Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal staten vinne i retten om Røkke-aksjene

Statens innleide advokat er sikker på seier.

KAN ENDE I RETTEN: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad flankert av statssekretær Øyvind Slåke og Mette Wikborg, ekspedisjonssjef i departementets eierskapsavdeling, under dagens pressekonferanse, der Brustad sa at regjeringen ikke anser de inngåtte transaksjonsavtalene mellom Aker og Aker Solutions som bindende.
Foto: Tore Meek / SCANPIX
KAN ENDE I RETTEN: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad flankert av statssekretær Øyvind Slåke og Mette Wikborg, ekspedisjonssjef i departementets eierskapsavdeling, under dagens pressekonferanse, der Brustad sa at regjeringen ikke anser de inngåtte transaksjonsavtalene mellom Aker og Aker Solutions som bindende. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag slo næringsminister Sylvia Brustad fast at staten mener Aker ASA og Aker Solutions 1,9-milliarders handel er ugyldige og ikke bindende.

Nå står kampen om å få avtalene behandlet i generalforsamlingen, der både staten og den svenske Wallenberg-sfæren er representert.

Aker ASA gjorde i kveld klart at de ikke ser noen grunn til å føye seg, etter at statsråd Brustad ga selskapet og Kjell Inge Røkke en kraftig reprimande for håndteringen av transaksjonene.

- Jeg er forbanna, konstaterte Brustad foran et samlet pressekorps i Regjeringskvartalet.

- Vil forfølge
For å evaluere handelen, som fant sted onsdag 1. april, har Brustad hentet inn ekstern juridisk bistand, blant annet fra advokatselskapet Selmer.

- Deres konklusjoner viser at det er stor tvil om saken er behandlet på riktig måte, sa Brustad, som understreket at staten vil forfølge saken dersom ikke partene i avtalen sørger for å få den tatt opp i Aker Solutions ASAs generalforsamling.

Brustad ville ikke si noe om hvordan staten eventuelt vil forfølge saken, men Selmer-advokat Sverre Tysland, som har vært med på det juridiske maratonløpet det siste døgnet, har planen klar.

Tysland peker på to konkrete forhold rundt kjøpet.

 
- Lånet på to milliarder som skal tas opp for å betale for Aker ASA for aksjene og andre omkostinger må opp i Aker Solutions ASA sin generalforsamling, ifølge allmennaksjelovens paragraf § 3-8. Der slås dette fast i klartekst, sier Tysland til Dagbladet.no etter pressekonferansen.

- Hvordan har dommer i liknende saker endt tidligere?

- HAR BRUTT LOVEN: Regjeringens innleide juridiske ekspertise mener allmennaksjeloven taler for at Akker Solutions har brutt loven. Over: Selmer-advokat Sverre Tysland. Foto: Harald Klungtveit/Dagbladet.no
- HAR BRUTT LOVEN: Regjeringens innleide juridiske ekspertise mener allmennaksjeloven taler for at Akker Solutions har brutt loven. Over: Selmer-advokat Sverre Tysland. Foto: Harald Klungtveit/Dagbladet.no Vis mer

- Det finnes lite rettspraksis på dette i Norge, men vi er allikevel sikre på dette punktet. Er ikke et slikt lån og denne transaksjonen behandlet i generalforsamlingen, er det ulovlig, sier Tysland.

Låner av Aker for å betale Aker
I henhold til avtalen skal halvparten av lånet, en milliard, lånes ut av Aker ASA, som i utgangspunktet er selger av aksjene.

- At dette er ulovlig holder, og slik kan staten vinne i retten, dersom det blir prøvd for en domstol, sier Tysland.

Det andre punktet regjeringens eksterne rådgiver vil bruke for å få avtalen stemplet som ikke bindende, er at selve aksjekjøpet på 1,4 milliarder, som utgjør brorparten av handelen, også må opp i generalforsamlingen.

Aker ASAs motpart var Aker Solutions AS, et datterselskap til Aker Solutions ASA. Slik skal handelen ha unngått regjeringens radar og ble bare behandlet som orienteringssaker i styret i Aker Holding.

- På dette punktet er det motstridende oppfatninger. Det er klart et datterselskap kan gjøre mye alene, men vi mener at dette er betydelige verdier. Denne avgjørelsen skulle også vært tatt opp i generalforsamlingen, sier Tysland.

Tysland vil ikke gå inn på i hva slags rett en tvist kan bli prøvd i.

- Det behøver ikke bli en strafferettssak ut av det, her er det flere muligheter, sier han til Dagbladet.

Aker er uenig
Aker ASA har for øvrig konkludert på en helt annen måte enn departementet og advokatselskapene Selmer og Simonsen.

Aker Solutions ASAs interne juridiske direktør konkluderte med at det ikke ville være riktig med slik behandling i generalforsamlingen. Denne konklusjonen ble også støttet av to juridiske vurderinger fra advokatfirmaene BAHR og Thommessen. Også advokatfirmaet Wikborg Rein kom til samme konklusjonen.

Statens representant i Aker, Berit Kjøll, ble for øvrig informert om detaljene i de planlagte transaksjonene 24. mars.

Dagen etter var hun i møte med representanter fra Nærings- og handelsdepartementet. Etterpå sendte hun en epost om møtet til Bengt Arve Rem i Aker Holding AS:

«Hei Bengt,
Takk for tilsendt materiale.
Orienterte som avtalt NHD i dag. Fremdrift, omfang og prosess. Jeg sa at det vil bli gitt en kort orientering i etterkant av generalforsamlingen AHAS mandag, håper det går greit. For øvrig var mottagelsen positiv.
Mvh Berit:-)»


- Basert på tilbakemeldingen fra Kjøll og den påfølgende saksbehandlingen 30. mars, er det ikke lett for oss å forstå at staten mener de ikke har fått god nok beskjed, sier
konserndirektør i Aker Geir Arne Drangeide til Dagbladet.no i kveld.

Han påpeker at regjeringen selv ønsket å forholde seg til styret og Berit Kjøll.

- Vanlig praksis
Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Aker Solutions opplyste til Dagbladet.no mandag at det er vanlig praksis at datterselskapet forhandler med eksterne selskaper.

- Bakgrunnen for at det er Aker Solutions AS som har vært motpart, er at vi har organisert olje- og gassvirksomheten vår i dette selskapet.

Lindbæk kunne ikke vise til eksempler på norske oppkjøp der Aker Solutions AS ha vært motpart, men pekte på to oppkjøp i utlandet i 2008.

Tysland vil ikke vurdere Lindbæks utsagn.

GLISTE I 2007: Staten og Wallenberg-sfærens inntog i Aker Solutions i 2007 betød penger i kasse for Røkke og Aker ASA. Nå fører aksjetransaksjoner til at det startes to granskinger. Fra venstre: Kjell Inge Røkke og Saab-sjef Åke Svensson. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
GLISTE I 2007: Staten og Wallenberg-sfærens inntog i Aker Solutions i 2007 betød penger i kasse for Røkke og Aker ASA. Nå fører aksjetransaksjoner til at det startes to granskinger. Fra venstre: Kjell Inge Røkke og Saab-sjef Åke Svensson. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Korrupsjonsjeger Eva Joly sa til Dagbladet.no i går at det bare er en politietterforskning som kan føre til bunns i saker som Aker-systemet aksje-handel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling