Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal tyvfisket bekjempes

Tyvfiske koster Norge og kystsamfunnene minst én milliard hvert år. Fiskeri- næringen har fått nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det foregår samtaler i Oslo mellom ulike aktører i norsk fiskerinæring om å miljøsertifisere fisk som fanges lovlig i norsk hav og økonomisk sone. Neste sommer kan alt være klart, med miljøsertifikat og mulighet for å spore fisken tilbake til båt og fangst.

Målet er å redusere det ulovlige fisket og omlastingen til skip som smugler fisken til havner i andre land. Bare den lovlige fangsten blir merket. Dermed kan de store supermarkeds- kjedene og den enkelte kunde ta et bevisst valg.


Billigst ulovlig

- Filetert fisk, tyvfisket i Barentshavet, fryst og smuglet ut på fraktbåt, tint og filetert i Kina, selges tilbake til Norge billigere enn det vi klarer å produsere den her. Da er det noe galt, sier styreleder i FHL industri og eksport, Terje  Kjølsøy til Dagbladet.no.

\'Russisk fiskerimafia\' har fått skylden for mye av det ulovlige fisket.  

- Det står et slag, og vi er nødt til å finne en løsning nå. 80 prosent av all fisk som landes i Norge kommer til våre medlemmer, Kjølsøy.

Dagbladet.no kjenner til at andre organisasjoner allerede er aktivt involvert i samtalene.

Håpet er at en samlet næring tar kampen mot ulovlig fiske ute i de internasjonale markedene. Blant norske arter er det torsk, sei og hyse som er mest aktuelle.

Utenom myndighetene

INGEN ADGANG: Både tante på Jessheim og internasjonale innkjøpere skal vite om norsk fisk er lovlig fisket - gjennom et miljøsertifikat. Da blir det "ingen adgang" for ulovlig fisk i butikken, håper Terje Kjølsøy i FHL. FOTO: EILIV FRICH FLYDAL
INGEN ADGANG: Både tante på Jessheim og internasjonale innkjøpere skal vite om norsk fisk er lovlig fisket - gjennom et miljøsertifikat. Da blir det "ingen adgang" for ulovlig fisk i butikken, håper Terje Kjølsøy i FHL. FOTO: EILIV FRICH FLYDAL Vis mer

Kjølsøy mener at norsk fiskeriforvaltning ikke har noe å skjule, og at å få godkjent en søknad om å bruke miljøsertifikat på norsk fisk vil være enkelt.

- Vi skal vise verden at vi er blant de beste i forvaltning. Det arbeidet norske myndigheter nå gjør med å bruke dialog med andre stater for å hindre landing av ulovlig fangst er bra og ekstremt viktig, men ikke nok alene.

Det er mulig å velge en modell der myndighetene utdeler sertifikatene, men det fører i praksis til at de godkjenner sin egen forvaltning.

Etter det Dagbladet.no erfarer er det mest sansynlige resultatet en internasjonal miljøsertifisering. Kjølsøy ønsker en uavhengig tredjepart, men vil ikke gå inn på hvem dette skal være. - Dette er en pågående diskusjon og vi er ikke i mål ennå.

Norge taper markedsandeler

Havforskningsinstituttet (HI) foreslo 8. juni å kutte norske fiskekvoter med 162 000 tonn. De mener dette tilsvarer antall tonn ulovlig fiske. Dette gir rundt 1,2 milliarder kroner og er nesten 1/3 av den totale kvoten norske fiskere har.

- Markedsmekanismene er mer kontante, med HI sitt forslag risikerer vi at tyvfiskerne bare fisker mer, svarer Kjølsøy til forslaget.

Han håper andre organisasjoner i fiskerinæringen vil slutte seg til initiativet.

image: Slik skal tyvfisket bekjempes

- Det er jo ingen reduksjon i det ulovlige fisket nå, og vi blir sterkere desto flere vi er, sier Kjølsøy.

Norge er i ferd med å tape kampen om det europeiske markedet. Norsk import av filetert fisk fra Kina har siden 2003 økt fra 100 tonn til 1000 tonn, en tidobling. Markedsprisen på kinesisk produsert filet som selges til Norge er i snitt 35 kroner. Dette er 10 kroner mindre enn det norske selskaper kan levere. - Det kan ikke forklares med billig arbeidskraft alene, mener Kjølsøy.

- I det europeiske markedet er vi i ferd må å bli en parentes innen frossen filet. Dette er alvorlig for norske arbeidsplasser.

Når han ikke er styreleder i FHL industri og eksport jobber Kjølsøy med produksjon og råstoff i Aker Seafood. Som en av de største innenfor norsk videreforedling mener han selskapet merker situasjonen på kroppen.

- Fem til seks tusen tonn råstoff kan gi 100 til 150 arbeidsplasser i et kystsamfunn. Med dagens situasjon mister vi flere muligheter.

DIALOG: Fiskeriminister Helga Pedersen har møtt med myndigheter i flere land for å stoppe landingen av ulovlig fanget fisk. Forrige uke møtte hun fiskeriorganisasjoner, Kystvakten og miljøvernorganisasjoner i Oslo (over).
STORE VERDIER: Den spanske tråleren "Garoya Segundo", under arrest mistenkt for ulovlig blåkveitefiske ved Svalbard, blir losset i Tromsø. Vil matbutikkene i framtida bare ta inn blåkveite med miljøsertifikat?