Slik skulle hundejakten foregå

Bare noen få soldater i Kosovo gikk over streken. Se hvordan hundejakten egentlig skulle foregå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bildene av soldater fra Telemark bataljon i Kosovo som morer seg med hundedrap har skapt kraftige reaksjoner i dag. VG trykket bildene i dagens avis og la ut deler av skrytevideoen på nettet. Bildene viser hvordan avlivingen av hundene slett ikke skal foregå.

Men Operasjon Rabies foregikk på en helt annen måte, og var en del av det offisielle oppdraget til de norske KFOR-soldatene. Villhundene utgjorde en reell trussel mot liv og helse. Både fordi de var smittebærere og fordi de var svært aggressive.

- Vi fikk stadige henvendelser fra lokalbefolkningen om vi kunne skyte løshunder. Men hundene på videoen står i bånd. Vi ville ikke avlivet den. En gang sa vi nei til å avlive hunden til en bonde som ønsket det selv, sier informasjonmedarbeider Håvard Walla til Dagbladet.no. Han var assisterende presse- og informasjonsoffiser i Kosovo for to år siden og var med på hundejakten.

- Maskinpistolen som brukes, MP5 er totalt uegna. Hundene skulle avlives med hagle på 15 meters hold. Deretter pakkes de inn i plast. Kun svært sjelden ble det benyttet Glock-pistol, som på videoen. Det skjedde bare dersom hunden ikke døde av hagleskuddet, sier Walla.

- Jeg tror jeg kan snakke på vegne av de fleste av mine kolleger når jeg sier at jeg er sjokkert over bildene, sier han. Jeg har aldri hørt om slik oppførsel tidligere.

Dagbladet.no har fått tilgang til forsvarets egne bilder fra Operasjon Rabies i 2002. De viser erfarne jegere som deltar på avlivningen av løshundene. Flere av jegerne har hunder selv. Hensynet til lokalbefolkningen måtte gå foran omsorgen for dyra. Mange av hundene hadde skabb eller rabies.

<B>BEST FOR HUNDENE:</B> Soldatene som deltok på avlivningen i Kosovo mente det var best for hundene. De levde et svært dårlig liv.
<B>DØD:</B> Normalt avlivet patruljen rundt 10 hunder per vakt.
<B>FRAKTES VEKK:</B> Mens soldatene fraktet vekk dette kadaveret, kom det bort en jente på ti år. Hun sa hunden hadde bitt to barn. Ungene kunne ikke være ute om kvelden på grunn av villhundene.