Slik skulle de ta Bush

En skyskraper i Los Angeles var på ønskelista for 11. september. Bush skal tas i Thailand i oktober. De to al-Qaida-toppene forteller nå alt i avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les alt fra avhørene: - Planla å kapre 10 fly
 • Avhørsmetodene: Alt annet enn tortur
 • Om al-Qaida i dag: Sterkere enn noen gang

  Amerikansk etterretning skjøt gullfuglen da de arresterte to toppfiguer i al-Qaida. Nå snakker både Khalid Shaikh Mohammed, som antas å være nummer to etter bin Laden i organisasjonen, og terrornettverkets leder i Asia som bare kalles Hambali. De to skal ha hatt nær kontakt med hverandre da de opererte i frihet.

  Store planer i USA


  Foruten New York og Washington sto også den høyeste skyskraperen i Los Angeles på lista over ønskemålene til Osama bin Laden og Khalid Shaikh Mohammed da de diskuterte terrorangrepet mot USA. Dette forteller sistnevnet nå i avhør.

  Diskusjonene startet så langt tilbake som i 1996, og svært nitidig planlegging lå bak det som ble til 11. september. Flykaprerne, som bare visste at de hadde meldt seg frivillig som martyer, måtte gjennom detaljert opplæring. Den inkluderte trening for å kunne skli inn i det amerikanske samfunnet, lese de gule sidene i telefonkatalogen og flyrutene.

  Opprørt over lekkasjene


  Det var på søndag nyhetsbyrået AP kunne bringe de første utdragene fra avhørene CIA har gjort med Mohammed, som de antar er hovedmannen bak 11. september. Han ble arrestert av CIA og pakistansk politi i Rawalpind i mars, og har siden sittet i knallharde avhør på et hemmelig sted.

  Avhørene av Mohammed foregår fortsatt, og amerikanske myndigheter er opprørt over lekkasjene, ifølge CNN.

  Mohammed har i avhør avslørt ulike planer om terrorhandlinger som skal komme. Blant annet har han fortalt om et angrep som er planlagt i Singapore.

  Kildene som har gitt AP tilgang til materialet insisterte på at detaljer omkring disse operasjonene ikke skal avsløres fordi amerikansk etterretning fortsatt etterforsker flere av metodene og leter etter de ansvarlige.

  Ikke riktig


  Nå sier kilder til CNN at det også var en del feil i rapporten AP brakte. Der det ble referert til at Mohammed skal ha sagt at to av kaprerene var viktigere enn Momanned Atta, protesterer kildene.

  De sier til CNN at etterforskerne fortsatt tror Atta var gruppelederen for hele operasjonen på amerikansk jord, og at det var han som ga startsignalet.

  Det bekreftes imidlertid at Mohammed hevder han aldri har hørt om Omar Bayoumi, en saudiaraber som ga penger og annen hjelp til de to kaprerne i California. De legges til at Mohammed ikke nødvendigvis kjente til navnene på alle medlemmene i al-Qaidas celler.

  Sentral bin Laden


  Mohammed har tegnet et bilde av Osama bin Laden som sentral i de siste fasene av planleggingen før 11. september. Det var han som bestemte at de ikke skulle bruke 10 fly og avlyste simultanangrep i Asia. Det viktigste var å lykkes. Bin Laden mente også at man heller skulle bruke kommersielle flygninger heller enn private fly.

  - Bin Ladens fokuserte på å forsikre at planen ble en suksess, sier FBI-analytiker Matt Levitt.

  - Det var viktigere å klare fire flykapringer som rammet vår politiske, militære, økonomiske infrastruktur, enn å angripe med 8 eller 10 fly..og bli oppdaget og tatt, forsetter Levitt.

  Mohammed har fortalt at planene på et stadium omhandlet 22 kaprere på fire fly, fulgt av en ny bølge med angrep i Asia.

