Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal turistmagneten bli

Trollstigen rustes opp. I dag ble vinneren av designkonkurransen offentliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statens vegvesen skal gjøre radikale endringer på platået på toppen av den svingete og skumle veien og ikke minst vakre veien. Turister i hundretusentall tar turen hvert år.

Kontrast til naturen

I dag ble det offentliggjort at vinneren av arkitektkonkurransen er Reiulf Ramstad Arkitekter i Oslo. 27 forslag kom inn, og vinnerutkastet heter «Rød tråd».

Nå skal de fleste gamle byggene på platået fjernes og nytt anlegg skal på plass innen 2007. 529.000 turister besøkte Trollstigen i sommer. Dette gir andreplass over de mest besøkte naturperlene i Norge.

Cortenstål er gjennomgangsmaterialet i prosjektet, supplert med trevirke, glass og betong, heter det i en pressemelding fra vegvesenet. Og materialet er bevisst tatt i bruk for å skape kontraster til naturen.

For alle aldre

Juryleder og distriktsveisjef, Kirsti Slotsvik forteller til NTB at vinnerutkastet blant annet tar hensyn til at folk er dårlig til beins.

Hun sier at juryen har lagt vekt på at Trollstigen-platået både skal se vakkert ut og at det som skal gjøres, er gjennomførbart. Det kommer ingen prangende bygninger her, men viktige forhold som tilgjengelighet, fremkommelighet, sikkerhet og service skal forbedres.

- Det hjelper heller ikke med flott arkitektur, dersom butikker må stenge fordi omsetningen er for dårlig, sier hun.

Nå skal helheten løftes fram, og dét vil koste noen titalls millioner kroner. Det er allerede utført sikringsarbeider for 30 millioner kroner rundt Trollstigen, og det skal brukes 16 millioner kroner til en omlegging av nederste del av turistveien, som er rasfarlig. Hvor mange millioner det skal koste å gjennomføre utbyggingen av det nye Trollstigen-platået, tør Kirsti Slotsvik ikke å si noe konkret om.

Mye må bort

Dommen over anlegget som finnes i Trollstigen i dag er knusende. Juryen trenger en rød tråd nettopp fordi tidligere utbygging har vært preget av planløshet. I pressemeldingen opplyses det at nesten alt av det eksisterenede anlegget må bort. Blant dette er salgsboder som skal rives og fjellstua som skal nedbygges «da denne utgjør det største arkitektoniske fremmedelementet».

Kafé- og museumsaktiviteten bør ifølge vegvesenet flyttes til ny bygningsmasse øst for parkeringsplassen.

RØD TRÅD:</B> Dette er en del av utkastet til den nye Trollstigen som vant arkitektkonkurransen. Slik skal det nye platået på toppen av Trollstigen bli, i konstrast til naturen, men med «en bevisst bruk av elementer og materialer som bygger opp om stedets lynne og karakter», heter det fra juryen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media