Slik skjedde dramaet minutt for minutt

Politiet svarer på kritikk fra skyte- og brannoffer Ingeborg (66). - Forståelig at hun mener det var lange minutter.

 FØRSTE MELDING klokka 17.02:  Politiet svarer i dag på kritikk etter aksjonen på Bakke gård fredag ettermiddag. FOTO: STENER KALBERG.
FØRSTE MELDING klokka 17.02: Politiet svarer i dag på kritikk etter aksjonen på Bakke gård fredag ettermiddag. FOTO: STENER KALBERG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet søndag stilte skudd- og brannofferet Ingeborg Kalager på Bakke gård i Hanekleiva i Holmestrand kritiske spørsmål til politiet om hvorfor det tok så lang tid før redningsaksjonen og brannslokkingen på gården tok såvidt lang tid etter at hun selv ringte og fortalte at hun satt innesperret på badet i annen etasje i det brennende huset.

Hun mente selv at hun ringte klokka 17.05.  Politiet fortalte allerede fredag kveld at den første melding fra en nabo var kommet minutter før det tidspunktet.

- Hvor mange sjanser
skulle han få til å skyte meg, spurte den 66 år gamle gårdeieren etter at hun var skrevet ut fra sykehuset i Drammen lørdag etter å ha blitt operert for en skuddskade i høyre skulder den dramatiske kvelden før.

Også den eldste datteren, advokat Marie Sølverud, hadde spørsmål til aksjonen.

- Forståelig reaksjon I dag har politiet i Vestfold publisert en tidsakse for de dramatiske minuttene som et svar på de kritiske spørsmålene.

- Kvinnen som ble skutt i sin egen bolig i Hanekleiva fredag ettermiddag kom i sikkerhet 15 minutter etter første melding til nødetatene.

- Kvinnen har vært utsatt for meget store påkjenninger og det er forståelig at hun synes det var lange minutter, sier fungerende leder av Fellesoperativ enhet i Vestfold politidistrikt, Asle Kåre From, i en pressemelding.

- Mannskap foran verdier Etter at politiets innsatspersonell fikk bekreftet at det ikke var flere på gården enn gjerningsmannen, som få minutter tidligere hadde avfyrt flere skudd fra et våpen, var hensynet til redningsmannskapenes liv og helse viktigere enn de materielle verdiene, sier From i uttalelsen.

Den 53 år gamle leiebeoren på gråden, som er siktet for drapsforsøk, ble i ettermiddag framstilt i Tønsberg tingrett med krav om fire ukers varetektsfengsling.

Minutt for minutt Her er Vestfold-politiets tidsakse - basert på egen logg og vitneavhør:

17:02 Innkommer melding til operasjonssentralen i Vestfold politidistrikt om at en nabo har låst seg inne fordi en person truer med å skyte. Det rapporteres samtidig om at det brenner i huset.

17:03 Operasjonssentralen ber alle tilgjengelige patruljer om å sette retning mot Hanekleiva.

17:12 Brannvesen nær åstedet. De holdes igjen fordi de ser en person med våpen. Personen avfyrer flere skudd.

17:15 Etterretningsinformasjon avklarer at antatt gjerningsperson er registrert med skytevåpen.

17:17 En polititjenestekvinne fra Søndre Buskerud politidistrikt som ikke er i tjeneste kontakter operasjonssentralen og melder at hun har den skadde kvinnen i sikkerhet. Naboer har hjulpet kvinnen ut fra 2. etasje. Kvinnen holder kontakten med operasjonsleder og gir kontinuerlig informasjon.

17:19 Søndre Buskerud politidistrikt bedt om å bistå.

17:22 Første politipatrulje på stedet. Søndre Buskerud politidistrikt bekrefter at en hundepatrulje er på vei til åstedet.

17:25 Politihelikopteret setter kurs mot åstedet.

17:29 Innsatsleder (U06) på oppmøtested og i kontakt med melder.

Situasjon 17:30: Den skadde kvinnen er i sikkerhet og i kontakt med politiet. Innsatspersonell får beskjed om at det ikke er andre på gården.  Uklart hvor gjerningspersonen befant seg. Av hensyn til sikkerhet for redningspersonell opprettholdes beslutningen om ikke å sende  brannvesen og ambulanse inn i området.

17:33 AMK melder at første ambulanse er på stedet og i kontakt med fornærmede. Hun tas hånd om av helsepersonell.

17:33 Informasjon som politiet henter inn tyder på at gjerningsperson trolig oppholder seg i egen bolig som ligger få meter fra hovedhuset som står i brann.

17:33 Ambulanse på stedet.

17:38 Oslo politidistrikt bekrefter at en patrulje fra Beredskapstroppen er på vei.

17:55 Politihelikopteret er over åstedet og observerer.

18:00 Ambulanse ankommer Drammen sykehus med den skadde kvinnen

18:16 En mann pågrepet.

18:38 Aksjonsleder melder at huset er klarert.

18:48 Brannvesen begynner slokking.

 FÅR SVAR FRA POLITIET:  Ingeborg Kalager Sølverud sammen med datteren Marie Sølverud etter at gårdeieren på bakke gård ble skrevet ut fra sykehuset i Drammen lørdag. Foto: Privat.
FÅR SVAR FRA POLITIET: Ingeborg Kalager Sølverud sammen med datteren Marie Sølverud etter at gårdeieren på bakke gård ble skrevet ut fra sykehuset i Drammen lørdag. Foto: Privat. Vis mer