TIME FOR TIME: Slik skjedde angrepet på gassanlegget i Algerie. Fremdeles er situasjonen for åtte nordmenn uavklart. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
TIME FOR TIME: Slik skjedde angrepet på gassanlegget i Algerie. Fremdeles er situasjonen for åtte nordmenn uavklart. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer

Slik skjedde angrepet

I en mediestorm av ubekreftede medlinger forsøker vi her å gi deg en oversikt over utviklinga i gissel-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet gir deg her en oversikt over de dramatiske timene etter at gisselsituasjonen startet 06.50 onsdag.

Har du tips eller bilder om saken - ta kontakt med oss på e-post 2400@dagbladet.no, eller telefon 24000000.

Onsdag klokka 06.50 - Terroristene angriper Gisseltakerne angrep en buss med Statoil-ansatte som var på vei til flyplassen i In Aménas i Algerie. De som befant seg på bussen som ble angrepet skal ha kommet seg unna, og de seks sårede skal ha blitt behandlet på et sykehus i In Aménas, ifølge the Guardian.

Statoil fikk melding om angrepet ved gassanlegget klokka 06.50. Angrepet utviklet seg raskt til en gisselsituasjon.

Det skal være minst 20 militante islamister som står bak angrepet, opplyste landets innenriksminister Daho Ould Kablia.

OPPSTILT: De første TV-bildene fra Algerie viser stridsvogner som står oppstilt utenfor gassproduksjons-anlegget.
OPPSTILT: De første TV-bildene fra Algerie viser stridsvogner som står oppstilt utenfor gassproduksjons-anlegget. Vis mer

Angriperne kom i tre biler onsdag morgen, og operasjonen ble etter alt og dømme ledet av den militante islamistlederen Mokhtar Belmokhtar, sier Ould Kabila til algerisk fjernsyn.

Tar bolig-komplekset Terroristgruppa fortsatte etter dette mislykkede angrep mot et boligkompleks for de ansatte. De beleiret deler av den, og tok et ukjent antall personer til fange, blant dem utlendinger. Det ble en spent formiddag med flere skuddvekslinger før situasjonen roet seg noe.

Gislene ble delt Lederen for cateringfirmaet CIS catering, Regis Arnoux, som har 150 lokalt anstatte på gassanlegget, sa at de utlandske gislene ble holdt fanget i en seperat bygning.

Torsdag klokka 12.00 - Algerie angriper Cirka klokka 12.00 i går fikk statsminister Jens Stoltenberg beskjed om at den algeriske hæren var i gang med en militæroperasjon ved gassanlegget.

Redaktør Atmana Tazaghart i France 24 fikk opplyst at algeriske soldater slo til med helikoptre tre steder samtidig: ved et gassboringsanlegg, i boligkvarteret til de utenlandske arbeiderne, og mot en buss kontrollert av gisseltakerne som forflyttet en gruppe gisler.

Torsdag 17:30 - Britiske myndigheter Britiske myndigheter fikk ikke noe varsel i forkant av den algeriske militæraksjonen, og «ville ha foretrukket å bli informert», uttalte en talsmann for statsminister David Cameron til Sky News.

Torsdag klokka 20.00 - Angrepset fortsetter Rundt klokka 20.00 kom meldinger fra algeriske myndigheter med at de fortsatte å forsøke å redde ut gislene. De bekreftet også at det både var drepte og sårede blant de involverte i gisselsituasjonen -  både gisler og gisseltakere. Nasjonaliteten til de drepte er ikke kjent, og det er heller ikke klart hvor mange liv som er gått tapt.

Samtidig kommer det i løpet av dagen de første meldingene om gisler som har klart å rømme fra anlegget.

Torsdag - Algeriske myndigheter En talsmann for myndighetene i Algerie uttalte i går at styrkene «var nødt til å handle umiddelbart» for å gripe inn i gisselknipa.

Natt til fredag - en nordmenn i sikkerhet I løpet av natta har en nordmenn kommet i sikkerhet. Nordmannen befinner seg fortsatt på sykehus i Algerie. Tilstanden er stabil, og Statoil jobber med å skaffe transport ut av landet. Situasjonen er fortsatt uavklart for de åtte andre nordmennene.

Fredag morgen - uavklart ifølge Barth Eide Utenriksminister Espen Barth Eide sa tidligv i dag følgende til NRK:
- Det er bare å konstatere at situasjonen fortsatt er uavklart. Det har vært omfattende kamphandlinger i går, og slik vi forstår er operasjonen fortsatt ikke avsluttet. Derfor har vi rett og slett ikke ny informasjon om de nordmennene som fortsatt ikke er gjort rede for, men vi ser på situasjonen med stor uro og stort alvor.

Fredag klokka 08.00 - aksjonen pågår Det britiske utenriksdepartementet opplyser at aksjonen fortsatt pågår, og at det ikke foreligger noen offisiell bekreftelse på at den er over.