  Den andre bølgen


  Og nettopp denne andre bølgen får CIA-agenter mer informasjon for øyeblikket. Amerikanerne fikk napp da de arresterte Hambali, den mest ettersøkte mannen i Sørøst-Asia, i august.

  Dette er mannens om antas å være lederen for al-Qaidas gruppe i Asia, nemlig Jemaah Islamiyah. Det er dette nettverket som skulle stå bak det Mohammed i avhør har kalt den andre bølgen som skulle komme etter 11. september.

  Hambali, som også er gruppeleder i al-Qaida, sitter inne på en rekke viktige opplysninger for amerikanerne. Han heter egentlig Riduan Isamuddin, og ble overlevert til CIA i Thailiand i august. Han avhøres i likhet med Mohammed også på et ukjent sted.

  Og hans gruppe vært aktive- Jemaah Islamiyah med Hambali i ledelsen mistenkes for å stå bak Balibombene i oktober i fjor der 202 mennesker døde, de fleste var unge turister.

  Bombingen av luksushotellet i Marriott Jakarta i august har gruppa tatt på seg ansvaret for.

  36-åringen er også etterlyst for en rekke andre aksjoner i Indonesia, Malaysia, Singapore og på Filippinene.

  Hambali var etterlyst av seks nasjoner da han ble tatt. Hambali linkes også til 11. september, og bombingen av USS Cole.

  Avslørte sin egen plan


  38-åringen er krigsveteran fra Afghanistan. Og nå har han avslørt at hans gruppe har planer om å gå etter Bush.

  Han har fortalt i avhør om at de har planer for å angripe to store hotell i Thailand i det planlagte toppmøtet mellom Asias ledere. Her skal også president Bush etter planen delta.

  Bush har takket ja til å delta i møtet i APEC, Asia-Pacific Pacific Economic Cooperation, der Thailand er vertsland i år.

  Det er antakelig dette møtet terrroristene har planlagt å slå til mot. Møtet går 21. og 22. oktober. Det er ikke meldt om noen avlysning fra Bush.

  Ved å snakke i avhør har antakeligvis lederen stoppet den planlagte aksjonen fra sin egen gruppe.

SNAKKER:</B> Han er antakelig nummer to i al-Qaida-systemet. Khalid Shaikh Mohammed ble fengslet i mars i år. I avhør har han gitt uvurderlig informasjon om terrrornettverket til amerikanske myndigheter.
<B>BALIBOMBEN:</B> Hambali er lederen for al-Qaida-avleggeren som antas å stå bak terrorbomben på Bali i oktober i fjor. Over 200 døde, mesteparten turister.
SKAL PÅ MØTE I THAILAND:</B> I oktober reiser George Bush på toppmøte for de asiastiske lederen. Det er antakeligvis dette møtet terrornettverket har planlagt å slå til på.
<B>LOS ANGELES: Al-Qaida planla å ta en skyskraper i Los Angeles i terrorangrepet 11. september. Opprinnelig var planen fem fly på hver kyst, men Bin Laden begrenset planene for å sikre at de lyktes med gjennomføringen.
<B>TERRORBOMBE:</B> Den amerikanske marinens bilde av skadene på USS Cole etter at en bombe eksploderte under en operasjon i havnbyen Aden i Jemen i oktober 2000. Hambali mistenkes for å ha vært involvert i operasjonen. 17 amerikanske soldater døde.
JAKARTA:</B> I august ble luksushotellet Marriott bombet. Jemaah Islamiyah har tatt på seg ansvaret.
<B>NÆR ALLIERT:</B> Hambali, ledere for al-Qaidas søsterorganisasjon Jemaah Islamiyah i Asia, er en nær alliert av Khalid Shaikh Mohammed. Begge disse to er arrestert i løpet av det siste årene. De skal ha jobbet tett sammen før de ble tatt.
FØRSTE BØLGE:</B> 11. september ble i planenen til bin Laden og Mohammed kalt den første bølgen. Den andre bølgen skulle bestå av terrorhandlinger i Asia, som Hambali hadde ansvaret for.