RYSTET GIGANT: Tilliten til BBC er sterkt svekket etter avsløringen av at Jimmy Savile brukte BBC-huset til pedofile overgrep. Vondt ble verre da kanalen beskyldte en uskyldig politiker for å ha begått seksuelle overgrep mot mindreårige. Foto: REUTERS/Luke MacGregor
RYSTET GIGANT: Tilliten til BBC er sterkt svekket etter avsløringen av at Jimmy Savile brukte BBC-huset til pedofile overgrep. Vondt ble verre da kanalen beskyldte en uskyldig politiker for å ha begått seksuelle overgrep mot mindreårige. Foto: REUTERS/Luke MacGregorVis mer

Slik skjedde BBC-skandalen

Fra politikerslarv i Parlamentets spørretime til løgnaktige pedoanklager på TV og angrende twittersyndere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det vakte enorm oppsikt da Labours parlamentsmedlem Tom Watson for tre uker siden hevdet i spørretimen at det fantes en mektig pedofil ring med forgreninger helt til Downing Street 10.

- En av de pedofile skryter av sin forbindelse med en rådgiver til en tidligere statsminister, uttalte Tom Watson foran forbløffede kolleger i Parlamentet.

Navnejakt
Da begynte snøballen å rulle. Spekulasjonene eksploderte på internett og en avdød rådgiver for Margaret Thatcher ble navngitt.

Det ble tilbakevist av Tom Watson, som til en politisk blogger fortalte at personen det gjaldt var i live, og at han var nært knyttet til Thatcher.

Dermed kastet Labour-politikeren uvilkårlig mistanken på Lord McAlpin, som i 25 år tilhørte Margaret Thatchers innerste sirkel av betrodde rådgivere.

Graverne kommer
Den anerkjente gravende reporteren Angus Stickler, med bakgrunn fra BBC, begynte å jobbe med saken.

Han er tilknyttet Bureau of Investigative Journalism ved City University og tilbød BBC Newsnight resultatene av sine undersøkelser.

BBC var rystet i grunnvollene etter opprullingen av Jimmy Savile-skandalen og at sjefene hadde hindret sine egne journalister å avsløre den pedofile TV-stjernens overgrep.

Kanskje var det derfor de mest opplagte kontrollrutiner sviktet.
Men i stedet for å gjenvinne publikums tillit med et scoop på øverste hylle, endte det i en skandale av verste sort.

Opprømt redaktør
Sticklers hovedkilde var 51-årige Steve Messham, som ble seksuelt misbrukt på barnehjemmet Bryn Estyn i Wales. Han trodde at Lord McAlpin var en av de pedofile overgriperne.

Fredag 2. november kl 11 sendte redaktøren for Bureau of Investigative Journalism, Iain Overtan, ut følgende twittermelding:

«Hvis alt går bra får vi en Newsnight i dag om en særdeles sentral politiker som er pedofil.»


Meldingen førte til at BBC ble bombardert med spørsmål fra andre medier. Alle spor pekte mot Lord McAlpin.

Advarte BBC
Den tidligere Newsnight-redaktøren Michael Crick, som nå jobber for Channel 4, kontaktet McAlpine, som var bestyrtet over beskyldningene.

Den 70-årige ekspolitikeren fortalte også at ingen fra Newsnight hadde vært i kontakt med ham.

Noen timer før Newsnight gikk på lufta, sendte Crick ut en twittermelding om at han hadde snakket med politikeren, som rasende hadde benektet anklagene.

I Channel 4 News uttalte Michael Crick at Tory-politikeren ville saksøke alle som knyttet ham til pedofili.

Guardian tvilte
Newsnight hørte ikke på advarslene og sendte innslaget som rettet pedofilianklager mot en høytstående ikke navngitt Tory-politiker.

Anonymiteten ble imidlertid blåst på internett i løpet av kort tid.

The Guardian tvilte på historien og startet sine egne undersøkelser. Fredag 9. november, ei uke etter at Newsnight fremmet beskyldningene, fastslo avisa at de var rettet mot feil person.

Kilden beklaget
Den tidligere barnehjemsgutten Steve Messham rykket ut og forklarte at Lord McAlpin ikke var mannen som hadde forbrutt seg mot ham.
Newsnight hadde ikke forlagt ham noe foto av Lord McAlpin.

-Etter å ha sett bildet av ham, viser det seg ikke å være den personen jeg identifiserte på et fotografi som ble presentert for meg av politiet tidlig på 90-tallet. Jeg ber ydmykt om unnskyldning til Lord McAlpine og familien, sa Steve Messham.

