Slik skal Saddam knekkes

Saddam tvinges til å se sine egne grusomheter. Psykologene gransker nå hver minste reaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne forsøker nå å få ut det de kan av Saddam, som avhøres på «et sikkert sted» i regionen. Flere kilder hevder det er i Qatar han er, men det har ikke amerikanerne bekreftet.

Ser video

Spenningen knytter seg selvfølgelig til hva han egentlig vet. Kan han avsløre noe om de stadige angrepene på koalisjonsstyrkene? Han må også svare på spørsmål om masseødeleggelsesvåpen og om andre toppfolk i det gamle regimet.

Som et ledd i avhørene får nå Saddam se videobilder av anti-Saddam-protester i Irak. Han har også fått sett teip som viser avdekking av massegraver og bilder av tortur og henrettelseskammer.

Dette forteller to amerikanske embetsmenn som mottar rapporter fra avhørene til USA Today. Den ene jobber i administrasjonen og den andre i en etterretningsorganisasjon.

Skal provosere fram svar

Målet er å provosere Saddam så kraftig at han kommer med uforsiktige uttalelser. Han konfronteres nå med bevis som kan komme til å bli brukt mot ham i en domstol.

Opptakene som Saddam nå får se er gjort av hans egne menn. Regimet filmet nemlig tortur og drap og sendte bildene til livredde slektninger for å skremme dem. Amerikansk etterretning har fått videosnuttene fra disse familiene.

Forsøker å lure ham

De som nå avhører Saddam følger hver eneste lille reaksjon inngående. Psykologer analyserer «hver svettekjertel, ord og muskelsammentrekning», sier den ene kilden til avisa.

Avhørerne håper nå gradvis å bryte ned Saddams aggressive holdning, og planlegger å lure han til å skryte om lovbruddene han begikk under sitt presidentregime.

Stiller test-spørsmål

I løpet av de to første dagene i avhør ble Saddam presset for detaljer om de stadige angrepene på koalisjonsstyrkene i Irak. Saddam har nektet for at han vet noe om hvordan motstanden organiseres.

Nå går avhørerne mer metodisk fram. De stiller spørsmål som de vet svarene på for å teste hvor pålitelig mannen er.

Så smått skal han også bli avhørt mer spesifikt om kjemiske og biologiske våpen, land som har hjulpet Irak med våpenprogrammet og landets bånd til terroristgrupper som al-Qaida.

- Fortjener å dø

President Bush sa i går kveld at Saddam fortjener dødsstraff fordi han er en morder og torturist, men la til at det blir opp til «det irakiske folket» å bestemme.

Det er ikke offentliggjort hvem som foretar avhørene, men ifølge avisa er det høytstående tjenestemenn fra det amerikanske militæret, Justisdepartementet og etterretningsorganisasjonene. CIA leder arbeidet.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld karakteriserer Hussein som «resignert». Han forteller at troppene som tok Saddam til fange hadde fullmakt til å drepte ham om han kjempet mot våpen. Se også Dark side of interrogation (Atlantic Monthly)

PÅ DØDSCELLE:</B> Innsatte ved fengselet Abu Ghraib vinker og skriker fra cellene sine etter at hundrevis av irakere stormet fengselet da Saddam falt. Titusenvis av fanger ble frigitt og møtt av sine familier.
<B>TORTURKAMMER:</B> Dette rommet ble funnet i kjelleren på et fengsel i Basra. Innbyggerne fortalte journalistene at Saddams hemmelige politi brukte tortur i en årrekke i fegselet. Blant metodene var elektriske sjokk, slag og bakterier. Dette må nå Saddam se bilder av i avhør.
MASSEGRAVER:</B> Regimet drepte Irakere i hopetall og slang dem i enorme massegraver. Etterpå fikk de dreptes familier tilsendt opptak av torturen deres kjære var blitt utsatt for. Bildet viser hånden til en mann identifisert som Ali Karim. Han ble funnet i en massegrav ved det fryktede Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.
<B>FORTELLER OM TORTUR:</B> Irakere forteller om ustrakt bruk av tortur under Saddam.