Fredag klokka 10.00 - omringer anlegget Algeriske spesialstyrker skal fortsatt være ved gassanlegget. De har kontroll på et boligkompleks, men omringer fortsatt det største produksjonsanlegget, melder avisen TSA. Et fransk gissel som ble reddet av algeriske styrker sier til radiokanalen Europe 1 at militæret fortsatt gjennomsøker anlegget.

Fredag klokka 14.00 - vil forhandle Terroristlederen Mokhtar Belmokhtar skal ha foreslått å bytte franske og algeriske gisler mot løslatelse av terrorister fra fengsel, ifølge nyhetsbyrået ANI som har hatt kontakt med terroristene.

Statlige medier i Algerie hevder at rundt 6o utenlandske gisler fortsatt ikke er gjort rede for, og at det totalt skal ha vært 650 gisler ved gassanlegget. 132 av dem skal ha vært utlendinger, og ifølge offisielle kilder skal halvparten enten ha rømt eller blitt reddet i aksjonen mot terroristene, ifølge algerisk tv og det offisielle nyhetsbyrået i landet. Tallene er ikke offentlig bekreftet.

Fredag klokka 15.00 - flere gisler i sikkerhet Rundt klokka 15.00 viser det statlige fjernsynet i Algerie bilder av en rekke frigitte gisler. En tyrkisk gissel takker hæren og helsepersonell for at han er i live. Videre skal en rekke skadde gisler skal være fløyet med helikopter til sykehus i hovedstaden Algier, rapporterer korrespondenten til det franske magasinet L'Express.

Fredag klokka 15.30 - vil bytte gisler Terroristlederen Belmokhtar skal ha foreslått å bytte amerikanske gisler mot egypteren Omar Abdelrahman og pakistaneren Afiah Sidiqi, som begge sitter fengselet i USA. Dette melder nyhetsbyrået ANI.

Status fredag klokka 16.00 - fortsatt ingen bekreftetde tall Reuters skriver fremdeles at rundt 60 utenlandske gisler ennå ikke er redegjort for. Det er uklart hvilke kilder nyhetsbyrået baserer dette på, og det samsvarer ikke med meldinger fra det statlige nyhetsbyrået, som hevder at tallet er rundt 30.

BLE IKKE VARSLET: Under en pressekonferanse sammen med utenriksministeren i går, sa Statsminister Jens Stoltenberg at han rundt klokka 12.00 i går fikk beskjed fra algeriske myndigheter om at den algeriske hærern allerede var i gand med en militæroperasjon ved gassanlegget i Algeri. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLE IKKE VARSLET: Under en pressekonferanse sammen med utenriksministeren i går, sa Statsminister Jens Stoltenberg at han rundt klokka 12.00 i går fikk beskjed fra algeriske myndigheter om at den algeriske hærern allerede var i gand med en militæroperasjon ved gassanlegget i Algeri. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fortsatt er situasjonen den at åtte nordmenn ikke er det gjort rede for.

Det er uklart om gisselsituasjonen er over. Algeriske myndigheter hevder den er det, men den algeriske hæren skal bare ha kontroll over deler av annlegget, og flere gisseltakere skal fortsatt befinne seg inne på området.

LEDER: Den tidligere lederen for terrornettverket al Qaida i islamsk Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: Scanpix
LEDER: Den tidligere lederen for terrornettverket al Qaida i islamsk Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: Scanpix Vis mer
TERRORAKSJON: Klokka 06.50 onsdag denne uka ble gassanlegget i In Amena i Algerie angrepet av en gruppe terrorister. Den tidligere lederen for terrornettverket Al Qaida i Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: AP / Scanpix
TERRORAKSJON: Klokka 06.50 onsdag denne uka ble gassanlegget i In Amena i Algerie angrepet av en gruppe terrorister. Den tidligere lederen for terrornettverket Al Qaida i Magreb, Mokhtar Belmokhtar, skal stå bak angrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: AP / Scanpix Vis mer
LITE INFORMASJON: Konsernsjef Helge Lund holdt flere pressekonferanser i går, men kunne på ingen av dem gi noen sikker informasjon om situasjonen til hans ansatte. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
LITE INFORMASJON: Konsernsjef Helge Lund holdt flere pressekonferanser i går, men kunne på ingen av dem gi noen sikker informasjon om situasjonen til hans ansatte. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
STÅR OPPSTILT:  Algerisk TV har sendt ut disse bildene som viser tankser fra den algeriske hæren som står oppstilt utenfor Statoil-anlegget i In Amenas der islamistiske terrorister har tatt en rekke gisler. Foto:  Statlig TV i Algerie
STÅR OPPSTILT: Algerisk TV har sendt ut disse bildene som viser tankser fra den algeriske hæren som står oppstilt utenfor Statoil-anlegget i In Amenas der islamistiske terrorister har tatt en rekke gisler. Foto: Statlig TV i Algerie Vis mer