Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skjedde nødlandingen på Hudson-elva

Se og hør rekonstruksjonen av den heroiske landingen til kaptein «Sully».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): 15 januar 2009 opplevde passasjerene på US Airways' Flight 1549 alles mareritt da flykapteinen ba dem om å forberede seg på en nødlanding, i Hudson-elva i New York.  

Nødlandingen som ble gjort var av ypperste klasse og forhindret en stor katastrofe og reddet trolig livet til flere av de 150 passasjerene og de fem besetningsmedlemmene om bord.  

I videoene over kan du se sekund for sekund hvordan flygeledere og pilot samtalte i forkant av nødlandingen.  

Mirakelet på Hudson-elva
- Piloten gjorde en mesterlig jobb ved å lande flyet i elva for så å sørge for at alle kom seg ut trygt. Han gikk gjennom flyet to ganger mens det lå i vannet for å forsikre seg for at ingen ble igjen, sa borgermester Michael Bloomberg i New York i etterkant av ulykken.  

- Denne byen har hatt et «Miracle on 34th street» (amerikansk filmklassiker, red. anm). Nå har vi fått et mirakel på Hudson-elva. Dette kunne vært en stor tragedie. På en eller annen måte klarte denne piloten å lande dette flyet, uten motorer, i elva uten at noen kom alvorlig til skade, sa guvernør David Paterson.  

Kort tid etter flyet hadde lettet fra LaGuardia-flyplassen i New York støtte de på en fugleflokk, maskinen fløy over tettbebygd område, uten særlig motorkraft og brann i minst en motor. Kapteinen foretok en brå manøver over Bronx og nødlandet flymaskinen i det iskalde vannet.

ALLE OVERLEVDE: Utrolig nok skal samtlige passasjerer ha kommet seg ut i live og ut i det iskalde vannet i Hudson-elva etter nødlandingen. (AP Photo/Steven Day)
ALLE OVERLEVDE: Utrolig nok skal samtlige passasjerer ha kommet seg ut i live og ut i det iskalde vannet i Hudson-elva etter nødlandingen. (AP Photo/Steven Day) Vis mer

I løpet av minutter klarte samtlige passasjerer å berge seg ut på vingene og i flåter, før forbipasserende skip plukket opp de overlevende.

Hyllet som en helt
Dagen flyet nødlandet var en av de kaldeste i New York og flere av de overlevende ble nedkjølt. Rundt 80 av de 155 om bord fikk behandling av helsepersonell etter ulykken.  

Kaptein Chesley B. Sullenberger III ble hyllet som en helt av passasjerene, deres pårørende, flyselskapet sitt og av New Yorks befolkning. Hadde ikke piloten manøvrert flyet slik han gjorde, kunne ulykken fått en langt mer tragisk utgang. Ikke bare for passasjerene om bord i maskinen, men også for mennesker som var på bakken.

HYLLES SOM HELT: Chesley B. Sullenberger III, «Sully» blant venner, var rett mann bak spakene da flyet mistet begge motorene. Foto. REUTERS/Safety Reliability Methods/Scanpix (AP Photo/Susan Walsh,File)
HYLLES SOM HELT: Chesley B. Sullenberger III, «Sully» blant venner, var rett mann bak spakene da flyet mistet begge motorene. Foto. REUTERS/Safety Reliability Methods/Scanpix (AP Photo/Susan Walsh,File) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media