Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skulle Kadhafi sprenge Oslo

Med 400 kilo dynamitt skulle Muammar Kadhafis folk sprenge den israelske og egyptiske ambassaden i Oslo.

TERRORISTER: De libyske agenten planla å sprenge den egyptiske og israelske ambassaden i Oslo. Her er de fotografert på Karl Johans gate i Oslo. Foto: OVERVÅKNINGSPOLITIET
TERRORISTER: De libyske agenten planla å sprenge den egyptiske og israelske ambassaden i Oslo. Her er de fotografert på Karl Johans gate i Oslo. Foto: OVERVÅKNINGSPOLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Natten var et helvete av skrikende, blødende unger, forvridde lik. Knuste hender, beinrester som forsøkte å gripe meg, kvele meg. Fy faen!».

Det drømte Harald Myrvold natta før politiet aksjonerte 27. august 1979. En annen som sov dårlig den natta var den hemmelige agenten Thor Bjørnevog.

- Herregud. Tenk deg hva som ville skjedd hvis dette hadde blitt gjennomført. I løpet av de tre månedene vi jobbet med denne saken sov jeg nesten ikke. Det ville vært vanskelig å leve med konsekvensene, hvis vi ikke hadde klart å stoppe dette i tide, sier den pensjonerte PST-agenten i dag.

400 kilo dynamitt For en million kroner hadde Myrvold og en annen norsk kriminell skaffe 400 kilo dynamitt og to varebiler som de skulle bruke til å sprenge den egyptiske og israelske ambassaden i Drammensveien.

KUNNE BLITT KATASTROFE: - Herregud. Tenk deg hva som ville skjedd hvis dette hadde blitt gjennomført. I løpet av de tre månedene vi jobbet med denne saken sov jeg nesten ikke. Det ville vært vanskelig å leve med konsekvensene, hvis vi ikke hadde klart å stoppe dette i tide, sier den pensjonerte PST-agenten i dag. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KUNNE BLITT KATASTROFE: - Herregud. Tenk deg hva som ville skjedd hvis dette hadde blitt gjennomført. I løpet av de tre månedene vi jobbet med denne saken sov jeg nesten ikke. Det ville vært vanskelig å leve med konsekvensene, hvis vi ikke hadde klart å stoppe dette i tide, sier den pensjonerte PST-agenten i dag. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Myrvold skulle selv kjøre bilbomba opp foran den egyptiske ambassaden. Oppdragsgiver var oberst Muammar Kadhafi.

I boka «Døm meg om du vil», som kom ut i 1987, beskriver nordmannen hvordan han fikk oppdraget av den libyske etterretningen. Der beskriver han blant annet et møte med libyske etterretningsagenter i Sverige.

«Og nå sitter jeg ansikt til ansikt med tre av disse terrorens tjenere. Kanskje skal jeg selv bli en av dem - terrorist. Fryser ved tanken. Skjelver», skriver Myrvold i boka.

- Kunne blitt katastrofe - Det går ikke an å uttrykke i ord hvordan de dagene forløp. Etter at det gikk opp for meg at det bodde folk i ambassaden, og at mange ville blitt drept, var det ikke lenger en «kurant jobb», sa Myrvold til VG 1987. Han tok derfor kontakt med norsk overvåkningspoliti. Men politiet visste allerede om aksjonen.

HEMMELIG AGENT: Thor Bjørnevog jobberi overvåkningspolitiet i over 30 år. Her fører han Arne Treholt ut av Drammen kretsfengsel i 1984. Bjørnevog er mannen bak i sort frakk og slips. Foto: ODD WENTZEL/DAGBALDET
HEMMELIG AGENT: Thor Bjørnevog jobberi overvåkningspolitiet i over 30 år. Her fører han Arne Treholt ut av Drammen kretsfengsel i 1984. Bjørnevog er mannen bak i sort frakk og slips. Foto: ODD WENTZEL/DAGBALDET Vis mer

- Dette var den største terrorangrepet jeg har vært med på å forhindre i mitt liv. Hvis dette hadde blitt gjennomført ville det vært en katastrofe. Jeg tør ikke en gang å tenke på hva som ville blitt konsekvensene — et helt boligområde på Frogner ville gått i lufta, sier den pensjonerte PST-agenten Thor Bjørnevog (58) til Dagbladet i dag.

