SPAGHETTI-WESTERN: Denne powerpointen illustrerer USAs og Natos strategi i Afghanistan. Øverstkommanderende Stanley McChrystal forsto lite av den. Illustrasjon: PA Consulting Group
SPAGHETTI-WESTERN: Denne powerpointen illustrerer USAs og Natos strategi i Afghanistan. Øverstkommanderende Stanley McChrystal forsto lite av den. Illustrasjon: PA Consulting GroupVis mer

Slik skal USA vinne krigen i Afghanistan

Det ser lett ut på papiret. Eller?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Powerpointen som general Stanley McChrystal ble presentert i Kabul i fjor kan gi svar på hvorfor krigen mot Taliban ennå ikke er vunnet.

I hvert fall virker det som om selv øverstkommanderende for Nato-styrkene i Afghanistan syntes strategien virket overveldende - også på papiret.

- Når vi har forstått denne powerpointen, har vi vunnet krigen, bemerket McChrystal tørt, og alle de tilstedeværende i rommet brøt ut i latter.

«Et mesterverk»
PowerPoint-presentasjonen som har tittelen «Afghanistan Stability/COIN Dynamics — Security» har gått som en farsott på Internett, siden den først ble fanget opp av NBCs reporter i desember i fjor.

En av avisa The Guardians faste bloggere skrev i går at den vil gjøre seg godt på veggen, og at den likner en kattunges lek med et garnnøste.

Kunstbloggere har stemplet fremstillingen som «et postmoderne mesterverk».

Spesielt roses Pentagon for oppfinnelsen av usentimentale begreper som «Western Affiliation Backlash-Acceptance of Afghan Methods-Overall Government Capacity».

- Det understreker håpløsheten i å prøve å forstå verden, kommenteres det sarkastisk.

Også internt i forsvarsdepartementet og blant amerikanske styrker i Irak og Afghanistan blir den mye omtalte powerpointen vitset om.

Spaghetti-strategiSpaghetti-tegningen er ment å illustrere USAs og Natos såkalte Counterinsurgency (COIN)-strategi. Hovedbudskapet i virvaret av streker er at de internasjonale styrkene må oppfylle tre ambisjoner på en gang:

• De må få folk som slutter opp om væpnede opprørere til å innta en nøytral posisjon.

• De må få nøytrale til å støtte opp om strategien.

• De må beholde støtten de allerede har.

Men for alle som har ledd av illustrasjonen PA Consulting Group har lagd, ligger det et element av alvor i det.

- PowerPoint gjør oss dumme, sa general James N. Mattis under et seminar i Nord-Carolina tidligere denne måneden.

Da snakket han uten å bruke PowerPoint, skriver The New York Times.

Intern trusselBrigader H. R. McMaster, som la ned forbud mot powerpoint-presentasjoner da han ledet operasjonen mot den nordirakiske byen Tal Afar i 2005, har sammenliknet Microsoft-programmet med en intern trussel.

- Det er farlig fordi det kan skape en illusjon av forståelse og en illusjon av kontroll. Enkelte problemer i verden kan ikke presenteres i det formatet, sier han til avisa.

På bakgrunn av all oppmerksomheten som er viet den uka, spør derfor The Guardians datablogg om det er noe som kan hjelpe Pentagon med en bedre illustrasjon.

Forslag kan postes på denne sida.