere bestemt Marviksveien like ved skolen.

Det er en busstur som tar 10-12 minutter, noe som dermed plasserer Hassan nær åstedet 15.42-15.44, nesten en halvtime før politiet får melding om knivstikkingen.

- Vi er veldig interessert i personer som har informasjon om hva avdøde skulle på Lund. Hadde han en avtale med noen? Skulle han treffe noen? Hvem skulle han treffe? Alle som har informasjon må ta kontakt med politiet, fortalte Skaar under en pressekonferanse tirsdag.

SIST SETT: Cirka klokken 15.42 gikk Jakob Abdulahi Hassan av bussen her i Marviksveien like ved Wilds Minne skole. Dette er siste bekreftede observasjon av Hassan før knivstikkingen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SIST SETT: Cirka klokken 15.42 gikk Jakob Abdulahi Hassan av bussen her i Marviksveien like ved Wilds Minne skole. Dette er siste bekreftede observasjon av Hassan før knivstikkingen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Sett av nabo

Mona Maalin, som bor like ved Wilds Minne skole og kjenner Hassans familie, forteller til Fædrelandsvennen at hun er helt sikker på at hun så ham på andre siden av veien rundt 20 minutter før hun hørte lyden av sirener.

DREPT: Tone Ilebekk (48). Foto: Politiet / NTB scanpix
DREPT: Tone Ilebekk (48). Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Da skal Hassan ha gått sammen med en annen gutt.

- Han var høyere enn Jakob og hadde norsk, eller i alle fall ikke afrikansk utseende. Han hadde også en ryggsekk på seg, sier Maalin til avisen.

I tillegg til at politiet håper observasjoner av Hassan og Ilebekk skal kunne lede dem nærmere svaret på drapsgåten, har de også sikret seg mobiltelefonene til de drepte.

Håpet er selvsagt at informasjon på mobiltelefonene kan si noe om hva Hassan gjorde på Lund, som ligger på en annen kant av Kristiansand enn der han bor, og hvem han eventuelt skulle møte.

Undersøker gjengmiljø

Politiet bekrefter overfor VG at de har funnet ting på Hassans telefon som er verdt å etterforske nærmere.

Skaar bekreftet tirsdag at de også vil kikke nærmere på omgangskretsen til Hassan, for å se om det kan lede dem i riktig retning.

- Dette miljøet som er rundt Hassan, har han vært i politiets søkelys i forbindelse med gjengmiljø?

- Politiet undersøker den type opplysninger som du er ute etter nå. Vi bruker energi på det, uten at vi ønsker å kommentere de funnene som politiet har gjort, sier Skaar til Dagbladet.

DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14). Foto: Politiet / NTB scanpix
DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14). Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Ifølge NRK har venner av 14-åringen vært inne til avhør.

Når det gjelder Ilebekk var hun ferdig på jobb rundt halvannen time før knivstikkingen, og var ute og luftet hunden da den fatale hendelsen inntraff.

Ble filmet på buss

De to ofrene kjente hverandre ikke og har såvidt politiet vet aldri truffet hverandre.

Så langt har politiet ikke ønsket å svare på om de har funnet drapsvåpenet. Funn av drapsvåpen vil kunne gi politiet verdifulle biologiske spor.

Sikringen av biologiske spor på åstedet beskrives av Skaar som krevende, på grunn av at det er mye trafikk på stedet.

Det vil også ta noe tid før man får svar på hva biologiske funn kan fortelle politiet i deres jakt etter gjeringspersonen(e).

I tillegg er det naturlig å sikre seg bilder fra overvåkningskameraer i nærheten av åstedet. Skaar bekreftet overfor Dagbladet at Abdulahi ble filmet av overvåkningskameraet på bussen da han tok turen fra sentrum og til Lund.

HER SKJEDDE DET: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept ved skolen Wilds Minne i Kristiansand. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Tomm W. Christiansen / Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!