Første gang han snakket offentlig om det som av PST blir kalt for «Ali-saken» var i en Spekter-dokumentar på NRK i 2007. Det som ikke ble nevnt da var at det mest sannsynlig var den libyske despoten Muammar Kadhafi som sto bak aksjonen.

Bevæpnet døgnet rundt - Da vi forsto omfanget av planene måtte vi kalle inn etterforskere fra hele landet. Vi gikk hele tiden bevæpnet, sier Bjørnevog.

Hvorfor ville Kadhafi sprenge ambassadene i Oslo? I 1978 inngikk Israel og Egypt en historisk fredsavtale på Camp David, og i 1979 skulle Egypts president Anwar Sadat og Israels statsminister Menachem Begin til Oslo for å motta fredsprisen.

VIL HA SVAR: - Britisk etterretning har allerede startet ny etterforskning av Kadhafi terroraksjoner i Europa. Hvis Kadhafi faller kan vi håpe at mer informasjon kommer fram som vil kaste nytt lys over denne saken. Det er ikke mulig å få noen dømt etter 30 år, men det er av historisk interesse å finne ut av de planer og fakta som måtte finnes, sier Thor Bjørnevog. Her forann den egyptsiek ambassaden på Frogner. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
VIL HA SVAR: - Britisk etterretning har allerede startet ny etterforskning av Kadhafi terroraksjoner i Europa. Hvis Kadhafi faller kan vi håpe at mer informasjon kommer fram som vil kaste nytt lys over denne saken. Det er ikke mulig å få noen dømt etter 30 år, men det er av historisk interesse å finne ut av de planer og fakta som måtte finnes, sier Thor Bjørnevog. Her forann den egyptsiek ambassaden på Frogner. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Dette gjorde Kadhafi rasende og han planla derfor et terrorangrep i Oslo som ville ryste de to landene. Det var en tunisier med navn Ali som rekrutterte de to nordmennene.

Kunne ikke vente Bjørnevog sier at de hele tiden måtte avveie om hvor langt de kunne la planen gå før de aksjonerte. Han forteller at de ikke hadde oversikt over hvor dynamitten var og dermed ikke turte å vente lengre.

Myrvold var selv veldig glad for å bli arrestert. Dette skrev han seinere om kvelden 27. august:

«Jeg er glad. Fri. Selv om jeg sitter her med håndjern på. Passet på av bevæpnet politifolk. (...) Lurer på hva straffen blir. Hvor mange år. Det gir jeg faen i. For livet er berget - ikke bare mitt eget - men alle de i ambassadene - kvinner, menn og barn - sikkert også norske».

STO FRAM: I 1987 sto Harald Myrvold fram på forsida til VG og fortalte historien om den planlagte terrorangrepet. Faksimile.
STO FRAM: I 1987 sto Harald Myrvold fram på forsida til VG og fortalte historien om den planlagte terrorangrepet. Faksimile. Vis mer

Seinere kom det fram at Myrvold selv ikke ville overlevd bilbomba. Han ville gått i lufta med resten av boligområdet i Drammensveien. Som Dagbladet skrev i 1987 var «reaksjonene etter arrestasjonene forunderlig milde». Ali og en annen libysk agent ble utvist. Myrvold og den andre norske kriminelle ble ikke engang varetektsfengslet. Og 400 kilo dynamitt ble aldri funnet.

Håper å løse saken Mens borgerkrigen nå pågår i Libya håper den tidligere PST-agenten flere svar vil komme.

- Britisk etterretning har allerede startet ny etterforskning av Kadhafi terroraksjoner i Europa. Hvis Kadhafi faller kan vi håpe at mer informasjon kommer fram som vil kaste nytt lys over denne saken. Det er ikke mulig å få noen dømt etter 30 år, men det er av historisk interesse å finne ut av de planer og fakta som måtte finnes, sier Bjørnevog.

PLANLA: Libyas Muammar Kadhafi hadde Oslo som terrormål i 1979. Foto: AP/SCANPIX
PLANLA: Libyas Muammar Kadhafi hadde Oslo som terrormål i 1979. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
SKREV BOK: I 1987 ga Harald Myrvold ut denne boka om terroraksjonen. Boka skrev han sammen med journalist Hans Chr. Finstad.
SKREV BOK: I 1987 ga Harald Myrvold ut denne boka om terroraksjonen. Boka skrev han sammen med journalist Hans Chr. Finstad. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media