Advokater skal ha planlagt drap

Slik skulle «Masken» drepes

Tilgangen på kriminelles ufiltrerte gangstersnakk har hindret drap og avslørt svenske gjengers indre liv. Sentral politimann innrømmer at svenske borgere har blitt masseovervåket. Nå står to advokater i retten, tiltalt for å ha medvirket til planlegging av mord.

SKULLE DREPES: Den antatte leiemorderen med kallenavnet «Masken» skulle tas av dage. Ifølge svensk politi, har to advokater bistått i planleggingen av attentatet. Bildet av «Masken», iført en maske, ble tatt under en pågripelse av mannen i 2016. Han fikk tilnavnet sitt fordi han tok i bruk masker av høy kvalitet for å komme seg inn på ofrene sine. Foto Polisen.
SKULLE DREPES: Den antatte leiemorderen med kallenavnet «Masken» skulle tas av dage. Ifølge svensk politi, har to advokater bistått i planleggingen av attentatet. Bildet av «Masken», iført en maske, ble tatt under en pågripelse av mannen i 2016. Han fikk tilnavnet sitt fordi han tok i bruk masker av høy kvalitet for å komme seg inn på ofrene sine. Foto Polisen. Vis mer
Publisert

HUDDINGE/STOCKHOLM (Dagbladet): Mannen som tok seg til panna, satte albuene i bordet og så på vitnene med et trøtt blikk, var vant med å sitte på forsvarsadvokatens plass.

«Kungen» pleide å representere en av Sveriges farligste menn, lederen for «Dødspatruljen», en av de mange kriminelle gjengene rundt og i Stockholm.

Nå satt den såkalte «Kungen» selv på tiltalebenken i Södertörn tingrett. Advokaten er tiltalt for å ha deltatt i planleggingen av et drap på «Masken», en antatt leiemorder i Sveriges brutale underverden og en svoren fiende av «Dødspatruljen». Dagbladet var til stede for å følge den oppsiktsvekkende rettssaken.

«Kungen» erkjente ikke straffskyld.

TILTALT: Den tidligere advokaten «Kungen» nekter straffskyld. Foto: Polisen
TILTALT: Den tidligere advokaten «Kungen» nekter straffskyld. Foto: Polisen Vis mer

Ifølge tiltalen, ble planene for å ta «Masken» av dage, lagt inne i høysikkerhetsavdelingen Fenix i Broma fengsel. Drapet skulle være hevn for mordet på broren til en kjent gjengkriminell. Mannen skal ha blitt henrettet med åtte skudd.

Bevisene mot «Kungen» kom politiet i hende da fransk og nederlandsk politi hacket seg inn på den krypterte tjenesten EncroChat våren 2020. Blant millioner av meldinger fant politiet i Sverige det de trengte for å stille advokaten for retten.

Hans forsvarer, Slobodan Jovicic, mener innholdet i chatloggene fra EncroChat ikke beviser det han er tiltalt for.

- Vår oppfatning er at det ikke engang er klarlagt om chattene har kriminelt innhold, sa Slobodan Jovicic, til Expressen.

En advokat fra samme firma med kallenavnet «Prinsen» er også tiltalt i samme sak, men sitter ikke fengslet. Han risikerer likevel mange år bak murene om han skulle blir dømt i saken.

Operasjon Omega

Politihuset på Kungsholmen i Stockholm er befestet som et fengsel. Piggtrådgjerder sperrer alle tenkelige innganger og kameraer overvåker hver millimeter av området rundt.

Voldspotensialet knyttet til Sveriges kriminelle gjenger er stort. Kraftige automatvåpen er ikke uvanlig beslag når politiet slår til mot gjengene som skal stå bak 35 drap med skytevåpen siden januar. En trist rekord for våre naboer i øst.

Nylig rundet politiet 2000 idømte fengselsår basert på bevis hentet ut fra de krypterte telefontjenestene Anon, EncroChat og Sky ECC.

130 saker har vært oppe til behandling i landets tingretter. 50 av disse er behandlet av Hovretten, som er det samme som lagmannsretten i Norge.

POLIS: Patrik Zanders er politiinspektør i NOA (Nationella operativa avdelningen) og koordinerer innsatsen i det svenske politiets operasjon Omega. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
POLIS: Patrik Zanders er politiinspektør i NOA (Nationella operativa avdelningen) og koordinerer innsatsen i det svenske politiets operasjon Omega. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Patrik Zanders er koordinerende etterforsker og overser Operasjon Omega, det enorme prosjektet som har ledet til at kriminelle over hele Sverige nå har gitter som eneste utsikt til omverdenen.

- Materialet fra de dekrypterte telefonene har vært en suksesshistorie for det svenske politiet, sier Patrik Zanders, når Dagbladet møtet ham i politiets hovedkvarter i Stockholm.

Foreløpig er det materialet fra EncroChat-telefoner som har gitt flest resultater. Sammenlagte fengselsstraffer utgjør godt over 1000 år bare basert på EncroChat. I avhør ble den tidligere advokaten med tilnavnet «Kungen» konfrontert med funnene fra chatloggen knyttet til EncroChat-telefonen hans.

Politiaksjon

2. april 2020 var som julaften å regne for Kripos i Norge og for NOA (Nationella operativa avdelingen) i Sverige.

Mengder med ufiltrert gangstersnakk tikket inn i sanntid.

Åtte dager etter at den hemmelige, internasjonale politioperasjonen var iverksatt, var praten om å drepe mannen med tilnavnet «Masken» i gang, viser bevisene i saken som ble fremlagt i den svenske tingretten.

«Masken» satt da i fengsel. Han er mistenkt for drapet på broren av det som skal ha vært lederen av den kriminelle gjengen.

Med kallenavnet «literalbeetle» skal «Kungen» ha formidlet ordren om at «Masken» skulle drepes, ifølge chatteloggene som ble lagt frem i retten. EncroChat-loggene viser at 2,5 millioner svenske kroner skulle samles inn fra et spleiselag bestående av gjengledere.

«Kungen» skal ha holdt seg oppdatert om kronerullinga og videreformidlet hvem som skulle knerte «Masken», kommer det frem av bevismaterialet. Drapet skulle skje i fengselet der «Masken» soner en lengre dom. En medinnsatt skulle utføre handlingen.

BESLAG: Politiet slo til mot en vekslingssentral i Stockholm og beslagla flere millioner kroner de mener kan knyttes til det planlagte drapet. Foto: Polisen.
BESLAG: Politiet slo til mot en vekslingssentral i Stockholm og beslagla flere millioner kroner de mener kan knyttes til det planlagte drapet. Foto: Polisen. Vis mer

I avhør konfronteres han med en melding der han ber en person om å kontakte «Juggen».

Av «Juggen» skal personen få en kanin.

- Vet du hva en kanin er, spør avhørslederen.

- Ja, svarer «Kungen».

- Kan du fortelle hva det er?

- En kanin skal være en million kroner, ut fra hva jeg har lest, svarer «Kungen».

Enorm mengde

Meldinger som avslørte trusler mot liv ble agert på umiddelbart hos det svenske politiet. Såkalte TTL-meldinger (Threat to life). Men ut over den lille, betrodde gruppen i NOA, var det ingen i politiet som visste hvilken skattkiste av etterretning kollegaene satt på. Patrik Zanders i NOA mister nesten pusten av omfanget.

- Totalt håndterer vi over 30 millioner meldinger fra de tre hackede meldingstjenestene, EncroChat, Anon og Sky ECC. Det er enormt mye informasjon, sier Patrik Sanders til Dagbladet.

Etterretning om de kriminelle nettverkene som politiet har hatt før tilfanget av hackede meldinger, har ifølge Patrik Zanders, vært god.

- Nå er det bekreftet, sier Zanders.

BAKMENN: Patrik Zanders ser at mange av de virkelige store spillerne ofte befinner seg i utlandet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BAKMENN: Patrik Zanders ser at mange av de virkelige store spillerne ofte befinner seg i utlandet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Vi har fått en bedre forståelse for hvordan de ulike gjengene er satt sammen.

Zanders beskriver gjengene som løst sammensatt.

- Om vi sammenlikner med MC-gjenger som holdt sammen i vått og tørt i mange år, det ser vi ikke lenger. Nå kan det være en konstellasjon i dag og om noen uker er et medlem med i en annen konstellasjon. De er mye mer flyktige, sier Patrik Zanders.

