Slik skal verdenslederne knuse IS etter Paris-terroren

Trapper opp militært etter Paris-terroren.

MØTTES ANSIKT TIL ANSIKT: I ettermiddag møttes USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin for å diskutere ansikt til ansikt. Det er ikke kjent hva de diskuterte, men Paris-terroren og innsatset mot IS har vært på agendaen på dagens G20-møte i Tyrkia. Foto: REUTERS/Cem Oksuz/ NTB scanpix
MØTTES ANSIKT TIL ANSIKT: I ettermiddag møttes USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin for å diskutere ansikt til ansikt. Det er ikke kjent hva de diskuterte, men Paris-terroren og innsatset mot IS har vært på agendaen på dagens G20-møte i Tyrkia. Foto: REUTERS/Cem Oksuz/ NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Signalene har vært tydelige gjennom hele helga, og allerede lørdag formiddag - omkring tolv timer etter at minst sju terrorister slo til mot seks forskjellige steder og drepte minst 129 mennesker i Paris - uttalte Frankrikes president François Hollande at dette var en krigserklæring fra Den islamske staten (IS) og at hevnen ville bli nådeløs.

I dag møttes ledere verdens 20 mektigste land på G20-møtet i den tyrkiske feriebyen Antalya - og Paris-terroren og kampen mot IS ble det aller viktigste på agendaen.

Luftangrep Den ytterliggående opprørsgruppa kriger på flere fronter i Syria og Irak. I borgerkrigen i Syria er IS i opprør mot diktator Bashar al-Assad samtidig som de kjemper mot andre opprørsstyrker. I omkring et år har flere vestlige land, blant annet USA og Frankrike deltatt i kampen mot IS - i størst grad med luftangrep.

Nylig har blant annet USA sendt sine første bakkestyrker i form av elitestyrker som skal trene opp opprørere i Syria. Russland har også deltatt med luftangrep.

Alle stornasjonene har hatt en felles fiende i IS, og varsler nå at kampen mot terroristene skal trappes opp kraftig.

USAs president Barack Obama sier at innsatsen for å utslette IS-nettverket skal dobles. Nato-sjef Jens Stoltenberg uttalte i går at svaret må være å fortsette den militære kampen mot IS.

USA og Russland har helt siden borgerkrigen i Syria startet for over fire år siden, hatt helt ulik politisk og militær tilnærming. Nå mener imidlertid eksperter at det er tegn til en tilnærming, og at angrepet i Paris kan bidra til en mer samlet innsats. Russlands president Vladimir Putin har foreløpig ikke varslet en opptrapping fra Russlands side, men mener landene må stå sammen for å bekjempe terror.

Snakket i Tyrkia Ifølge New York Times møttes de to mektige lederne og snakket ansikt til ansikt i ettermiddag.

Ifølge avisa gestikulerte begge to under samtalen som foregikk mens begge to satt på hver sin stol ved et lavt, lite bor. Også Obamas sikkerhetsrådgiver Susan Rice og det som trolig var en tolk deltok under det omkring 30 minutter lange møtet - som ikke var på det offisielle programmet.

AFP skriver seinere at de to lederne holdt «konstruktive samtaler» om Syria. Kreml sier i en uttalelse at det fortsatt er uenighet mellom USA og Russland spørsmålet om Syria.

USA og Frankrike vil «intensivere» angrepene mot Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Det sier USAs sikkerhetsrådgiver, Ben Rhodes, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I et intervju med det amerikanske tv-programmet «Meet the press» under G20 toppmøte i Tyrkia, sa Rhodes at våpenstøtten til styrker som slåss mot IS i Irak og Syria nå fungerer. Han sa videre at IS nå har som mål å angripe alle land som deltar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS, men at de ikke hadde noen konkrete informasjon om planer mot USA, skriver Reuters.