PÅ HJEMTRAKTENE: Senterpartileder og stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet lar ikke kommunereformen fra forrige periode ligge i fred nå heller. Her er han på stemmejakt hos sine egne på Løten i Hedmark fylke i 2017-valgkamepn. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅ HJEMTRAKTENE: Senterpartileder og stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet lar ikke kommunereformen fra forrige periode ligge i fred nå heller. Her er han på stemmejakt hos sine egne på Løten i Hedmark fylke i 2017-valgkamepn. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Slik skal Sp-Trygve presse KrF til reform-revers

Forslagene Senterpartiet lanserer tirsdag kan sette KrF i en skvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da kommunereformen ble behandlet i Stortinget i juni, stemte KrF i mot sammenslåinger som ble gjort med tvang.

Siden da er stortingets sammensetning endret, slik at det i realiteten ikke lenger er flertall for kommunetvang.

Den muligheten vil Sp utnytte:


Tirsdag fremmer partiet fire forslag i Stortinget knyttet til reversering av ulike deler av kommunereformen (se faktaboks).

Partiet håper det ene av forslagene kan bidra til oppløsing av tvangsvedtak når de berørte kommunene selv ønsker det - men tar ikke til orde for en generell regel om reversering.

I stedet foreslår partiet at alle tvangssammenslåtte kommuner skal opplyses om at de kan søke om oppløsning.

Deretter skal regjeringen legge fram hver enkelt søknad til individuell behandling i Stortinget.

Må stemme motsatt

På den måten må altså KrF stemme motsatt av det de gjorde i juni for at tvangssammenslåingen skal opprettholdes.

- Vi har en grunnleggende åpen tilnærming hvor vi respekterer lokaldemokratiet. Det er helt i samsvar med det jeg oppfatter at KrF signaliserte både før sommeren og i valgkampen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- KrF-ledelsen har gått ut i blant annet Dagbladet etter valget og signalisert at de ikke vil være med på reverseringer?

- Vi har lagt merke til det KrF har sagt om at det må ha kommet til «nye momenter» om de skal støtte oppløsning av tvangssammenslåinger, men det viktigste nye momentet her bør være at et lokalt folkevalgt organ sier at de ønsker å fortsette som egen kommune, sier Sp-lederen, og legger til:

- Generelt tror jeg jo det er lurt at et parti ikke driver med spill, men går inn for det de faktisk mener.

Vil endre inntektssystemet

Partiet foreslår også at inntektssystemet til kommunene skal endres.

Det ble omgjort i forbindelse med kommunereformen, slik at kommuner som var «frivillig små», med korte reiseavstander, ble straffet økonomisk gjennom endringer i basistilskuddet.

Det er særlig dette, som KrF stemte i mot da Venstre, Høyre og Frp banket det gjennom i 2016, som Senterpartiet nå vil reversere.

- Dagens regjering valgte aktivt å bruke inntektssystemet for å tvinge sammen sammenslåinger. Nå legger vi opp til et prinsippvedtak om å bruke inntektssystemet til det det er ment å brukes til, sier Sp-lederen.

Vil ha frivillighetsprinsipp

En annen del av Sp-forslaget går ut på at framtidige kommunesammenslåinger skal skje frivillig - ved at Stortinget reetablerer en enighet om at frivillighet skal ligge til grunn for kommunesammenslåinger framover.

-Dagens regjering har dobbeltkommunisert ved å snakke om frivillighetslinja samtidig som alle har visst at det lå en vilje til tvang bak. Nå vil vi gi kommunene tryggheten tilbake og ro, ved å reetablere frivillighetsprinsippet, sier Vedum.

KrF sier at deres stortingsgruppe foreløpig ikke har tatt stilling til forslagene fra Sp, men varsler allerede nå at de trolig vil støtte forslaget fra Sp om at frivillighet skal reetableres som en generell regel for framtidige kommunesammenslåinger.

- Dette er i tråd med KrFs politikk. Vi gikk inn i en kommunereform der hovedprinsippet var frivillighet og vi valgte å følge det prinsippet helt ut. Det samme vil gjelde i denne perioden, skriver kommunalpolitisk talsperson Torhild Bransdal i en epost til Dagbladet.

Hun vil ellers ikke svare konkret på om KrF vil støtte de andre forslagene fra Sp, men opplyser at KrF og Sp er på forskjellig linje i spørsmålet om tvangssammenslåinger.

- Vi er ikke på samme reverseringslinje som Sp og gikk heller ikke til valg på lovnad om å reversere. Vi stemte imot tvangssammenslåing, men har respekt for Stortingets vedtak og mener det må helt spesielle grunner til for å reversere, skriver Bransdal.