- Nesten alle tingrettsdommer ankes. Det har man rett til i Sverige.

Vitnet

Den innsatte på høysikkerhetsavdelingen Fenix i Broma fengsel, så usikkert opp i kameraet før han ba dommeren om å skru av videostrømmen til rettssalen.

- Jeg blir nervøs av dette, sa mannen, uten å få ønsket sitt oppfylt.

RETTEN: Södertörns tingsrett i Huddinge utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
RETTEN: Södertörns tingsrett i Huddinge utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Den innsatte mannen, som soner en livstidsdom og vitnet mot «Kungen», er også mannen som fikk politiet til å se nærmere på den kjente forsvarsadvokaten.

Mannen sonet en periode sammen med lederen av «Dødspatruljen» og var den som overleverte den kodede beskjeden til personen som skal ha tatt på seg oppdraget å drepe «Masken». Beskjeden skal ha vært at drapet var godkjent og pengene på plass.

DØDSPATRULJEN: Ifølge svensk politi, har den fryktede gjengen stått bak en rekke bestillingsdrap og grov narkotikakriminalitet. Foto: Polisen.
DØDSPATRULJEN: Ifølge svensk politi, har den fryktede gjengen stått bak en rekke bestillingsdrap og grov narkotikakriminalitet. Foto: Polisen. Vis mer

Koden var at «journalisten hadde tatt kontakt og skulle gjøre et intervju», fortalte mannen, som i tillegg kom med en oppsiktsvekkende opplysning i retten.

Leiemordet skulle koste 3 millioner kroner, men det skulle samles inn fem millioner, fortalte mannen over videolink.

- Hvem skulle ha de siste to millionene, spurte aktor?

Hauk over hauk, kan vel karakterisere svaret ha ga i retten.

- Det skulle lederen for «Dødspatruljen» ha, sa vitnet.

Hvis mannens vitnemål stemmer, så skulle altså Dødspatrulje-lederen, som hadde satt i gang kronerullingen, svindle sine medsammensvorne for to millioner. Eller to kaniner, om man skal bruke forbryterne sjargong.

Informasjon fra politiet tyder på at pengene ble samlet inn, men av ukjent årsak, ble drapet på «Masken» ikke gjennomført.

Grenseløst

Kripos frykter en bølge av kriminalitet fra Sverige. I et intervju med Dagbladet forteller Kripos-sjef Kristin Kvigne at svenske kriminelle brukes for eksempel som pengeinnkrevere eller for å bistå bander i kampene om narkotikamarkedene.

- Jeg bekymrer meg mer og mer fordi vi ser bånd mot svenske miljøer inn i våre norske saker, sier Kristin Kvigne.

Patrik Zanders klarer ikke på stående fot å peke på saker i Sverige som strekker seg mot Norge.

- Vi har ingen konkrete saker der vi ser knytinger til Norge, men det som skal til Norge eller Finland passerer ofte oss i Sverige. Det vi så i det krypterte materialet var at kriminaliteten var grenseløs.

- Er Norge i blindsonen til Sverige?

NARKOTIKA: Bildet viser et parti amfetamin og en pistol som politiet skal ha beslagtlagt i forbindelse med en aksjon mot Dødspatruljen. Foto: Polisen.
NARKOTIKA: Bildet viser et parti amfetamin og en pistol som politiet skal ha beslagtlagt i forbindelse med en aksjon mot Dødspatruljen. Foto: Polisen. Vis mer

- Nei, det vil jeg ikke si. Men mange av våre store kriminelle aktører har oppholdt seg sør i Europa, sier Zanders.

- Hva mener du om påstandene fra advokater om at dette er masseovervåkning av befolkningen?

- Jeg har forståelse for det. Det går på at man har avlyttet uten skjellig grunn til mistanke, som man ikke får gjøre i Sverige. Det er en balansegang mellom den personlig integriteten og arbeidet mot alvorlig kriminalitet. I dette tilfelle mener jeg det ikke har gått ut over vanlige folk på et feilaktig sett.

- Hvorfor ikke?

- Vi ser at så godt som all informasjon vi har plukket ut har vært av kriminell karakter. Alt fra narkotikaforbrytelser til planlegging og gjennomføring av drap, sier Patrik Zanders.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer