RUSSISK TILSTEDEVÆRELSE: Ukrainske soldater kan ikke annet enn å se på de russiske soldatene som har tatt over flyplassen i Simferopol på Krimhalvøya. Den russiske militære tilstedeværelsen på enkelabser på Krim overskrider nå langt det avtalte maksimumstallet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
RUSSISK TILSTEDEVÆRELSE: Ukrainske soldater kan ikke annet enn å se på de russiske soldatene som har tatt over flyplassen i Simferopol på Krimhalvøya. Den russiske militære tilstedeværelsen på enkelabser på Krim overskrider nå langt det avtalte maksimumstallet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Slik skal Putin legge Krim under Russland

To nye lovforslag vil gi hurtigutsteding av russisk statsborgerskap, og åpner for russisk annektering av Krimhalvøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dermed skjerpes Krim-konflikten ytterligere.

Et todelt lovforslag er nå bare en Duma-debatt unna å legge grunnlaget for en russisk annektering av Krimhalvøya.

I en tv-sendt tale nå i formiddag, avviser imidlertid Putin at Russland vil annektere Krim.

- Men at det er opp til folket på Krim å bestemme hva som er framtiden deres, sier han.

Følg situasjonen på Krim i vårt livestudio.

Fridde til Krim-russere Den ukrainske halvøya i Svartehavet har indre selvstyre. Etniske russere utgjør 60 prosent av de omlag 2,5 millioner innbyggere.

Dagbladet var vitne da representanter for russiske myndigheter på besøk i havnebyen Sevastopol torsdag forrige uke gjorde det klart at de jobbet med et forslag om å gi russiskspråklige ukrainere russisk statsborgerskap.

- Nasjonalforsamlingen i Moskva arbeider med dette. Jeg håper vi kommer til en avgjørelse der det blir mulig å utstede statsborgerskap, sier Vladimir Vasiljev, lederen av fraksjonen til partiet Enhetlig Russland, Putins parti i den russiske nasjonalforsamlingen.

LES OGSÅ: Delingen av Ukraina

Nye territorier Fredag ble det todelte lovforslaget lagt fram, og i dag ble det godkjent av den russiske regjeringens komité for utarbeiding av nye lover, ifølge det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Del to av forslag er imidlertid enda mer aggressivt. Lovforslaget endrer grunnlovens bestemmelser om å innlemme «nye medlemmer» i den russiske føderasjonen. Den opprinnelige bestemmelsen legger ned et krav om at en annen stat, eller deler av den, bare kan innlemmes i Russland dersom det foreligger en internasjonal avtale mellom den fremmede staten og Russland.

Det kravet blir nå fjernet.

Fjerner krav Forenkling av utstedelsen av statsborgerskap til russiskspråklige ukrainere innebærer blant annet en hurtigekspedering av slike søknader. Tiden det tar å utstede statsborgerskap senkes fra ett år til to måneder, og søknadsgebyret fjernes.

FORBEREDER SEG: Den russiske presidenten Vladimir Putin, her fotografert i går under militærøvelsen i Leningrad-regionen, har tatt flere grep for å knytte den ukrainske Krimhalvøya tettere til Russland. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP
FORBEREDER SEG: Den russiske presidenten Vladimir Putin, her fotografert i går under militærøvelsen i Leningrad-regionen, har tatt flere grep for å knytte den ukrainske Krimhalvøya tettere til Russland. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP Vis mer

Putin fjerner i tillegg en rekke tidligere krav:

• søker må bo på russisk territorium
• søker må ha lovlig inntekt
• søker må oppgi sitt ukrainske statsborgerskap

I følgeteksten til lovforslaget heter det at: «Implementering av loven vil tillate ukrainske statsborgere som ikke ønsker å utsettes for assimilering å beholde sin etniske, kulturelle, språklige og religiøse identitet.»

Velkjent taktikk Det å utstede statsborgerskap i konflikt-områder er ikke noe nytt grep fra russiske myndigheters side.

De gjorde det etter krigen mot Georgia i 2008, da de borgerne som ville fikk russisk statsborgerskap i de autonome republikkene Abkhasia og Nord-Ossetia.

Utstedelsen av russiske pass endret befolkningssammensetningen i republikkene, og en tid etter krigen mot Georgia meldte Abkhasia og Nord-Ossetia seg ut av føderasjonen med Georgia. De har nå sin lojalitet til Russland.

På Krim følger befolkningens bosetning lignede skillelinjer som i Ukraina for øvrig. På halvøya, der over halvparten av befolkningen er etniske russere,  bor de hovedsaklig i sør og i øst, og følger tilknytning til Russland. I vest og i nord orientere de seg mot Ukraina og Vesten.