Slik skal vi lokkes ut i krig

NEW YORK (Dagbladet.no): - USA skal stanse Saddam, og det må dere bli med på, var Bushs budskap til FN i kveld. Han har planen klar for hvordan han skal få verden med på krigen mot Irak. Les Bushs argumenter!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik hørte talen i FN-bygningen i New York. Nå skal han kommentere innholdet til Dagbladet.nos korrespondent Helge Øgrim.

I en retorisk knallsterk tale til verdens ledere fastslo president George W. Bush at Saddam Hussein må stoppes. På en halvtime ramset han opp alle gangene Hussein har trosset FN, hvor stor trussel regimet hans utgjør og at verden har liten tid å miste. Noe endelig bevis for at Irak har atomvåpen kunne han ikke komme med.

- Vi har vært mer enn tålmodig. Vi har prøvd alt, men Hussein har gått i mot alt dette og fortsetter å lage masseødeleggelses-våpen. Første gangen vi med sikkerhet kan vite at Hussein har kjernefysiske våpen er - måtte Gud forby - når han bruker dem, sier Bush.

Strategien hans nå er å få FNs sikkerhetsråd med på å gi Hussein et ultimatum. Dersom diktatoren ikke går med på dette, vil USA kunne angripe landet - med FNs velsignelse.

Ultimatum til Irak

- Vil FN være irrelevant eller gjøre som den er ment å skulle? Vi ønsker at FN skal være suksessfull og bli hørt. Nå blir FNs resolusjoner avvist av Irak. Gjør det helt klart for Irak hva vi forventer. Dersom de vil ha fred, må de umiddelbart ødelegge alle masseødeleggelses-våpen, raketter og beslektet materiale. All støtte til terrorisme må opphøre slik FN har vedtatt. De må slutte å forfølge sin egen befolkning - slik FN har vedtatt. De må frigi fangene fra Golfkrigen og gi tilbake det de tok under Kuwait-invasjonen.

Like før Bush inntok talerstolen like etter klokka 16.30, hadde FN-sjef Kofi Annan fastholdt at USA ikke måtte angripe Irak alene:

- USA må ikke angripe Irak uten et FN-vedtak. Irak må slippe våre våpen-inspektører inn i landet.

God Bush-retorikk

Dermed ligger det nå an til et knallhardt diplomatisk kjør verden over for å få vedtatt en FN-resolusjon som stiller Hussein opp mot veggen. Allerede i dag har små signaler begynt å strømme inn.

Det franske forsvarsdepartementet opplyste nettopp at Frankrike, USA og Storbritannia er blitt enige om hvilken trussel Iraks våpenarsenal utgjør. Hvis amerikanerne lykkes i jobben sin, vil flere og flere slike små innrømmelser komme i dagene og ukene framover. Til slutt kan de ende med et FN-ultimatum som Hussein umulig kan svelge. Da kan krigen være et faktum - kanskje så tidlig som i november.

Andre statsledere vil ha store vanskeligheter med å motsi innholdet i Bushs tale. Hussein har et undertrykkende regime, og han har forsøkt å skaffe seg masseødeleggelses-våpen. Og han bryter FNs resolusjoner. De fleste er enige om at noe må gjøres. USA må bare manøvrere slik at krigen kommer steg for steg - slik at våpenbruk blir en uunngåelig utgang på konflikten.

Atombombe på et år

Bush startet talen med å henvise til 11. september og understreket at noe liknende aldri må skje. Hans største mareritt er at Irak skal utvikle atomvåpen og forsyne terrorister med disse.

- Da blir 11. september bare en vag forvarsel om det vi har i vente. Irak skjuler sitt kjernevåpen-program. De har kapable forskere, og har handlet utstyr til atomvåpen-produksjon. Dersom de skaffer seg spaltbart materiale, kan de bygge atomvåpen innen et år, sier Bush.

Han nevnte flere ganger at verden også har et moralsk ansvar overfor den undertrykte irakiske befolkninga.

- FN må bli med

- Barn blir torturert foran sine foreldre. Kvinner foran sine ektemenn. Regimet har mistet til legimitet, og nå vil det miste sin makt.

Talen ble avsluttet med en sterkt henvisning til FN om å ikke være en organisasjon som snakker og ønsker mens atomfaren blir større.

- Saddam Husseins regime er en stor fare for oss alle. Historien og alle fakta viser dette. Å tro noe annet er å gå mot fakta. Å ikke stanse han er å gamble med millioners liv. Denne risikoen må vi ikke ta, konkluderer Bush og avslutter med å understreke at nå kommer prøvelsenes time for FN:

- Vi vil ikke se på mens faren blir større. Det er USAs tradisjon å gjøre noe. Og det kan dere, FNs delegater, også gjøre nå.

UENIGE OM IRAK-KRIG: USA-president George W. Bush og FN-sjef Kofi Annan.
<B>GOD TALE: George W. Bush var sterk retorisk da han talte til FN.