Twitter-søksmål
Advokatene til Lord McAlpin varsler søksmål mot BBC for uthengingen.
Flere som har navngitt politikeren i sosiale medier risikerer også å havne i retten.

En av dem er Guardians kommentator George Monblot, som har beklaget sin blemme, i likhet med den politiske aktivisten og skribenten Sally Bercow (42).

I helga krøp hun til twitter-korset:


«Now counting coins in piggy bank coz Lord McAlpine will probably sue my a***.»

Ydmyket sjefen
Etter at Newsnight fredag kveld la seg paddeflate og beklaget de feilaktige pedo-anklagene, stilte BBCs toppsjef George Entwistle neste dag til intervju i Today i BBCs Radio 4. Det ble katastrofalt.

John Humphry grilling av sin egen toppsjef forløp slik:

-Sa ingen til deg at Newsnight skulle legge fram massive alvorlige beskyldninger mot en tidligere politiker?

-Nei.

-Er ikke det ekstraordinært? Overrasker det deg ikke at ingen viste Mr. Messham bildet av Lord McAlpine og spurte: Var dette mannen?

-Well..

-Når skjønte du at Steve Messham hadde tatt feil?

-I går da han unnskyldte seg skjønte jeg at det var usikkerhet ved hans forklaring.

-Og du stilte ingen spørsmål i løpet av uka, for som du vet begynte de å komme allerede tidlig i uka?

-Nei, John, det gjorde jeg ikke.

-Du har ingen naturlig nysgjerrighet?

-Jeg ble gjort oppmerksom på det i går kveld.

-Gjort oppmerksom på det! Leser du ikke aviser? Ser du ikke? Hører du ikke? Så du Guardians førsteside? Guardian kjørte ei førsteside i går, som vi nå vet er korrekt, som sådde tvil, alvorlig tvil, om BBCs Newsnight, et flaggskip for BBC. Visste du ikke at det hadde skjedd?

-Nei, jeg er redd jeg ikke gjorde det.

-Vi vet nå at Newsnight har feilet massivt i et program og feilet massivt i et annet program, og har forårsaket enorme skader for BBC. Som sjefredaktør har du det overordnede ansvaret. Det leder oss til det ultimate spørsmålet: Du bør gå av, ikke sant?

-Nei, svarte George Entwistle.

Eneste ærefulle
Reaksjonene lot ikke vente på seg.

BBC-sjefens stotrende og defensive opptreden ble oppfattet så skandaløs at det ble umulig å fortsette.

Noen timer senere kastet George Entwistle kortene.

-Jeg har kommet til den konklusjonen at det eneste ærefulle å gjøre er å trekke seg, sa George Entwistle på en hasteinnkalt pressekonferanse lørdag kveld.

Fallskjerm-debatt
Nå raser diskusjonen om å bruke lisensbetalernes penger til en kraftig fallskjerm etter Entwistles 54 dager som BBC-sjef.

Styrelederen i BBC Trust, Chris Patten, er klar for å punge ut 450.000 pund i lønn og det dobbelte i pensjon.

Statsminister David Cameron mener det er vanskelig å forsvare en så stor etterlønn, men presiserer at han har full tillit til Lord Patten til tross for at det fremmes krav om at han må trekke seg.

Forvirrede seere
Newsnight har vært et av BBC mest anerkjente program i over tre tiår.

Fredag kveld ble seerne etterlatt i full forvirring om framtida til BBCs flaggskip etter at programleder Eddie Mair avsluttet slik:

«Newsnight will be back on Monday. Probably.»

Siden da har britisk media spekulert på om Newsnight ville bli tatt av skjermen inntil granskningen av BBC avsluttes. Enkelte fryktet at programmet rett og slett kunne bli lagt ned.

Svekket tillit
Men Newsnight kom på lufta som vanlig kl 22:30 (engelsk tid) i går kveld, med søkelys på BBC-skandalen som toppsak lød introen:

«Dette var dagen da BBC prøvde å ta grep for å starte gjenoppbyggingen etter en av sine verste kriser i historien...»

Det kan ta tid. Ferske meningsmålinger viser at publikums tiltro til BBC er sterkt svekket.

Og alvoret understrekes av styreleder Lord Patten:

-Grunnlaget for fjernsynslisensen og grunnlaget for den stillingen BBC har i dette landet, er den tillit folk har til BBC. Hvis BBC mister denne, er det over.

Iain Overtan har trukket seg med øyeblikkelig som redaktør for Bureau of Investigative Journalism. Hans reporter Angus Stickler er fristilt for å være disponibel for teamet som gransker Newsnights pedofiliskandale.