Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Slik skal sykehusene håndtere en pandemi

Helsedirektoratet har seminar for å diskutere hvordan det norske helsevesenet skal takle coronaepidemien.

SE LIVE NÅ: FHI legger frem ny risikovurdering. Vis mer

Mandag legger Folkehelseinstituttet fram en ny risikovurdering av coronaepidemien i Norge. For første gang skal det legges fram en egen modell basert på coronaviruset.

Forrige risikovurdering ble lagt fram i februar, og var basert på en eventuell influensapandemi.

I den forbindelse har Helsedirektoratet et seminar for intensivpersonell. Dette avholdes som nettmøte på grunn av smitterisiko.

- Blir epidemi

Folkehelseinstituttets mangeårige smitteekspert Preben Aavitsland sier at epidemien kommer til å komme til Norge.

- Nå har vi enkelttilfeller. På et tidspunkt tror vi at epidemien begynner. Spørmålet da er hvor mange som blir smittet i perioden. Det kan være 20-40 prosent, men det er vanskelig å spå hvor mange det vil bli. Det kan i perioden være 22 000 personer som skal på sykehus, sier han.

Blant det som diskuteres er beskyttelsesutstyr for å håndtere smittede, og hvor de skal plasseres og isoleres.

Pandemi-plan

Overlege Hans Flaatten ved Haukeland Universitetssykehus legger fram sykehusets pandemi-plan.

- Jeg føler meg ikke sikker på at vi har kontroll på medikamentforskyning. I denne turbulente fasen kan vi ikke være sikre på det. Lagrene våre er lave, slik som resten av sykehus-Norge.

Han viser til at før en eventuell pandemi vil sykehuset ta i bruk enkeltisolat beregnet for dråpesmitte og luftsmitte, og at det er plass til opp mot åtte pasienter.

- I en pandemifase vil vi forsøke å holde flyten av pandemi-pasienter atskilt fra andre i hele pasientforløpet, noe som er en stor utfordring. Vi er helt avhengig av nedtrekk i elektiv virksomhet. Vi antar at et betydelig antall vil trenge intensiv behandling, og vil etter hvert gradvis øke kapasiteten, sier han.

En del av planen er å se på hvordan de skal håndtere akutt respirasjonssvikt. Personell vil bestå av leger, sykepleiere og anestesileger.

OPPFORDRER: Helsedirektoratet oppfordrer til å ikke håndhilse for å hindre smitte av coronaviruset. Vis mer

- Separerer pasienter

Helgelandssykehuset har satt ned en beredskapsledelse som møtes daglig, og samarbeider tett med smitteverntjenesten. Det avholdes også møter med kommunehelsetjenesten.

Svein Arne Monsen, seksjonsoverlege på intensivavdelingen, forklarer at det er gjort en gjennomgang av utstyr og at det er etablert egne traller med smittevernutstyr.

Det er nedsatt en klinisk beredskapsgruppe som detaljplanlegger på sykehusnivå, med fokus på intensivmedisin.

- Det er planlagt at pasienter med påvist smitte og mistenkt smitte ikke skal på intensivavdelingen, men til store isolater på kirugisk sengepost i egen etasje. Vi må ha fysiske skiller mellom pasientene, sier han.

Bekymret for hamstring

Steinar Madsen i Legemiddelverket forteller at Norge har liten egenproduksjon av legemidler, og at hamstring skaper bekymring.

- Det som bekymrer oss aller mest er spørsmål om hamstring. India som produserer mye vil ikke dele i like stor grad, og denne proteksjonismen er et problem.

Det er meldt om 584 legemiddelmangler hittil i år, og Legemiddelverket er bekymret for økning.

- I Norge overvåker vi lagersituasjonen for legemidler. Vi har et grossistlager som skal dekke to måneders normal bruk for rundt 150 000 pasienter. Vi ønsker å lage et nytt grossistlager som skal dekke behovet for 1,2 millioner pasienter i tre måneder. Så får vi se om dette kan gjennomføres, sier Madsen.

Hele Norges coronakart