Slik skal staten vinne i retten om Røkke-aksjene

Statens innleide advokat er sikker på seier.

KAN ENDE I RETTEN: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad flankert av statssekretær Øyvind Slåke og Mette Wikborg, ekspedisjonssjef i departementets eierskapsavdeling, under dagens pressekonferanse, der Brustad sa at regjeringen ikke anser de inngåtte transaksjonsavtalene mellom Aker og Aker Solutions som bindende.
Foto: Tore Meek / SCANPIX
KAN ENDE I RETTEN: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad flankert av statssekretær Øyvind Slåke og Mette Wikborg, ekspedisjonssjef i departementets eierskapsavdeling, under dagens pressekonferanse, der Brustad sa at regjeringen ikke anser de inngåtte transaksjonsavtalene mellom Aker og Aker Solutions som bindende. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag slo næringsminister Sylvia Brustad fast at staten mener Aker ASA og Aker Solutions 1,9-milliarders handel er ugyldige og ikke bindende.

Nå står kampen om å få avtalene behandlet i generalforsamlingen, der både staten og den svenske Wallenberg-sfæren er representert.

Aker ASA gjorde i kveld klart at de ikke ser noen grunn til å føye seg, etter at statsråd Brustad ga selskapet og Kjell Inge Røkke en kraftig reprimande for håndteringen av transaksjonene.- Jeg er forbanna, konstaterte Brustad foran et samlet pressekorps i Regjeringskvartalet.

- Vil forfølgeFor å evaluere handelen, som fant sted onsdag 1. april, har Brustad hentet inn ekstern juridisk bistand, blant annet fra advokatselskapet Selmer.

- Deres konklusjoner viser at det er stor tvil om saken er behandlet på riktig måte, sa Brustad, som understreket at staten vil forfølge saken dersom ikke partene i avtalen sørger for å få den tatt opp i Aker Solutions ASAs generalforsamling.

Brustad ville ikke si noe om hvordan staten eventuelt vil forfølge saken, men Selmer-advokat Sverre Tysland, som har vært med på det juridiske maratonløpet det siste døgnet, har planen klar.Tysland peker på to konkrete forhold rundt kjøpet. - Lånet på to milliarder som skal tas opp for å betale for Aker ASA for aksjene og andre omkostinger må opp i Aker Solutions ASA sin generalforsamling, ifølge allmennaksjelovens paragraf § 3-8. Der slås dette fast i klartekst, sier Tysland til Dagbladet.no etter pressekonferansen.- Hvordan har dommer i liknende saker endt tidligere?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer