Slik skal Saddam knekkes

Alle vet at USA planlegger å angripe Irak. Nå avslører avisa Washington Post hvordan angrepet skal skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En krig mot Irak blir innledet av et massivt angrep med bombefly og krysserraketter, skriver Washington Post. Og det første angrepsmålet blir Saddams fødeby, Tikrit.

Har snakket med forsvarsstaben

Den amerikanske storavisa har intervjuet over 20 militære planleggere og analytikere, deriblant medlemmer av staben til forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Tikrit har 50 000 innbyggere og ligger drøyt 15 mil nord for Bagdad.

- Byen er regimets kraftsentrum, sier Rick Raftery, tidligere etterretningsoffiser i marinen.

- Den må utslettes straks.

Ifølge avisas eksperter er Tikrit knutepunkt for Saddams sikkerhetstjeneste og for staben som utvikler landets massødeleggelsesvåpen. Hvis kjernen av lojale støttespillere fra Saddams egen stamme og nabostammene rundt Tikrit kan settes ut av spill, håper amerikanerne at bakkestyrkene vil få lett match i neste omgang.

Dødsmaskiner

Når USA konsentrerer seg om diktatoren og hans nærmeste krets, minner det om strategien bak bombingen av serbiske mål under Kosovo-krisen i 1999. Men angrepsbølgen som innleder en eventuell ny krig mot Irak, blir langt voldsommere enn under den forrige i 91 og angrepet på serbiske mål.

Tjenestemenn i flyvåpenet sier til Washington Post at de regner med å sette inn hundrevis av bombefly, krysserraketter og jagere fra første natt.

De vurderer å bruke hele 16 B-2 bombefly. Hver av B-2-flyene kan levere 16 dyptborende og 1000 kilo tunge bomber. Hensikten er å slå ut kommunikasjonsbunkere og våpenlagre. Det radarusynlige flyet har vært brukt i Kosovo og Afghanistan, men aldri i slikt omfang: 16 fly utgjør nesten hele USAs operative styrke B-2.

Biovåpen

Amerikanerne håper at en voldsom krigsåpning skal få Saddams regime til å rakne. Dermed skal det greie seg med et mindre antall elitestyrker for å sluttføre striden i Bagdad og andre byer, tror de største optimistene.

Andre ser ikke like lyst på utsiktene.

Etterretningskilder sier i dag til USA Today at Pentagons hemmelige plan for å hindre at Irak angriper Israel eller amerikanske styrker med kjemiske og biologiske våpen, kan slå feil.

USA satser på at trusler og propaganda skal overtale Saddams offiserer til ikke å slippe løs masseødeleggelsesvåpen.

Men kritikerne peker på at ordrenekt er det samme som selvmord i Irak og at offiserene med tilgang på de farligste våpnene, også er ideologisk sterke i troen og lojale til diktatoren.

LANGTREKKENDE:: Bombeflyet B-2 Stealth under landing på hjemmebasen Whitemore i Missouri. Noen av flyene vil gå på tokt mot Irak herfra, mens andre vil ta av fra en britisk base i Det indiske hav.
OPTIMIST: Forsvarsminister Donald Rumsfeld tror irakiske offiserer vil strekke våpen når de blir truet med rettsforfølgelse som krigsforbrytere.