Slik skjulte Snowden seg

Forkledd med caps og solbriller, godt hjulpet av medarbeidere, gjemte han seg i Hong Kong i over en måned.

ADVOKATEN:  Albert Ho forteller historien om Snowdens opphold i Hong Kong. Foto: Bobby Yip/REUTERS/NTB Scanpix
ADVOKATEN: Albert Ho forteller historien om Snowdens opphold i Hong Kong. Foto: Bobby Yip/REUTERS/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med Washington Post forteller Snowdens advokat, Albert Ho, om dagene i Hong Kong.

Ifølge advokaten skal en mystisk budbringer ha fått Snowden til å reise fra Hong Kong i full fart. Advokaten sa til avisen at dersom Snowden forlot landet «ville han ikke bli stoppet».

Usikker på om han kunne stole på denne personen, men klar over at alternativene stadig minket, bestemte han seg for å ta sjansen, sier advokaten hans, Albert Ho til Washington Post. Advokaten vet ikke om denne personen hadde tilknytning til kinesiske myndigheter.

Langt opphold Snowden tilbrakte omtrent en måned i Hong Kong. Etter at han sjekket ut fra Mira Hotel forrige uke, ble han flyttet fra sted til sted og endte opp i en leilighet i nærheten av Kinas fastland.

VARSLEREN: Edward Snowden gjemte seg i Hong Kong i en måned. Foto: Glenn Greenwald/Laura Poitras/EPA/NTB Scanpix
VARSLEREN: Edward Snowden gjemte seg i Hong Kong i en måned. Foto: Glenn Greenwald/Laura Poitras/EPA/NTB Scanpix Vis mer

- Han tilbrakte hele oppholdet inne i den lille leiligheten, men sa det var greit så lenge han hadde datamaskinen sin. Det verste som kunne skje var om han ble fratatt datamaskinen, ser Albert Ho til Washington Post.

Hemmelig møte Advokaten møtte Snowden en sen kveld, i en bil, på et avtalt sted. Inne i bilen satt Snowden med solbriller og caps. Da de ankom leiligheten, ble advokaten bedt om å legge mobiltelefonen i kjøleskapet, skriver Washington Post.

Snowden fikk en litt spesiell bursdagsfeiring da han fylte 30 år, fredag 21. juni. Markeringen ble avholdt på skjulestedet, og advokaten kjøpte pizza, grillet kylling og favorittdrikken hans, Pepsi.

Avreise Søndag 23. juni, sammen med advokaten dro Snowden til flyplassen og sjekket inn med eget pass på helt vanlig måte, ifølge advokaten.
Aerofot-flyet med Snowden ombord tok av 10.55 lokal tid fra Chep Lap Kok-flyplassen i Hong Kong, mens uniformert politi og vakter gikk forbi.

- Han var smart, men jeg tror ikke han hadde forutsett hvor komplisert situasjonen hans i Hong Kong skulle bli, sier advokaten.

EKSKLUSIVT SKJULESTED: The Mira hotel i Hong Kong, hvor Edward Snowden bodde store deler av oppholdet i Hong Kong. Foto: Philippe Lopez/AFP PHOTO
EKSKLUSIVT SKJULESTED: The Mira hotel i Hong Kong, hvor Edward Snowden bodde store deler av oppholdet i Hong Kong. Foto: Philippe Lopez/AFP PHOTO Vis mer

Det spekuleres nå om Kina hadde siste ord i saken, og fikk fortgang i prosessen med å gi Snowden utreisetillatelse, til tross for USAs formaninger om å utlevere den tidligere NSA-medarbeideren.

Kina reagerer sterkt på påstander om at landet hjalp Snowden til å flykte fra kinesiskstyrte Hong Kong.

Amerikanske myndigheter sier de hadde annullert passet til Snowden før han dro fra Hong Kong, mens myndighetene der sier de ikke fikk beskjed om dette.

Transittpassasjer Tirsdag kveld bekreftet den russiske presidenten Vladimir Putin at Snowden befinner seg på flyplassen i Moskva, men at han ennå ikke har gått gjennom grensekontrollen, og befinner seg i transittområde hvor han trolig har leid et hotellrom. Den russiske utenriksministeren, Sergei Lavrov, benekter at de har hjulpet Snowden på noen måte.

Snowden har søkt om asyl i Ecuador, og venter på svar på myndighetene der. Biler fra den Ecuadorianske ambassaden var også til stede på flyplassen da han landet. Ecuador har innvilget asyl til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, som fremdeles ikke kommer seg videre fra Ecuadors ambassade i London. Wikileaks hevder de hjelper Snowden under reisen han nå er ute på.