Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal polskandalen etterforskes

Vinmonopolet har engasjert tidligere nestleder i Økokrim, Erling Grimstad, til å etterforske påstandene om korrupsjon blant de ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vinmonopolet har valgt å engasjere advokat Erling Grimstad til å granske påstandene om korrupsjon blant Vinmonopolets ansatte. Erling Grimstad er tidligere etterforsker i politiet og har vært assisterende sjef i Økokrim.

- Vi er åpne for at dette ikke er enestående tilfeller, selv om jeg håper det, sier administrerende direktør i Vinmonopolet Knut Grøholt på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Grimstad skal ha spesielt fokus på å undersøke tilfeller der ansatte i Vinmonopolet har vært under påvirkning, eller forsøk på korrupsjon, fra importøren Ekjord.

Han skal også granske om andre leverandører har ustatt polets ansatte for tilsvarende press. I tillegg skal han vurdere om Vinmonopolets egne retningslinjer er brutt.

Flere trekkes inn

Ledelsen i Vinmonopolet har allerede hatt møter med 10 av sine ansatte. Etter at nye opplysninger kom på bordet, er ytterligere fire personer kalt inn. Tre av disse er ansatt, den siste pensjonert fra sin stilling i Vinmonopolet- Vi er også opptatt av den enkeltes rettssikkerhet. I tillegg til Grimstad vil jeg derfor også søke annen uavhengig ekspertise for en vurdering av situasjonen. Grimstad skal gi råd og gi en egen rapport i sitt navn. Den rapporten vil jeg være villig til å gi videre til departementet og Sosial- og Helsedirektoratet og eventuelt Økokrim og Riksrevisjonen. Vi er også beredt til å orientere media om konklusjonene i rapporten, sier Grøholt.

Åpen linje

Vinmonopolet har også opprettet de de kaller åpen linje internt i bedriften. Via telefon, brev eller e-post kan ansatte, også anonymt, tipse ledelsen om virksomhet de mener kan være i strid med reglene.

Alle de ti som ble intervjuet på fredag er «fritatt for arbeidsplikt». De vil de bli innkalt til nye intervjuer med advokat Erling Grimstad.

Alle former for prøvesmaking fra alle leverandører er avlyst inntil videre. All kontakt med importøren Ekjord er også brutt.

- Jeg setter stor pris på all støtten jeg har fått fra organsisasjonen og de tillitsvalgte, sa en gråtkvalt og tydelig sliten polsjef Knut Grøholt i dag.

Tidligere nestleder i Økokrim, Erling Grimstad (t.h.), skal etterforske påstandene om korrupsjon blant de ansatte på Vinmonopolet. Det opplyste administrerende direktør i Vinmonopolet, Knut Grøholt (t.v.), på en pressekonferanse i dag.