<strong>KNEBLER OPPOSISJONEN:</strong> Iransk opprørspoliti står vakt i Teheran. Myndighetene har også flere andre måter å umyndiggjøre opposisjonen på. Foto:  EPA/STRINGER/Scanpix
KNEBLER OPPOSISJONEN: Iransk opprørspoliti står vakt i Teheran. Myndighetene har også flere andre måter å umyndiggjøre opposisjonen på. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix Vis mer

Slik skremmes opposisjonen i Iran

Brutalitet, trusler, arrestasjoner og oppfordring til angiveri skremmer opposisjonen til taushet. Makthaverne har også tatt føringen på Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Presteskapets hittil siste våpen mot regimekritikerne er en direkte telefonlinje hvor folk oppfordres til å angi slekt og venner som har protestert mot resultatet av presidentvalget 12. juni, der den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad angivelig vant en overlegen seier.

For å få flest mulig til å ringe, har det iranske etterretningsministeriet laget en video som viser en ung jente som angir broren sin til myndighetene.

Broren blir arrestert, men får en relativt mild dom fordi familien har samarbeidet. Videosekvensen vises på statlig fjernsyn.

Det brukes profesjonelle skuespillere, men hendelsen påstås å være autentisk.

Samtidig fortsetter den halvmilitære Basij-militsen sin virksomhet og slår brutalt ned på ethvert tilløp til demonstrasjoner. Medlemmene går også inn i private leiligheter og banker opp folk hvis de har mistanke om «undergrunnsvirksomhet».
Slikt får man vite langt mindre om nå enn tidligere fordi myndighetene strammer grepet mer og mer.

Langt færre videoer
Etter at utenlandske pressefolk ble nektet å jobbe utendørs i Iran, var internasjonale nyhetsmedier helt avhengige av vanlige folk som sendte bilder og videoer, tatt med mobiltelefon eller videokamera. Nå er denne virksomheten sterkt redusert.
Store ressurser er satt inn på å spore opp internettadresser og avlytte telefonlinjer.

En kvinne som bidro med informasjon til BBC mens de store demonstrasjonene pågikk, sendte denne uka følgende e-post til det britiske kringkastingsselskapets redaksjon:

«Jeg har fått sparken på jobben. Jeg kan ikke gi dere mer informasjon nå. De har undersøkt pc-ene våre på arbeidsplassen min og funnet ut at jeg sendte dere e-poster. Ønsk at det skal gå bra med meg».

Flere som har brukt telefonen for å formidle nyheter fra Iran, har også fått smake myndighetenes vrede. En forhåndsinnspilt melding er blitt lagt igjen på telefonsvareren. «Vi vet at du har vært i kontakt med utenlandsk media», heter det innledningsvis i den truende meldingen, der det også går fram at slik virksomhet er i strid med islamsk lov.

Proffe geistlige
Hovedårsaken til at islamistregimet kan slå hardt ned på internettbrukere, er at både presteskapet, byråkratiet og sikkerhetsapparatet ligger langt framme i bruk av ny teknologi.

I den hellige byen Qom arrangeres det stadig nye kurs for at de geistlige skal følge med i utviklingen. I den sammenheng er det greit å huske på at Khomeinis revolusjon i 1979 ikke hadde vært mulig uten den store spredningen av kassettbånd og videoer med ayatollaens taler og prekener over hele Iran i tida før sjahens fall.

Islamistregimets egne websider er også velfungerende. På en av dem er det bilder av mer enn tjue personer, der ansiktene er sirklet inn med rødt.

Dette er folk som er etterlyst for å stå bak massedemonstrasjonene. Brukere av sidene kan skrive inn navn, adresse, telefonnumre eller annen informasjon om de ettersøkte. Ifølge Wall Street Journal skal minst to av de avbildede personene være avslørt og satt i fengsel. Denne websiden skal være drevet av Revolusjonsgardens avdeling for bekjempelse av organisert kriminalitet.

Twitter-offensiv
Også nettsamfunnet Twitter er nå preget av islamistregimets motoffensiv. Meldinger som støtter makthaverne, skal nå være i flertall. Mange av disse er direkte truende, som denne:

«Basij beskytter folkets ære og dreper dere løgnere og marionetter for USA».

Ifølge Wall Street Journal er det vanskelig å si om det er myndighetene selv eller deres støttespillere som legger ut slike meldinger.

Den som er referert til ovenfor, skal gjennom brukerprofilen ha blitt sporet til et medlem av Revolusjonsgarden.

Fremdeles legges det ut noen videoer på YouTube, der det er mye vanskeligere å etterspore avsenderen enn gjennom vanlige e-poster.

At det er blitt mindre slik trafikk er ikke bare et resultat av innstramningen i Iran. Det er færre hendelser å ta bilder av, og Michael Jacksons død har de siste dagene overtatt mye av verdens oppmerksomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer