Tidligere politimann siktet for seriedrap og voldtekter i California

Slik skal «The Golden State Killer» ha terrorisert ofrene sine

En nylig offentliggjort arrestordre på 171 sider avslører flere detaljer om hvordan seriemorderen med tilnavnet «The Golden State Killer» terroriserte ofrene sine.

ARRESTERT: Joseph James DeAngelo (72) er siktet for tolv drap og mer enn 50 voldtekter i California mellom 1976 og 1986. I april i år ble han arrestert. Foto: Sacramento Bee/Randy Pench/Pool via REUTERS
ARRESTERT: Joseph James DeAngelo (72) er siktet for tolv drap og mer enn 50 voldtekter i California mellom 1976 og 1986. I april i år ble han arrestert. Foto: Sacramento Bee/Randy Pench/Pool via REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I april ble den tidligere politimannen Joseph James DeAngelo (72) pågrepet og siktet for tolv drap og mer enn 50 voldtekter i California mellom 1976 og 1986. Den mistenkte seriemorderen ble omsider tatt etter at DeAngelos DNA ble knyttet til drapene gjennom en slektsforskningsnettside.

Seriemorderen, som terroriserte California for 40 år siden, fikk tilnavnet «The Golden State Killer».

Fredag tillot en dommer å offentliggjøre deler av den 171 sider lange arrestordren mot DeAngelo. Selv om mange deler av dokumentet er sladdet, beskriver det hvordan påtalemyndigheten mener DeAngelo opptrådte.

Dreneringsgrøfter

Her beskrives han som en kronisk serieovergriper som klarte å forflytte seg nærmest usynlig, som angrep uten frykt, og som terroriserte mange av ofrene med rare lyder og bisarre tegninger før han voldtok eller drepte dem, skriver Washington Post.

Påtalemyndigheten mener blant annet at DeAngelo kan ha spionert på ofrene fra dreneringsgrøfter før han tvang seg inn til dem. Mange av ofrenes hus lå nemlig vendt mot dreneringskanaler hvor det var mulig for ham å oppholde uten å bli sett.

Alle ofrene opplevde ham som ekstremt skremmende. Et offer våknet midt på natten av lyden fra vindklokker. Da hun så ut av soveromsvinduet, så hun en mann som forsøkte å åpne det. Hun løp for å vekke døtrene. Deretter løp hun til telefonen, men før hun rakk å slå et nummer, falt en gardinstang til gulvet og hun kunne se gjerningsmannens siluett foran seg.

En annen kvinne lå i en seng sammen med sin tre år gamle sønn da hun hørte lysbryteren i gangen bli slått på. En tredje våknet klokka 2 av at gjerningsmannen lyste et sterkt lys i ansiktet hennes.

Fryktløs

En kvinne fikk høre om et mistenkelig kjøretøy i nabolaget og gikk for å sjekke at dørene var låst. Da hun snudde seg rundt sto gjerningsmannen og holdt et våpen mot henne.

Seriemorderen skal også ha virket svært ubekymret for å lage lyd når han tvang seg inn i hjemmene til ofrene. Under konfrontasjonene med ofrene skal han ha virket fryktløs.

Under det andre kjente angrepet 16. juli 1976 skal «The Golden State Killer» ha overrasket en mann som var på vei til jobb. Mannen befant seg i sin egen garasje da han hørte fottrinn. Da han sto inne i garasjen og ventet på at døra skulle åpne seg, så han to kraftige støvler komme til syne. Så snart døra hadde åpnet seg tilstrekkelig, kom gjerningsmannen stormende inn. Han var maskert, hadde hansker og bar på en slags klubbe.

Offeret forsøkte å komme seg inn i sin egen bil, men rakk det ikke før slagene kom. I stedet klarte han å krabbe inn under bilen for å unngå slagene. Gjerningsmannen forsøkte å trekke ham ut og trakk halvveis av ham buksene. Så forsvant han uten å ta annet enn offerets lommebok, ifølge arrestordren.

Men allerede neste kveld var gjerningsmannen tilbake i det samme nabolaget. Noen få kvartaler unna fant han to tenåringsjenter sovende.

Tegninger ved soveromsvindu

Drapene på Brian og Katie Maggiore i februar 1978 skal ha markert et mørkt skifte i gjerningsmannens handlingsmønster. Det er mulig at han også forsøkte å drepe før dette, men etter at han hadde skutt ekteparet mens de luftet hunden sin i et nabolag i Sacramento, sluttet han helt å la noen av ofrene komme fra det med livet i behold.

Ifølge arrestordren skal et annet par i nabolaget ha varslet politiet om at de hadde hatt innbrudd noen uker før drapet. Det eneste som var forsvunnet, var kvinnens undertøy. Så opplevde de et nytt innbrudd, men uten at noe ble tatt.

En annen kvinne fant gang på gang fotavtrykk i hagen, og opplevde at en port ble stående åpen. Politiet forteller også at hun fant tegninger ved et soveromsvindu. Tegningene så ut til å være utført med «kroppsvæsker».

Påtalemyndighetene mener dette tyder på at gjerningsmannen brukte god tid på å planlegge angrepene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer