Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakrisa:

Slik skal Storbritannia gjenåpnes

Statsminister Boris Johnson presenterte søndag kveld planene for gjenåpninga av landet. Det skal skje gradvis de neste to månedene med et nytt alarmsystem på fem nivåer til hjelp.

STRAFFES HARDERE: Bryter du reglene for sosial distansering vil konsekvensene nå blir enda strengere, lover Boris Johnson. Video: AP Vis mer

Storbritannia er blant landene som er hardest rammet av coronakrisa, og passerte i forrige uke Italia i antall dødsfall.

Søndag formiddag har landet over 215 000 påviste smittetilfeller, mens mer enn 31 500 er registrert døde med coronaviruset, viser tall fra Worldometers.

Mens mange land allerede har startet gjenåpningen av samfunnet, er Storbritannia fortsatt nedstengt.

I en forhåndsinnspilt tale presenterte statsminister Boris Johnson i kveld landets gjenåpningsplan.

- Dette er den største krisen jeg har opplevd i mitt liv, men takket være dere har vi reddet mange liv. Vi må fortsette å kontrollere viruset og redde liv, sier Boris Johnson.

Den britiske statsministeren gjorde det klart at nedstengningen vil vare fram til 1. juni, men med visse modifikasjoner.

- Det ville vært krise om vi hadde åpnet opp for fullt nå, sier han.

Slik skal Storbritannia gjenåpnes:

 • Det blir lov være ute så mye man vil, men bare sammen med egen familie.
 • Fra onsdag av blir det tillatt å trene utendørs så mye man vil.
 • Ambisjon om å åpne butikker 1. juni
 • 14 dagers karantene for reisende fra utlandet.
 • Anbefaling om å bruke maske på butikken og T-bane, buss og tog.
 • Puber og restauranter fortsatt stengt.
 • Ambisjon om å åpne skolene fra 1. juni
 • Avgjørelse om fotballens Premier League tas trolig neste uke.
 • Høyere bøter for dem som bryter reglene.
 • Ny app skal bidra til kontroll med smittespredning.
 • Alle som ikke har mulighet til å jobbe hjemmefra, kan nå møte på jobb.

- Vi skal vende tilbake fra denne djevelske sykdommen, sier Johnson.

Johnson sa han vil gå mer i detalj i Parlamentet på mandag.

Ifølge Sky News var det på forhånd kjent at planen inneholder et fem-stegs advarselssystem som skal gå fra grønt (nivå 1) til rødt (nivå 5). Dette bekrefter Johnson under talen. Han sier at landet er i på nivå 4.

Systemet vil bli administrert av et nyopprettet bilsikkerhetssenter og skal blant annet varsle om lokale økninger i smittetilfeller, samt tilpasse avstandsregler i henhold til smittetallene i ulike deler av England.

Med det nye varslingssystemet var det også ventet at Johnson ville annonsere at landet nå vil gå fra farenivå 4 til 3.

Det var også kjent at det gamle slagordet «Bli hjemme, redd liv» byttes ut med «Vær på vakt, ha kontroll på viruset, redd liv», noe Johnson selv delte på sin Twitter-konto tidligere søndag.

Kritiseres

En av regjeringens vitenskapelige rådgivere skal ha uttalt til The Sunday Times at landet fortsatt kan se over 100 000 dødsfall innen året er over, dersom nedstengningen av landet opphører for tidlig og for raskt, ifølge Sky News. Med advarsler som denne, var det naturlig nok ventet stor spenning til gjenåpningsplanen.

Førsteminister i Skottland, Nicola Sturgeon, forteller til Sky News at hun ikke hadde hørt om Johnsons nye slagord før avisene trykket det søndag morgen.

Flere ledere skal ha kritisert slagordet, og Sturgeon er blant dem som ikke vil benytte seg av det nye slagord på nåværende tidspunkt.

Dette som følge av det kritiske nivået Storbritannia fortsatt befinner seg i, i tillegg til at mange har stilt spørsmål rundt budskapet om å «være på vakt» overfor et virus, som naturlig nok ikke er mulig å se.

- Det er naturligvis opp til ham (Boris Johnson journ.anm.) å avgjøre hva som egner seg best for England, men gitt det kritiske punktet vi er i med håndteringen av dette viruset, er «Bli hjemme, redd liv» mitt tydelige budskap til Skottland på dette stadiet, slo Sturgeon fast til Sky News.

Økonomien brutalt rammet

En ny prognose fra landets sentralbank vakte før helga oppsikt.

Selv om det lenge har vært klart at Storbritannias økonomi ville bli brutalt rammet av nedstengningen, anslo prognosen at landet nå vil få den største nedturen i økonomien på over 300 år.

Den hardt rammede økonomien er utvilsomt i bakhodet når regjeringen lanserer sin plan for den gradvise gjenåpningen.

Ifølge Sky News har regjeringen varslet at det mandag vil komme et 50-siders dokument som vil ta for seg regjeringens planer for å redde økonomien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!