Corona:

Slik slår den tredje bølgen over Europa

Den tredje smittebølgen i Europa domineres fullstendig av nye muterte virusvarianter, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

TREDJE BØLGE: Det er ikke bare Norge som står i en tredje bølge. Espen Rostrup Nakstad trekker fram Frankrike, Polen, Tyskland og Italia som de hardest rammede de siste ukene. Foto: Terje Pedersen / NTB
TREDJE BØLGE: Det er ikke bare Norge som står i en tredje bølge. Espen Rostrup Nakstad trekker fram Frankrike, Polen, Tyskland og Italia som de hardest rammede de siste ukene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt115 +6
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

Mens Storbritannia snart har satt 40 millioner vaksinedoser og begynner gjenåpningen av samfunnet mandag, er mange andre europeiske land godt inne i sin tredje bølge av coronapandemien.

Her til lands har vi bikket 100 000 smittetilfeller siden februar i fjor. Spesielt har Oslo og Viken-området vært hardt rammet i den tredje smittebølgen, og rekordmange pasienter har blitt lagt inn på sykehus i regionen.

- Domineres av muterte virus

Norge er ikke det eneste landet som kjemper seg gjennom en tredje bølge. De siste ukene er det spesielt Frankrike, Polen, Tyskland og Italia som har blitt hardt rammet, ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

- Den tredje smittebølgen i Europa domineres fullstendig av nye muterte virusvarianter. Særlig den britiske, sier Nakstad.

SERTIFIKAT: Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Video: Dagbladet TV. Programleder: Jenny Emilie Aas Vis mer

Han sier videre at situasjonen er verst i Frankrike med 40-50 000 daglige registrerte smittetilfeller. Bortsett fra i Storbritannia, der nær halvparten av befolkningen er vaksinert, er det i de fleste landene stor smittespredning og mange innleggelser blant middelaldrende og yngre voksne.

Flere land har stengt samfunnet helt eller delvis ned de siste ukene, seinest Frankrike, forteller han.

Slik slår den tredje bølgen innover Europa:

Sverige

I Sverige raser den tredje smittebølgen for fullt. For åttende uke på rad er det registrert smitteøkning, ifølge Folkhälsomyndighetens siste rapport. Antallet coronapasienter med behov for intensivbehandling fortsetter også oppover, skrev Expressen i helga. Fredag var det 375 pasienter innlagt på intensivavdeling. Det høyeste antallet siden starten av januar.

Uka i forveien var imidlertid økningen i antall smittede mindre bratt enn de foregående ukene, ifølge avisa.

Så langt har pandemien krevd 13 621 liv i Sverige, og totalt er det påvist 857 401 smittetilfeller.

HELSINGBORG: Teltet er montert utenfor Lasarettet i Helsingborg i slutten av mars. Teltene øker intensivkapasiteten med rundt 16 og 20 plasser. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
HELSINGBORG: Teltet er montert utenfor Lasarettet i Helsingborg i slutten av mars. Teltene øker intensivkapasiteten med rundt 16 og 20 plasser. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB Vis mer

Polen

I Polen er situasjonen alvorlig, ifølge myndighetene. Torsdag ble det registrert 954 coronadødsfall i løpet av ett døgn. Det er det høyeste antallet på én dag siden pandemien brøt ut.

- Dette er uten tvil en krig, og situasjonen krever ekstraordinære grep, sa helseminister Adam Niedzielski i et radiointervju før helga, ifølge Reuters.

Ifølge helseministeren er situasjonen på sykehusene nå så prekær, at enkelte leger og sykepleiere bare rekker en rask blund før de må i gang med neste skift. Fra sykehusene kommer det også rapporter om at helsepersonell tar i bruk både oksygentilførsel og påfyll av væske intravenøst, for å få nok energi til å takle en ny runde.

- Arbeidsbelastningen er stor, og er et resultat av for lite personell, sa ministeren, etter å ha sett situasjonen som utspilte seg på et av landets sykehus med egne øyne.

