Slik skal SV bekjempe ekstremistene

Audun Lysbakken med seks tiltak mot ekstrem islamisme.

HAR TILTAKENE KLARE: Audun Lysbakken vil stramme inn våpenloven og forby terrortrening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HAR TILTAKENE KLARE: Audun Lysbakken vil stramme inn våpenloven og forby terrortrening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det nytter ikke å krangle om hvem som sa hva på 80-tallet. Nå må vi bli konkrete, sier SV-leder Audun Lysbakken.  

Vil endre loven
I det nye partiprogram foreslår SV to lovendringer. SV vil stramme opp våpenloven, gi PST rutinemessig tilgang til alle våpensøknader, rydde opp i våpenregistreringen og sørge for at våpen automatisk inndras ved visse typer lovbrudd. Lysbakken støtter også justisminister Grete Faremos forslag om forbud mot å motta terrortrening.

- Det er et paradoks at det er forbudt å planlegge terror sammen med andre, men ikke alene, sier Lysbakken.

Han sier at SV vil være forsiktige med å gi politiet nye fullmakter til å drive overvåkning. I stedet vil de at politiet skal konsentrere innsatsen gjennom tiltak man vet virker. Partiet foreslår også forebyggende tiltak der politi, foreldre, barnevern, skole og psykiatri skal jobbe sammen inn mot ungdomsmiljøer.

- Ikke et innvandringsproblem
Etter truslene fra den ekstreme islamistgruppa Profetens Ummah i forrige uke, ga Frp-veteran Carl I. Hagen sine politiske motstandere fra Høyre til SV ansvaret for at det finnes et slikt miljø i Norge. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Det er fristende å be dem ryke og reise, men dette er mennesker som bor i Norge. Det er ikke et innvandringsproblem, som Frp prøver å gjøre det til. Vi må bekjempe problemet i Norge. Vi må være tøffe mot ekstremistene og mot årsakene til ekstremisme. Ekstreme islamister er like marginale som de høyreekstreme er i det kristne miljøet, men de kan være farlige selv om de er små, sier SV-lederen.
  
Høring i dag
I dag starter Kontroll- og konstitusjonskomitéen sin behandling av regjeringens redegjørelser om oppfølgingen av 22.juli-rapporten. Der møter blant andre lederen av 22.juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv.

- Tiltakene kan anvendes på alle typer ekstremister. Akkurat nå er det de islamistene vi snakker om. Vi må gå like tydelig ut mot alle typer ekstremister, sier Audun Lysbakken.