Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik skulle KGB forføre norske menn

KGB og rumensk etterretning prøvde å verve norske agenter med potenspiller og kontaktannonser.

NOEN SOM PASSER FOR MEG? I svaret til en mann skriver Natasja at hun er 33 år, at hun er skilt og har en sønn på ti år. Hun søker etter en «pålitelig, øm og trofast venn  i livet.» Hun forteller at hun er glad  i musikk, både klassisk og moderne pop og rock. Hun går ofte på kino og  i teater, driver mye med sport og har tidligere vært kandidat til det sovjetiske landslaget i turn.
NOEN SOM PASSER FOR MEG? I svaret til en mann skriver Natasja at hun er 33 år, at hun er skilt og har en sønn på ti år. Hun søker etter en «pålitelig, øm og trofast venn i livet.» Hun forteller at hun er glad i musikk, både klassisk og moderne pop og rock. Hun går ofte på kino og i teater, driver mye med sport og har tidligere vært kandidat til det sovjetiske landslaget i turn. Vis mer

KGB brukte flere raffinerte metoder for å bearbeide og etablere gode kontakter i Norge under den kalde krigen. De la ut såkalte honningfeller med forførere, gjennomførte sex-utpressing, ga gaver som brennevin, sigaretter, og russiske ikoner, spanderte middager og serverte mye sterk alkohol.

Målet var å få ut informasjon som kunne være nyttig for hjemlandets sikkerhets- og utenrikspolitikk. Andre østeuropeiske etterretningstjenester hadde lært av KGB. Rumenerne fristet med potenspiller.

Førstesekretær Emanuel Zeides var sjef for en gruppe etterretningsoffiserer tilknyttet den rumenske etterretningsorganisasjonen DIE under dekke som diplomater ved den rumenske ambassaden i Oslo. I realiteten ledet han et spionreir i Oscars gate 51.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?