Landet har registrert rundt 30 000 nye smittetilfeller i løpet av ett døgn flere dager den siste tida, og har forlenget stengingen av barnehager, skoler, shoppingsentre, hoteller, kinoer og teatre fram til 18. april.

DESINFISERING: Her desinfiseres en av de mest brukte undergangene i Warszawa i Polen. På natta desinfiseres de viktigste og mest brukte rutene i sentrum. Bildet er tatt 11. april 2021. Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/Shutterstock
DESINFISERING: Her desinfiseres en av de mest brukte undergangene i Warszawa i Polen. På natta desinfiseres de viktigste og mest brukte rutene i sentrum. Bildet er tatt 11. april 2021. Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

Tyskland

I det tyske Robert Koch-instituttets siste ukesrapport omtaler de trusselen mot folkehelsa som «veldig høy.» RKI rapporterer om 17 855 nye smittetilfeller og 104 nye dødsfall søndag. Ifølge DPA er tallene på søndager ofte litt lavere på grunn av mindre testing i helgene. Men sammenliknet med forrige søndag, er tallene høyere.

RKI-leder Lothar Wieler har tidligere omtalt situasjonen som «veldig, veldig alvorlig».

Per 8. april mottok 4474 coronapasienter intensivbehandling. Ifølge data fra 70 sykehus rundt i landet, blir stadig flere unge personer innlagt og intensivavdelingene fylles opp raskere.

Tysklands største universitetssykehus, Charité i Berlin, frykter krise etter en kraftig økning i antall coronainnleggelser de to siste ukene.

- Hvis antallet alvorlig syke covid-19-pasienter overstiger det vi erfarte under den andre bølgen, vil vi være i en kritisk situasjon, sa Martin Kreis, som er styremedlem ved sykehuset, i helga.

VAKSINE: Den tyske helseministeren Jens Spahn og Berlins helsesenator Dilek Kalayci får være til stede mens en kvinne får sin andre vaksinedose i Berlin. Bildet er tatt 5. april 2021. Foto: Michael Kappeler / POOL / AFP
VAKSINE: Den tyske helseministeren Jens Spahn og Berlins helsesenator Dilek Kalayci får være til stede mens en kvinne får sin andre vaksinedose i Berlin. Bildet er tatt 5. april 2021. Foto: Michael Kappeler / POOL / AFP Vis mer

Frankrike

Også i Frankrike herjer den tredje smittebølgen for fullt. Svært høye smittetall, det siste døgnet over 30 000 nye, bidrar til at antall pasienter på sykehus og dødsfall fortsetter å stige fra dag til dag.

Søndag er det over 30 000 coronapasienter innlagt på sykehus, og 5838 av dem er innlagt på intensivavdeling, skriver LeParisien.

Fra lørdag til søndag er det registrert 286 nye coronainnleggelser på bare ett døgn.

Siden pandemien brøt ut, er det over 72 626 coronapasienter som har dødd på franske sykehus - 178 av dem det siste døgnet, ifølge den franske avisa.

FRANKRIKE: Ansatte ved intensivavdelinga ved Lyon-Sud-sykehuset i Pierre-Benite 7. april 2021. En dag i forveien ble alle offentlige og private helseinstitusjoner i regionen bedt om å utsette operasjoner som ikke er absolutt nødvendige for å håndtere bølgen av coronapasienter. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP
FRANKRIKE: Ansatte ved intensivavdelinga ved Lyon-Sud-sykehuset i Pierre-Benite 7. april 2021. En dag i forveien ble alle offentlige og private helseinstitusjoner i regionen bedt om å utsette operasjoner som ikke er absolutt nødvendige for å håndtere bølgen av coronapasienter. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP Vis mer

Italia

Den tredje bølgen har også rammet hardt i Italia, som lenge var episenter for viruset i Europa i fjor.

Italienske helsemyndigheter tror imidlertid at smitten nå er på retrett, og at toppen er nådd.

- Kurven har nådd en topp i Italia, mens den fortsatt stiger i andre land. Vi ser nå en sakte nedgang i Italia, sier Silvio Brusaferro i det italienske helseinstituttet.

Fredag ble det registrert nesten 19 000 nye smittetilfeller og mer enn 700 coronarelaterte dødsfall i Italia, ifølge NTB.

HARDT RAMMET: Italia ble hardt rammet av den første smittebølgen og er nå inne i den tredje. Her får en coronapasient servert en tradisjonell italiensk påske-kake på sykehuset GVM Maria Pia Hospital i Torino 4. april. Foto: Marco Bertorello / AFP / NTB
HARDT RAMMET: Italia ble hardt rammet av den første smittebølgen og er nå inne i den tredje. Her får en coronapasient servert en tradisjonell italiensk påske-kake på sykehuset GVM Maria Pia Hospital i Torino 4. april. Foto: Marco Bertorello / AFP / NTB Vis mer

Nederland

Også Nederland er inne i den tredje smittebølgen, hvor den britiske varianten har blitt den dominerende, skriver The Guardian.

Søndag ble det registrert over 8200 nye smittetilfeller i landet, det høyeste døgntallet på over to uker, ifølge NTB.

Flere sykehus har advart mot lettelser i restriksjonene og sier toppen av smittebølgen ennå ikke er nådd. På grunn av stadig økning i smittetallene, valgte nederlandske myndigheter søndag å forlenge tiltak som portforbud og andre inngripende restriksjoner fram til 28. april.

Portforbudet ble innført 23. januar og har blitt forlenget en rekke ganger. Det betyr at nederlenderne må fortsette å holde seg hjemme fra klokka 21 til klokka 4.30 hver dag. Portforbudet er svært upopulært, og det har vært flere store demonstrasjoner mot det.

CHARTER-SVEIN: Svein Østvik brenner munnbindet sitt under coronaskeptikernes markering utenfor Stortinget. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Tror på flere muterte virus

Bortsett fra smittesituasjonen i Sverige, mener Nakstad at situasjonen i Norden for øvrig er mer under kontroll.

- Både Finland, Norge og Danmark har hatt en avtakende smittetrend siden påske med under 1000 daglige smittetilfeller. Tallene faller raskest i Finland og minst i Danmark, selv om tiltakene i begge disse landene er veldig strenge, sier Nakstad.

På bakgrunn av de europeiske tallene og smittesituasjonen i Midtøsten, Afrika og Asia, understreker han at det fortsatt er viktig å teste alle som kommer til Norge ved innreise.

- Samtidig er det grunn til å tro at flere nye muterte virusvarianter vil dukke opp og dominere når flere mennesker blir vaksinert i Europa.

STOR MISNØYE: I Amsterdam måtte politiet ta i bruk vannkanoner mot demonstrantene som hadde tatt til gatene for å vise sin misnøye med regjeringens håndtering av pandemien 28. mars. Foto: Jeroen Jumelet / ANP / AFP / NTB
STOR MISNØYE: I Amsterdam måtte politiet ta i bruk vannkanoner mot demonstrantene som hadde tatt til gatene for å vise sin misnøye med regjeringens håndtering av pandemien 28. mars. Foto: Jeroen Jumelet / ANP / AFP / NTB Vis mer

Det skyldes at de virusvariantene som vaksinene virker dårligst på trolig vil øke i omfang, forteller han.

- Derfor genomsekvenseres fortsatt mange prøver i Norge ved FHI og universitetssykehusene. Og av samme grunn arbeider vaksineprodusentene med å justere vaksinene, slik at de virker bedre mot blant annet den sørafrikanske varianten og andre virusstammer med kjente mutasjoner som koder for endringer i «piggproteinet» på viruset, blant annet E484K-mutasjonen som også finnes i det brasilianske viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer