Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal statsministeren bo

Flytter fra tomannsbolig på Nordberg til 650 kvadrat i Inkognitogaten 18 om to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om to år får Norges statsminister sin Downing Street 10. Den faste norske statsministeradressen blir Inkognitogaten 18, 0256 Oslo.

Informasjonssjef Øyvind Østang bekrefter overfor Dagbladet.no at statsminister Jens Stoltenberg og familie flytter inn rett bak Slottsparken når Statsbygg er ferdig med oppussingen høsten 2008.

Ikke fordi han er misfornøyd med egen tomannsbolig på Nordberg ved inngangen til Nordmarka. Heller ikke fordi han trenger alle de 650 kvadratmetrene Statsbygg skal sette i stand. Han flytter fordi hans forgjenger Kjell Magne Bondevik satte i gang prosjektet.

Anna Lindh-drapet

Bondevik selv trivdes også utmerket i familiens leilighet på Kolbotn da han var statsminister, men sikkerheten for statsledere satte i gang debatten om en fast, skjermet bolig også for Norges statsminister. Og drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh satte fart i prosjektet.

Dessuten er det ikke sikkert at framtidige statsministre er etablert med bolig i Oslo-området. Odvar Nordli var siste statsminister som hadde lånebolig i Oslo. Han bodde en kort periode i Stenersen-villaen i Tuengen Alle, men hadde en mer anonym leilighet på Ullern det meste av perioden til han gikk av i 1981.

Lakksko og tøfler

I dag presenterte Statsbygg byggestatus for hele regjeringens nye representasjonsanlegg bak Slottet. Den gamle representasjonsboligen Parkveien 45 blir som den har vært. Riddervoldsgate 2 blir møtelokaler og gjestebolig ved statsbesøk. Sammen med den nye statsministerboligen i Inkognitogaten kan alle fastboende og gjester gå tørrskodd i lakksko eller tøfler mellom de tre naboeiendommene.

 SLIK SKAL HAN BO:  Godt i gang, men prosjektleder Lasse Kwetzinsky og hans medhjelpere har fortsatt en lang vei å gå før statsministeren kan flytte inn i Inkognitogaten 18 høsten 2008. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix.
SLIK SKAL HAN BO: Godt i gang, men prosjektleder Lasse Kwetzinsky og hans medhjelpere har fortsatt en lang vei å gå før statsministeren kan flytte inn i Inkognitogaten 18 høsten 2008. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix. Vis mer

Jens Stoltenberg, kona og de to barna får ikke alle de 650 kvadratmetrene i Inkognitogaten for seg selv hele tiden. De 400 kvadratmetrene i andre og tredje etasjene blir deres. De 250 kvadratmetrene i første etasje skal også brukes til representasjon. Men så fort gjestene er ute, har statsministeren et par ekstra stuer.

Statsbygg kjøpte de to naboeiendommene til Parkveien 45 på slutten av 90-tallet. Fram til da var det leiligheter og kontorer i byggene.

Fant bankhvelv i kjelleren

-I Riddervolds gate har det sannsynligvis vært bank en gang i tiden. Vi fant et stort hvelv i kjelleren. Men det får vi ikke bruk for og har fjernet det, sier Statsbygg prosjektleder Lasse Kwetzinsky til Dagbladet.no.

Kostnadene er under kontroll. Stortinget bevilget i 2004 i alt 254 millioner kroner. Det er oppjustert til 291 millioner i 2007-kroner. Da er momsøkningen og prisstigningen tatt med.

-Må eller kan statsministeren ta med egne møbler?

Fullt møblert

-Nei, Statsbygg skal levere et nøkkelferdig bygg, beboerne trenger bare personlige effekter. Full møblering ligger i det totale budsjettet, men vi går ikke ut med tall for møbler eller andre enkeltposter. Møbler og innbo skal vare noen år, og vi er stadig i kontakt med statsministerens kontor om disse spørsmålene. Det er Metropolis Arkitektur og Design som har fått  jobben med å finne møbler, blant annet, sier prosjektlederen.

SLIK BOR HAN NÅ: Statsminister Jens Stoltenberg på vei ut fra tomannsboligen på Nordberg, som huser to Stoltenberg-familier.
Hele Norges coronakart