Slik skremmes opposisjonen i Iran

Brutalitet, trusler, arrestasjoner og oppfordring til angiveri skremmer opposisjonen til taushet. Makthaverne har også tatt føringen på Internett.

KNEBLER OPPOSISJONEN: Iransk opprørspoliti står vakt i Teheran. Myndighetene har også flere andre måter å umyndiggjøre opposisjonen på. Foto:  EPA/STRINGER/Scanpix
KNEBLER OPPOSISJONEN: Iransk opprørspoliti står vakt i Teheran. Myndighetene har også flere andre måter å umyndiggjøre opposisjonen på. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Presteskapets hittil siste våpen mot regimekritikerne er en direkte telefonlinje hvor folk oppfordres til å angi slekt og venner som har protestert mot resultatet av presidentvalget 12. juni, der den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad angivelig vant en overlegen seier.

For å få flest mulig til å ringe, har det iranske etterretningsministeriet laget en video som viser en ung jente som angir broren sin til myndighetene. Broren blir arrestert, men får en relativt mild dom fordi familien har samarbeidet. Videosekvensen vises på statlig fjernsyn.

Det brukes profesjonelle skuespillere, men hendelsen påstås å være autentisk.

Samtidig fortsetter den halvmilitære Basij-militsen sin virksomhet og slår brutalt ned på ethvert tilløp til demonstrasjoner. Medlemmene går også inn i private leiligheter og banker opp folk hvis de har mistanke om «undergrunnsvirksomhet».Slikt får man vite langt mindre om nå enn tidligere fordi myndighetene strammer grepet mer og mer.

Langt færre videoerEtter at utenlandske pressefolk ble nektet å jobbe utendørs i Iran, var internasjonale nyhetsmedier helt avhengige av vanlige folk som sendte bilder og videoer, tatt med mobiltelefon eller videokamera. Nå er denne virksomheten sterkt redusert. Store ressurser er satt inn på å spore opp internettadresser og avlytte telefonlinjer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer