Slik skryter gjengene av seg selv

Rhys Jones (11) kan ha blitt drept i et gjengritual. Gjengene legger ut skrytevideoer med våpen og voldsbruk på YouTube.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag i forrige uke ble 11 år gamle Rhys Jones skutt og drept da han spilte fotball med vennene sine på en parkeringsplass utenfor Fir Tree Pub i Croxteth i Liverpool.

Drapet har vakt sterke reaksjoner i England.

Dagbladets korrespondent i Storbritannia, Ole Bjørner Loe Welde, skrev mandag denne uka at drapet også handler om Storbritannias voksende fattigdomsproblem.

Men drapet – og flere andre tenåringsdrap – har først og fremst skapt en debatt om gjeng- og ungdomskriminaliteten i landet.

Seks personer ble arrestert etter drapet, men i går ble alle sammen sluppet fri, og politiet sliter med å finne barnemorderen.

I helga skrev The Independent at Rhys Jones kan ha blitt skutt i et gjengritual, der rivaliserende gjenger skyter inn i hverandres områder for å vise styrke.

Familien Jones bor i et middelklasseområde som ligger klemt mellom de beryktede drabantbyene Croxteth og Norris Green. Rivaliserende gjenger i de to bydelene har over tid møttes på midten, og det var her Rhys Jones tilfeldigvis befant seg da han ble skutt.

The Independent skriver at selv om drapet på Rhys Jones har sjokkert hele nasjonen, var det for mange bare den siste eskaleringen i konflikten mellom to lokale gjenger, kjent som Nogzy og Crocky.

SKRYTEVIDEOER: I videoene viser gjengmedlemmene seg med våpen, de viser slåsskamper og kamphunder. Foto fra videoene
SKRYTEVIDEOER: I videoene viser gjengmedlemmene seg med våpen, de viser slåsskamper og kamphunder. Foto fra videoene Vis mer

Nogzy og Crocky har, i likhet med en rekke britiske gjenger, lagt ut skrytevideoer på YouTube. I videoene poserer de med våpen, aggressive hunder og evnen til å kjøre fort og krasje biler, skriver The Independent. En av videoene skal vise at det skytes på et gateskilt, for å markere gjengens område. Politiet bekrefter at våpen som vises i filmene senere er blitt beslaglagt.

The Independent har samlet en rekke av videoene som gir et innblikk i Stor-Britannias gjenger, i det minste i hvordan de vil framstille seg selv.

Bootle Boys
Et tre minutter langt klipp som viser posering med våpen, råkjøring med bil og pit bull-hunder. Videoen viser også hvordan en ung gutt løper etter en annen og angriper ham før han nesten kjøres over av en bil.

Huyton Boys
Posering med biler, våpen og hunder, samt flere slåsskamper.

Soi Crew

Maskerte medlemmer i Birmingham-gjengen Soi Crew poserer maskert og røyker blant annet marihuana.

Kirkby

Stillbilder og levende bilder av kamphunder, råkjøring med biler og motorsykler og skytevåpen og kniver.

Slik skryter gjengene av seg selv
DREPT: Rhys Jones.
LA NED BLOMSTER: Spillerne på Rhys Jones\' favorittlag Everton har vist sin støtte etter drapet.
STERKE REAKSJONER: Reaksjonene har vært mange etter at den 11 år gamle fotballsupporteren ble drept.