Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik skal vi redde verden

Drømmer om lavutslippsamfunn.

 FRISKE KAST:  Nordmenn må forberede seg på flere uværsdager. Her fra stormen Ole, som herjet med Bodø i februar 2015. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
FRISKE KAST: Nordmenn må forberede seg på flere uværsdager. Her fra stormen Ole, som herjet med Bodø i februar 2015. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge må forberede seg på mer ekstremvær, stormflo og havstigning.

Klima i Norge Dette ifølge rapporten «Klima i Norge 2100», som er utarbeidet av norske forskere for å gi et vitenskapelig grunnlag for klimatilpasninger i Norge.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier at Norge ikke lenger kan stikke hodet i sanden, men må gå i bresjen for å innføre tydelige klimavennlige tiltak.

- Om kloden fortsetter med dagens klimagassutslipp vil vi oppleve stigende havnivå, økt hyppighet av flom og skred og mer nedbør. Det er viktig å ta dagens klimagassutslipp på alvor, sier ministeren til Dagbladet.

Lavutslippsamfunnet Sundtoft understreker at verdens ledere har satt seg som mål å begrense den globale oppvarmingen, og at det blir nødvendig med raske og store utslippskutt.

- Utslippskutt er hovedprioritet i norsk klimapolitikk. Vi må redusere klimagassutslipp betraktelig og sikre fremtidig grønn vekst. Innen 2030 er målet å redusere klimagassutslipp med 40%.

Dette er et helt avgjørende skritt på veien for å realisere «lavutslippsamfunnet» i 2050.

Worst case scenario Om noe ikke gjøres og klimautslippene reduseres, må verden forberede seg på et «worst case scenario».

Et slikt scenario vil koste Norge dyrt, men Sundtoft mener Norge vil være i stand til å håndtere det. Da står det verre til på motsatt side av kloden.

- Jeg snakker jevnlig med utenriksministeren på Marshalløyene. Om våre verste spådommer skulle realieres, vil det bli langt mer dramatisk for fattige land og øynasjoner med mindre ressurser.

Mons, Nina, Ole, Petra og..? Lykkes vi ikke i å redusere dagens utslipp må vi regne med en havnivåstigning på 80 centimeter på sør-vestlandet rundt år 2100.

Noe som vil bety enda hyppigere besøk av ekstremvær som Mons, Nina, Ole og Petra.

Sundtoft vet hvilke grep som må gjøres for å redde verden, men det neste ekstremuværet er hun ikke like forberedt på.

- Guttenavn på Q? Nei, det klarer jeg ikke å komme på i farta.

Klima- og miljøministeren kan bli nødt til å lære seg mange nye gutte- og jentenavn fremover.

 MILJØBEVISST:  Kilma- og miljøminister Tine Sundtoft. Foto: Erik Aasheim/KLD / NTB scanpix
MILJØBEVISST: Kilma- og miljøminister Tine Sundtoft. Foto: Erik Aasheim/KLD / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!