Slik slipper du mensen

Ufarlige, billige piller som allerede finnes i handelen, kan fjerne menstruasjonen helt. Det er en god løsning for kvinner med menstruasjonssmerter, hevder to britiske leger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner som har store menstruasjonssmerter blir i dag anbefalt av leger å bruke P-piller for å dempe smertene. P-piller påvirker hormonnivået og gjør både blødningene og menstruasjonssmerter mindre.

- Alle kvinner vet at menstrusjonen innebærer lidelse og smerter. Dessuten må man kjøpe sanitetsproukter og kanskje smertestillende hver måned. Men det må ikke være slik, sier de to britiske kvinnelegene Sarah Thomas og Charlotte Elertson.

Hele måneden

De har skrevet en artikkel i det nyeste nummeret av det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet. Der hevder de at moderne p-piller med lave østrogendoser kan tas gjennom hele måneden. I dag tar man pause fra pillene en uke i måneden, og det resulterer i menstruasjonslignende blødninger.

Nye p-piller, Seasonale, som kan tas uavbrutt i tre måneder, kommer snart på markedet i USA. Men Thomas og Elertson mener at også de lavdose p-pillene som allerede er på markedet kan tas måneden gjennom. Det vil gjøre at både menstruasjonen, menstruasjonssmertene og de andre symptomerne knyttet til premenstruelle spenninger (PMS) forsvinner, sier de.

Kvinnens valg

- Gjennom å ta p-piller hele tiden, kan kvinner selv velge om de ønsker å ha menstrusjonsblødninger eller ikke. Dette er en av den moderne medisinens best bevarte hemmeligheter, sier de to kvinnelige legene, som er eksperter på kvinnemedisin og familieplanlegging.

De to legene hevder at legevitenskapen og medisinselskaper i fellesskap har tatt valget på kvinnenes vegne. Dette valget er ikke foretatt på medisinsk grunnlag, men er basert på myter og forestillinger om hvor viktig menstruasjon er for kvinner, mener forskerne. Som for eksempel at menstruasjonen skal være en naturlig tilstand for kvinner.

- Å ta vekk menstruasjonen med piller er egentlig ikke mer rart enn å ta Viagra, insulin eller andre moderne medisiner, sier Sarah Thomas og Charlotte Elertson.