NORGE SVARER CANADA: Kanadierne ypper til verdens største elg-krig mot Norge. Nå sender ordfører Terje Hoffstad og varaordfører Linda Otnes Henriksen i Stor-Elvdal hilsen tilbake. Video: Øistein Monsen og CityofMooseJaw. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Ordføreren i Moose Jaw til Dagbladet:

- Slik skal vi degradere Storelgen

Kampen om rekorden i verdens høyeste elg har fått global oppmerksomhet og nå har kanadierne bestemt seg. Nye gevir skal detronisere den norske Storelgen og løfte Mac the Moose tilbake til toppen.

(Dagbladet): I 31 år kunne innbyggerne i den lille kanadiske byen Moose Jaw kikke bort på statuen av Mac the Moose og kjenne på stoltheten av at elgen deres var verdens høyeste. Men i 2015 dukket Storelgen i Østerdalen. Med sine 10,3 meter kapret den oppsiktsvekkende sølvelgen den gjeve tittelen og mørket senket seg over Moose Jaw.

PERSONLIG: Ordfører i Moose Jaw, Fraser Tolmie, vil kjempe for å stjele tilbake verdensrekorden fra innbyggerne i Stor-Elvdal kommune. Foto: Moose Jaw City.
PERSONLIG: Ordfører i Moose Jaw, Fraser Tolmie, vil kjempe for å stjele tilbake verdensrekorden fra innbyggerne i Stor-Elvdal kommune. Foto: Moose Jaw City. Vis mer

- Det som står på spill er Canadas nasjonale stolthet. Vi kan ikke miste den på grunn av en elg, sier ordfører Fraser Tolmie

For ordføreren Moose Jaw, Fraser Tolmie, utviklet det seg til å bli en personlig vendetta. Mac the Moose er nemlig oppkalt etter grandonkelen til kona hans.

Med innbyggerne i ryggen har ordføreren nå bestemt seg for hvordan verdensrekorden skal gjenerobres.

- Mac the Moose skal få nytt gevir, sier Fraser Tolmie på telefon fra Moose Jaw i Canada.

Hemmelig høyde

Han vil ikke ut med hvor mye høyere den kanadiske elgen skal bli, men han garanterer at Mac the Moose med det nye geviret vil detronisere Storelgen i Stor-Elvdal kommune.

I skrivende stund er det samlet inn 7368 kanadiske dollar gjennom en crowd funding-side og bidragene fortsetter å tikke inn.

- Det har gått konkurranse i å donere til fondet for gevirutvikling blant lokale bedrifter. Det største enkeltbidraget så langt er 2500 kanadiske dollar (16 107 kroner), mens andre gir det de har råd til. Det er en ekte dugnad der alle i lokalsamfunnet stiller opp for å få til dette, sier ordfører Tolmie til Dagbladet, som mener Mac the Moose er ekstremt viktig for lokalsamfunnet.

Dette er dårlig nytt for Storelgen og ordfører Terje Hoffstad (Ap) som ikke har tenkt til å gi fra seg verdensrekorden med det første.

- Før elgen ble satt opp, visste jo ingen hvor Stor-Elvdal var, sier ordfører Hoffstad til Dagbladet.

Gullelg

Kunstneren Linda Bakke som sto bak Storelgen, som per nå er verdens høyeste elg, vil heller ikke la kanadierne vinne tilbake verdensrekordtittelen. Hun har hentet inn pristilbud på hva det vil koste å bygge en 20 meter høy elg i gull.

- Den vil koste mellom 13 og 15 millioner kroner, sier Bakke til Dagbladet. Hun mener prosjektet er mulig å gjennomføre på et halvt år. Så lenge noen er villig til å betale.

På tirsdag sa ordfører Terje Hoffstad til Dagbladet at de ikke hadde avvist ideen.

Hoffstad fortalte også at de forsøker å få til en vennskapelig avslutning på feiden med Moose Jaw, men nyheten om at Mac the Moose nå får nytt gevir, setter en effektiv stopper for ordførerens forsoningsplaner.

Fraser Tolmie i Moose Jaw, mener det er for seint å gi opp kampen om rekorden i verdens høyeste elg, men tror også det kan finnes en fredelig løsning.

- Vi får møte ordføreren i Stor-Elvdal på Grønland og diskutere dette i et nøytralt område, sier han lattermildt til Dagbladet.