Slik skyller eldrebølgen inn over din kommune

Og dette er regjeringens flomvern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOEN (Dagbladet): Fram mot 2040 kommer det til å bli nesten dobbelt så mange personer over 67 år i Norge som i dag, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Økningen medfører at vi får nærmere en halv million flere eldre enn i 2012.

Eldrebølgen har gitt mang en rådmann og helsebyråkrat grå hår - hele kommune- og helsesektoren er nemlig satt under voldsomt press: Vil eldreomsorgen kunne ta imot framtidas eldre?

Nytt innovasjonssenter I dag presenterte kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) regjeringens redningsbøye til kommunene, en ny strategi for innovasjon i kommunesektoren.

Regjeringen har som ambisjon at kommunene også i framtida skal kunne tilby minst like trygge og faglig sterke tjenester som i dag, understrekte kommunalministeren. Men skal de klare det, må de tenke nytt, slo hun fast.

- Vi ser at vi får større utfordringer ved finansiering av velferdssektoren, fordi det blir flere eldre og færre i arbeidsfør alder som skal betale skatt og finansiere velferden, sier Navarsete til Dagbladet.

I 2012 var det i gjennomsnitt 12 personer i arbeidsfør alder per innbygger over 80 år. Ifølge Kommunaldepartementet vil det tallet halveres fram mot 2040 - og noen kommuner vil ha færre enn tre arbeidsføre per person over 80.

Som Senterparti-leder er Navarsete likevel opptatt av at de eldre er en ressurs:

- Den såkalte eldrebølgen er både en ressursbølge og en omsorgsbølge, sa hun da hun talte til landsmøtet like etter presentasjonen.

Sjekk din kommune Strategien inneholder flere tiltak. Regjeringen vil blant annet etablere et nytt kompetansesenter for innovasjon innen 1. januar 2015.

Kommunal- og regionaldepartementet lanserer dessuten en ny nettjeneste, som viser hvordan eldrebølgen vil skylle inn over hver enkelt kommune.

Om du for eksempel ser nærmere på Fjell kommune i Hordaland, vil du se at kommunen som i dag har en befolkning på 23 277 innbyggere (per 1. januar 2013) står overfor en enorm befolkningsvekst.

Kommunen kan få så mange som 37 000 innbygger i 2040 - og det er anslått en mer enn dobling av andelen innbyggere mellom 67-79 år: fra 6,1 prosent i 2012 til 12,7 prosent i 2040.
 
SJEKK DIN KOMMUNE:
Her kan du se hvordan eldrebølgen vil slå ut for din kommune.

Ingen friske penger Nettløsningen er ment å hjelpe kommunene å finne ut hvilke utfordringer de står overfor. Det følger imidlertid ingen friske penger til kommunene med strategien.
 
Fylkesmannen gir i dag om lag 100 millioner til fornyingstiltak i kommunene. Stategien oppfordrer fylkesmennene å prioritere innovasjonsprosjekter.

Men Navarsete går langt i å love penger på framtidige statsbudsjett.

- Når vi legger fram en strategi elle stortingsmelding utenfor budsjettet, så følger det ikke penger med i dag. Men det er klart at vi skal finansiere opp de tiltakene som ligger i strategien, sier hun til Dagbladet.

PS! Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) jobber med en egen strategi for helsesektoren, underlagt Kommunaldepartementets mer overordnede strategi.  

Sjekk eldrebølgen i din kommune:

Akershus:
Asker Aurskog-Høland Bærum Eidsvoll Enebakk Fet Frogn Gjerdrum Hurdal Lørenskog Nannestad Nes Nesodden Nittedal Oppegård Rælingen Skedsmo Ski Sørum Ullensaker Vestby Ås
Aust-Agder:

Buskerud:

Finnmark: Hedmark: Hordaland:
Møre og Romsdal:
Nordland:
Nord-Trøndelag:
Oppland:
Oslo:

Oslo

Rogaland:

Sogn og Fjordane:
Sør-Trøndelag: 
Telemark:
Troms:
Vest-Agder:
Vestfold:
Østfold:
Kilde: Komunal- og regionaldepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer