Slik skal Saddam lure USA

Saddam Hussein er hovedmålet hvis USA invaderer Irak. Det blir ingen lett oppgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det øyeblikket USA går til krig mot Irak, vil Saddam Hussein, som øverstkommanderende i Irak, være et legitimt drapsmål. Det er kortversjonen av hva President George W. Bushs talsmann Ari Fleischer sa på en pressekonferanse i slutten av februar.

Elitesoldater klare

Ifølge avisa USA Today er jaktlaget allerede på plass: De 360 elitesoldatene i Delta Force som er stasjonert ved Fort Bragg skal lede jakten på Saddam Hussein og hans familie. Klarer de å lokalisere Saddam, kan de gå til aksjon selv, kalle inn bombefly eller andre styrker.

Jakten på Saddam er allerede i gang. CIA og spesialstyrker væpnet med et arsenal av elektronisk utstyr forsøker å oppspore den irakiske diktatoren.

Ekstreme tiltak

USA har daglig spionfly i lufta for å snappe opp eventuelle telefonsamtaler og radiokommunikasjon mellom Saddam og hans nærmeste. I tillegg er to satellitter satt inn, skriver The Independent.

Saddam selv vet at han ved siden av Osama bin Laden er verdens mest jagede mann.

- Sikkerhetstiltakene hans er ekstreme for å slippe unna attentater. Han stoler ikke på noen, sier Abbas al-Janabi til The Independent. al-Janabi var inntil 1998 sekretær for Saddams sønn Uday.

Skulle de amerikanske jegerne lykkes i å spore opp Saddam, kan de ifølge tyske studier ikke være sikre på at de har fanget den riktige «Saddam». Den tyske fjernsynsstasjonen ZTV meldte i fjor høst at Saddam hadde minst tre dobbeltgjengere som han bruker.

ZTV fikk en tysk medisinsk ekspert til å analysere flere hundre bilder av den irakiske diktatoren. Metoden som ble brukt, er den samme som FBI bruker. Bildeanalysen viste at det man trodde var én mann i virkeligheten var fire forskjellige menn. Saddam har altså minst tre dobbeltgjengere.

Bruker ikke telefon

Saddam bruker ikke lenger telefon eller annet elektronisk kommunikasjonsutstyr, vel vitende om at USA lytter.

Den irakiske diktatoren har ikke vist seg på offentlig sted på lang tid. Han er konstant i bevegelse mellom sine palasser i Bagdad og i Irak. Da journalisten Dan Rather skulle intervjue Saddam nylig, ble han og produsenten kjørt i tre forskjellige biler til ulike steder i Bagdad, før de kom fram til palasset der intervjuet fant sted.

Tunneler og bomberom

Offisielt har Saddam åtte palasser i Irak. Andre mener det fins så mange som 24 stykker. Under palassene er det bomberom og tunneler som gjør at Saddam kan bevege seg til regjeringskontorer, flybaser og andre steder.

Bare hans nærmeste medarbeidere og livvakter, som alle er rekruttert fra Saddams klan al-Bu Nasir, vet hvor diktatoren befinner seg. Men i samtlige palasser pågår arbeidet som om Saddam var til stede. Det lages tre måltider om dagen, munnskjenker tester maten, og den settes på bordet uavhengig om Saddam er til stede eller ikke.

Hvis USA angriper, vil sikkerhetstiltakene gå fra ekstremt til mer ekstremt. Saddam vil gå under jorda med en liten gruppe livvakter. Han vil være omgitt av fullstendig radiotaushet. Det lille følget, med Saddam kledd i sivil, vil bruke vanlige leiligheter og hus og kanskje også lastebiler. Bare hans sønn Qusay, som leder Den spesielle republikanske garden, vil vite hvor Saddam til enhver tid er. Det er den arabiske avisa Al Hayat i London som skriver dette basert på sine kilder i Irak.

Ingen lett oppgave

Ingen kan si at amerikanerne har en lett oppgave. Under Golfkrigen i 1991 hadde over 200 flytokt bare ett mål: Bombe bunkere der USA trodde Saddam oppholdt seg. I ettertid viste det seg at Saddam Hussein ikke var i noen av dem. Han overlevde Golfkrigen ved å flytte fra privathus til privathus i Bagdads enorme forsteder, har hans privatsekretær generalløytnant Abed Hameed Mahmoud fortalt.

Ni attentatforsøk

Etter Golfkrigen har Saddam vært utsatt for ni attentatforsøk, har en avhopper fra hans livvakter sagt. Alle forsøkene mislyktes.

USA har også gjort forsøk på å organisere militærkupp mot den irakiske diktatoren. Det mest famøse endte i 1996, skriver Financial Times. Da klarte irakiske agenter å beslaglegge en satellitt-telefon som en av de påtenkte kuppmakerne hadde fått via en opposisjonsgruppe basert i Jordan. Irakerne brukte telefonen til å sende en kort melding til CIA: Reis hjem til Langley (CIAs hovedkvarter i Virginia)!

HVEM ER SADDAM? Saddam Hussein skal ha minst tre dobbeltgjengere som spiller rollen også under viktige møter i det irakiske lederskapet. En tysk ekspert som har studert hundrevis av bilder av Saddam Hussein, mener flere av dem egentlig viser dobbeltgjengere. Disse fire bildene er tatt i perioden fra november i fjor til februar i år.
SKJULESTEDER: Dette er Al Salam-palasset i Saddams hjemby Tikrit. Kilder hevder Saddam kan ha så mange som 24 palasser. Under dem er det bomberom og tunneler som gjør at diktatoren kan bevege seg til regjeringskontorer, flybaser og andre steder.