Russiske soldater i Ukraina

Slik skjuler Putin dødstallene

Det russiske militærets prosedyrer skal gjøre det enkelt for myndighetene å fordekke høye tapstall overfor egen befolkning.

DREPT: Bildet viser elleve døde russiske soldater i landsbyen Vilkhivka nær Kharkiv, der ukrainske styrker nylig gjenvant kontrollen. Foto: Felipe Dana / AP / NTB
DREPT: Bildet viser elleve døde russiske soldater i landsbyen Vilkhivka nær Kharkiv, der ukrainske styrker nylig gjenvant kontrollen. Foto: Felipe Dana / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok seks uker fra russiske styrker invaderte Ukraina, til Kreml innrømmet «betydelige tap» på russisk side.

Vladimir Putin og hans apparat har siden fortsatt å underspille tapene i egne rekker.

Mens mange pårørende har fått gravlegge sine avdøde soldater, lever også et betydelig antall familier i uvisshet om hva som har skjedd med deres.

Ukrainske myndigheter hevder å ha mottatt om lag 32 000 henvendelser fra slektninger, som etterlyser opplysninger om russiske soldater de har mistet kontakt med.

Mange av dem skal ha blitt forlatt på de ukrainske slagmarkene eller på andre måter blitt holdt skjult.

- Lagres på søppelfyllinger

Allerede i krigens fjerde uke kom det meldinger om likhus overfylt av døde russiske soldater i Hviterussland. Innbyggere i den sørlige regionen Homel fortalte til Radio Free Europe om «sjokkerende» mengder med innkommende lik fra nabolandet.

En ansatt ved et regionalt sykehus hevdet at over 2500 av dem var blitt sendt videre til Russland.

Den ukrainske sikkerhetstjenesten hevder nå å ha avlyttet samtaler som viser at Russland, for å skjule tapene sine, setter navnene til drepte soldater på en liste over savnede.

- Likene deres lagres på provisoriske søppelfyllinger, der fjellene av lik måler to meters høyde, påstår sikkerhetstjenesten, på bakgrunn av et offentliggjort lydklipp.

Påstandene er ikke kommentert av russiske myndigheter, eller bekreftet av uavhengige kilder. Sikkerhetstjenesten har ikke offentliggjort ytterligere detaljer om de påståtte likhaugene.

AZOV-BATALJONEN: Skal ha stormet russiske possisjoner Azovstal-stålverket. Vis mer

Tidligere har den ukrainske presidentens rådgiver, Oleksij Arestovitsj, hevdet overfor The Washington Post at mer enn 7000 russiske lik lagres i likhus og avkjølte lastetog i Ukraina.

Al Jazeera rapporterte mandag fra ett av disse togene i Kyiv-regionen. TV-bildene viser vogner fylt med likposer. En ukrainsk tjenesteperson viser fram innholdet i en av dem.

- Russland nekter å ta dem imot. Han vil ikke ha dem. Hvis de fortsetter å nekte, vil Ukraina begrave dem for egen regning, sier oberst Volodymir Liamzin i den ukrainske hæren til kanalen.

Betegnes som statshemmelighet

Ingen kjenner de eksakte tallene på antall falne soldater i Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementet hevdet i slutten av mars at 1351 russiske russiske soldater var drept siden invasjonens start, og har ikke offentliggjort nye tall siden.

En måned inn i krigen anslo Nato antallet til mellom 7000 og 15 000. Ukraina hevder nå at det har steget til om lag 26 000, mens den britiske regjeringen tror at russerne har mistet rundt 15 000 soldater.

At Russland underspiller egne tap er det ifølge ekspertene gode grunner til: Et høyt antall falne soldater vil gjøre krigen mer upopulær.

- Det Putin-regimet er aller mest redd for, er sitt eget folk. Å få barn sendt hjem i kister fra en meningsløs krig man verken har støttet eller forstår, vil alltid føre til sinne, har Arve Hansen, rådgiver i Helsingforskomitéen, tidligere uttalt til Dagbladet.

I Russland har alle militære dødsfall i såkalte spesialoperasjoner vært betegnet som statshemmeligheter siden 2015.

Ifølge The Moscow Times gjør militærets prosedyrer for håndtering av falne soldater det enkelt for myndighetene å skjule de reelle tapstallene.

En anonym militæradvokat hevder overfor avisa at rapportene over drepte soldater, som sendes oppover i kommandolinjene, er svært grovmaskede, og at ingen har den eksakte oversikten.

Ifølge avisa må et lik identifiseres for at den avdøde soldaten skal bli registrert som drept i aksjon. De uidentifiserne likene anses som savnede. Det samme gjelder lik som ikke returneres til Russland.

Den russiske presidenten har lovet en utbetaling på 7,4 millioner rubler hver til familiene til tjenestepersoner drept i Ukraina.

Hvis dødsfallet ikke er juridisk bekreftet vil vedkommendes slektninger ikke få noen kompensasjon, ifølge to navngitte advokater.

Fortvilte foreldre

Inntil videre har krigen ført til en angivelig økt popularitet for Putin.

Samtidig meldes det om økende motstand mot krigføringen i nabolandet - til tross for at mange kritikere har forlatt Russland.

Flere foreldre til soldater utstasjonert på flaggskipet Moskva, som sank i midten av april, har blant annet uttalt seg kritisk om det de beskriver som hemmelighold fra russiske myndigheter.

Det tok mer enn en uke før myndighetene innrømmet at menneskeliv gikk tapt da missilkrysseren sank.

I kunngjøringen fra forsvarsdepartementet het det at én person var død og 27 savnet. Skipet hadde trolig et mannskap på om lag 500.

The Guardian har snakket med flere foreldre til døde eller savnede besetningsmedlemmer som forteller at sønnene deres var vernepliktige.

En måned tidligere hevdet russiske myndigheter at nesten samtlige av de vernepliktige i invasjonsstyrkene var brakt tilbake til Russland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer