Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal psykisk lidende få lufte seg - på balkonger med gitter

- Gir et skremmende uttrykk, mener leder av kontrollkommisjon i Østfold.

- UHELDIG: - Det jeg har sagt til sykehuset, er at jeg prinsipielt ikke synes det er noe heldig å ha folk i bur, sier Kjerstin Daler, som leder en av tre kontrollkommisjoner for psykisk helsevern i Østfold. Foto: Privat
- UHELDIG: - Det jeg har sagt til sykehuset, er at jeg prinsipielt ikke synes det er noe heldig å ha folk i bur, sier Kjerstin Daler, som leder en av tre kontrollkommisjoner for psykisk helsevern i Østfold. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når nybygget til Sykehuset i Østfold er innflyttingsklart til våren, vil selv pasienter med svært alvorlige psykiske lidelser kunne lufte seg - uten medfølgende personale.

Fra rommene sine vil disse få direkte tilgang til spesielle balkonger som er utstyrt med jernsprinkler fra gulv til tak.

-Sikkerhet, sikkerhet, sikkerhet - Det vi har satt som et veldig sentralt innspill for byggeprosjektet, er sikkerhet, sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet, sier viseadministrerende direktør ved Sykehuset i Østfold, Irene Dahl Andersen.

For verandaene beregnet for pasienter på skjermingsenhet har sykehusledelsen satt disse sikkerhetskravene:

- Vi kan ikke ha verandaer der folk kan klatre over, der folk kan falle ut eller der de kan stikke ut noe eller kaste noe, eller stikke ut hendene sine og ta bilder, sier Andersen. Hun legger til at dette har vært en utfordring for arkitekten.

- Skremmende Andersen forteller at de tre kontrollkommisjonene for psykisk helsevern i Østfold tidligere i høst var på befaring ved det nye sykehuset, og at de stilte spørsmål blant annet ved om det er god nok skjerming.

- Det kontrollkommisjonene foreløpig har akseptert, er det vi har sagt om at dette er meldt inn, at det ikke er ferdig, og at det skal være løsninger som kommer i tillegg til sånn som det ser ut nå, som gjør at dette blir ivaretatt på en ordentlig måte, sier Andersen.

- Alle tre kommisjonene er enige om at de er uheldig utformet. Det er lett å assosiere dette med bur, rett og slett, sier Elisabeth von Ubisch, som leder kontrollkommisjon III for psykisk helsevern. Hun synes balkongene gir et «skremmende uttrykk».

- Det jeg har sagt til Sykehuset i Østfold, er at jeg prinsipielt ikke synes det er noe heldig å ha folk i bur, sier Kjerstin Daler, som leder kontrollkommisjon II.

- Jeg synes det er en respektløs uttalelse. Vi har ikke tenkt å sette folk i bur, repliserer Irene Dahl Andersen.

Dilemmaer Irene Dahl Andersen sier at sykehuset har stått overfor en rekke dilemmaer, som handler om åpenhet, skjerming og sikkerhet.

- Da vi ble klar over at vi måtte forholde oss til flere etasjer, var det én ting vi meldte inn som helt sentral: Våre pasienter må komme ut, uten personale, også de som er på skjermingsenhet, altså at vi må ha utgangsmuligheter for pasientene, uten at det skal avstedkomme ressursbruk, sier hun.

- Tror du noen, for eksempel pårørende eller de psykiatriske pasientene selv, vil finne disse balkongene støtende?

- Jeg må bare si at hvis de ikke vil benytte verandaene, vil de få andre utemuligheter. Verandaene er ikke noe som de er pålagt å benytte. De er et supplement, sier Irene Dahl Andersen.

Først i landet Hun sier at også sykehuset har reagert på utformingen og har spilt det inn til byggeledelsen, og at dette vil bli tatt hensyn til blant annet ved hjelp av møblering og beplantning.

- Men når det gjelder jernstengene og sprinklene, så blir det slik som det er nå?

- Ja, for vi må jo ha sikre verandaer, sier Irene Dahl Andersen, som forteller at det nye sykehuset i Østfold blir det første i landet med plasser til både psykiatriske og somatiske (altså ikke-psykiatriske) pasienter.

- I tenkeboksen Kontrollkommisjonsleder Elisabeth von Ubisch sier at hun ikke vet hva sykehusledelsen vil gjøre med tilbakemeldingene, men tror at de vil gå i tenkeboksen.

- Det håper jeg i hvert fall, sier hun til Dagbladet.

Lederen for kontrollkommisjon I for psykisk helsevern i Østfold, Eileen Buer, sier at hennes kommisjon sa seg fornøyd med sykehusledelsens vilje til å gjøre balkongene mer innbydende for pasientene.

SIKKERHET: - Vi kan ikke ha verandaer der folk kan klatre over, der folk kan falle ut eller der de kan stikke ut noe eller kaste noe, eller stikke ut hendene sine og ta bilder. Og da har selvfølgelig arkitekten fått en utfordring, sier viseadm. dir. Irene Dahl Andersen ved Sykehuset i Østfold. Foto: Sykehuset i Østfold
SIKKERHET: - Vi kan ikke ha verandaer der folk kan klatre over, der folk kan falle ut eller der de kan stikke ut noe eller kaste noe, eller stikke ut hendene sine og ta bilder. Og da har selvfølgelig arkitekten fått en utfordring, sier viseadm. dir. Irene Dahl Andersen ved Sykehuset i Østfold. Foto: Sykehuset i Østfold Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling