Slik sliter kinesiske arbeidere for å bli ferdig med verdens julegaver

Tvunget til å sove blant leker for å bli ferdig i tide.

SOVER PÅ ARMEN:  Organisasjonen National Labour Committee (NCL) har etterforsket forholdene ved data-deler-selskapet KYE Systems' fabrikker i provinsen Guangdong sør i Kina. Arbeiderne jobber lange skift seks til sju dager i uka, og mange er så utslitte at de sovner under pausene arbeiderne får i løpet av en dag. Bildet viser tenåringer som jobber på en KYE- fabrikk i Kina. KYE leverer produkter for Microsoft, Hewlett Packard, Samsung, Best Buy, Foxconn, Acer, Logitech og andre amerikanske selskaper. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights
SOVER PÅ ARMEN: Organisasjonen National Labour Committee (NCL) har etterforsket forholdene ved data-deler-selskapet KYE Systems' fabrikker i provinsen Guangdong sør i Kina. Arbeiderne jobber lange skift seks til sju dager i uka, og mange er så utslitte at de sovner under pausene arbeiderne får i løpet av en dag. Bildet viser tenåringer som jobber på en KYE- fabrikk i Kina. KYE leverer produkter for Microsoft, Hewlett Packard, Samsung, Best Buy, Foxconn, Acer, Logitech og andre amerikanske selskaper. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare to uker før juleaften jobber mange kinesiske arbeidere på spreng for at landets 8000 leketøysfabrikker skal kunne levere nok varer til julegavehandelen verden over.

I Kina produseres kjente barnefigurer som Svampebob Firkant og Mikke Mus - produkter som vil ligge under juletrær i de mange tusen hjem.

Kinesiske leketøysfabrikker produserer 75 prosent av verdens leker, og sysselsetter rundt 3,5 millioner arbeidere i landet.

Tegneseriefigurer Organisasjonen National Labour Committee (NCL) har etterforsket forholdene ved data-deler-selskapet KYE Systems' fabrikker i provinsen Guangdong sør i landet. 

Et selskap som leverer de litt mer voksne julegavene.

Inne i fabrikklokalene, som rommer 1000 arbeidere, er det ikke lov å snakke eller lytte til musikk, og arbeiderne blir tvunget til å spise standardmåltider fra fabrikkantinene. De får ikke lov til å gå på do, med unntak av under pausene, og arbeiderne må rengjøre toalettene sjøl, ifølge NCL.

Ansatte jobber 15 timers skift, og mange av arbeiderne er så utslitte at de bruker sine ti minutter lange pauser på å sove ved pulten, melder Daily Mail.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer