Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik sliter kinesiske arbeidere for å bli ferdig med verdens julegaver

Tvunget til å sove blant leker for å bli ferdig i tide.

SOVER PÅ ARMEN:  Organisasjonen National Labour Committee (NCL) har etterforsket forholdene ved data-deler-selskapet KYE Systems' fabrikker i provinsen Guangdong sør i Kina. Arbeiderne jobber lange skift seks til sju dager i uka, og mange er så utslitte at de sovner under pausene arbeiderne får i løpet av en dag. Bildet viser tenåringer som jobber på en KYE- fabrikk i Kina. KYE leverer produkter for Microsoft, Hewlett Packard, Samsung, Best Buy, Foxconn, Acer, Logitech og andre amerikanske selskaper. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights
SOVER PÅ ARMEN: Organisasjonen National Labour Committee (NCL) har etterforsket forholdene ved data-deler-selskapet KYE Systems' fabrikker i provinsen Guangdong sør i Kina. Arbeiderne jobber lange skift seks til sju dager i uka, og mange er så utslitte at de sovner under pausene arbeiderne får i løpet av en dag. Bildet viser tenåringer som jobber på en KYE- fabrikk i Kina. KYE leverer produkter for Microsoft, Hewlett Packard, Samsung, Best Buy, Foxconn, Acer, Logitech og andre amerikanske selskaper. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare to uker før juleaften jobber mange kinesiske arbeidere på spreng for at landets 8000 leketøysfabrikker skal kunne levere nok varer til julegavehandelen verden over.

I Kina produseres kjente barnefigurer som Svampebob Firkant og Mikke Mus - produkter som vil ligge under juletrær i de mange tusen hjem.

Kinesiske leketøysfabrikker produserer 75 prosent av verdens leker, og sysselsetter rundt 3,5 millioner arbeidere i landet.

Tegneseriefigurer Organisasjonen National Labour Committee (NCL) har etterforsket forholdene ved data-deler-selskapet KYE Systems' fabrikker i provinsen Guangdong sør i landet. 

Et selskap som leverer de litt mer voksne julegavene.

Inne i fabrikklokalene, som rommer 1000 arbeidere, er det ikke lov å snakke eller lytte til musikk, og arbeiderne blir tvunget til å spise standardmåltider fra fabrikkantinene. De får ikke lov til å gå på do, med unntak av under pausene, og arbeiderne må rengjøre toalettene sjøl, ifølge NCL.

VERDENS STØRSTE LEKETØYSPRODUSENT:  Kina står for verdens største leketøysproduksjon med 75 prosent av verdens produksjon. Disse arbeiderne jobber på en fabrikk i Panyu, sør i Kina i provinsen Guangdong. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix
VERDENS STØRSTE LEKETØYSPRODUSENT: Kina står for verdens største leketøysproduksjon med 75 prosent av verdens produksjon. Disse arbeiderne jobber på en fabrikk i Panyu, sør i Kina i provinsen Guangdong. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ansatte jobber 15 timers skift, og mange av arbeiderne er så utslitte at de bruker sine ti minutter lange pauser på å sove ved pulten, melder Daily Mail.

Arbeiderne må også bo i fabrikkens sovesaler. Der blir 14 arbeidere plassert på samme rom. De må kjøpe egne madrasser og sengetøy, noe ikke alle tar seg råd til å gjøre.

Kroppsvask foregår med svamp og bøtte.  

Høysesong i jula Menneskerettighetsorganisasjoner har lenge kritisert de lønningene ved de kinesiske fabrikkene, som i gjennomsnitt ligger på 150 engelske pund, omtrent 1350 norske kroner, i måneden.

- De kinesiske fabrikkene får korte leveringsfrister, og oppkjøperne endrer stadig leveringskravene, sier Cecilie Figenschou Bakke, leder av Kina-programmet ved Norsk senter for menneskerettigheter, til Dagbladet.

- Det betyr at det produseres på høygir, spesielt ved høytider som nå. Kravet til produksjon presser leverandørene, og de får en utfordring med å overholde arbeidsstandarder, utbetale overtid og sørge for sikkerhet på arbeidesplassene.

Barnearbeid til Iphone Kina står også for produksjonen av Iphone, Ipad og andre elektroniske artikler fra Apple. Delene blir laget av verdens største produsent av elektroniske komponenter, det taiwanske selskapet Foxconn.

JULEKLAR:  Kinesiske leketøysfabrikker produserer 75 prosent av verdens leker, og sysselsetter rundt 3,5 millioner arbeidere i landet. - De kinesiske fabrikkene får korte leveringsfrister, og oppkjøperne endrer stadig leveringskravene. Det betyr at det produseres på høygir, spesielt ved høytider som nå, sier Cecilie Figenschou Bakke, leder av Kina-programmet ved Norsk senter for menneskerettigheter. Dette bildet er tatt på en fabrikk i Shanghai i 2008. Foto: Nir Elias / REUTERS / NTB Scanpix
JULEKLAR: Kinesiske leketøysfabrikker produserer 75 prosent av verdens leker, og sysselsetter rundt 3,5 millioner arbeidere i landet. - De kinesiske fabrikkene får korte leveringsfrister, og oppkjøperne endrer stadig leveringskravene. Det betyr at det produseres på høygir, spesielt ved høytider som nå, sier Cecilie Figenschou Bakke, leder av Kina-programmet ved Norsk senter for menneskerettigheter. Dette bildet er tatt på en fabrikk i Shanghai i 2008. Foto: Nir Elias / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

I oktober i år ble det kjent at barn ned til 14-års alderen jobber hos Foxconn, noe som er i strid med internasjonale regler.

Samsung og London-Ol har også blitt kritisert for å bruke leverandører som benytter barnearbeid.

- Kinesisk arbeidsliv er i stor endring. Det har blitt vanskeligere for fabrikkene å få tak i arbeidere, og derfor ser man en økt tendens til bruk av barnearbeid. Land som Bangladesh og India har alltid hatt dette problemet, men i Kina har det ikke være veldig utbredt, og derfor må dette følges med på, sier Bakke.

Senteret har siden 2002 arbeidet med arbeidslivet i Kina, og i løpet av denne perioden har myndighetene i Kina i mye større grad tatt utfordringene på alvor, mener Bakke.

- Dette har de gjort mye av hensyn til sosial stabilitet. Det har blitt satt krav fra både fra utlandet og innad om endringer, noe som har ført til at myndighetene har vedtatt en rekke lovreformer som styrker arbeidernes rettigheter. 

Økte lønninger Krav om kontrakt, samt forbud mot diskriminering på arbeidsplassen, er blant punktene i reformene. Ifølge Bakke har det også  blitt mye enklere for arbeidere, som ikke har fått utbetalt lønn, å kjøre saken for domstolene.

MÅ KJØPE MADRASS SJØL:  Utslitte arbeidere bor på fabrikkene mens de arbeider. De må stå for madrass og sengetøy sjøl, disse arbeiderne sover uten. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights
MÅ KJØPE MADRASS SJØL: Utslitte arbeidere bor på fabrikkene mens de arbeider. De må stå for madrass og sengetøy sjøl, disse arbeiderne sover uten. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights Vis mer

- Lønningene har økt ganske mye, og nå klagere flere på at lønnsnivået er for høyt i Kina. Det fører til at produksjonen blir dyrere, og enkelte selskaper velger å benytte leverandører i andre land, som Vietnam der produksjonen er billigere. Men infrastrukturen i Kina gjør det attraktivt for selskapene å holde produksjonen i Kina.

- Men det er fortsatt store utfordringer i forhold til helse, ikke-utbetalt lønn, overtid og diskriminering på arbeidsplassen. 

Stiller høyere krav Seniorforsker Koen Wellens ved Norsk senter for menneskerettigheter mener også at de kinesiske arbeidsrettighetene beveger seg i positiv retning. 

- De har en rimelig streng lovgivning om arbeidsforhold, men spørsmålet er om reglene overholdes. Mitt inntrykk er at arbeiderne i Kina stadig stiller høyere krav til arbeidsgiverne, sier Wellens.    

Kinesiske arbeidere har bare muligheten til å organisere seg gjennom den ene offisielle hovedsammenslutningen av arbeidstakere, kalt All-China Federation of Traded Unions. 

- Arbeiderne kan ikke organisere seg uavhengig av den, den form for organisasjonsfrihet er ikke lovlig og straffes med fengselsstraff. I 2006 jobbet for eksempel All-China Federation of Trade Unions fram en avtale med Walmarts som gir bedre vilkår for kinesiske arbeidere enn arbeidere andre steder i verden.

Spolerte norsk samarbeid Tidligere jobbet Landsorganisasjonen i Norge (LO) for for å økte bevisstheten rundt arbeidernes rettigheter i Kina gjennom Menneskerettighetsdialogen med Kina. Dette samarbeidet fikk en brå slutt da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, forklarer Wellens.

Leder av Kina-prgrammet ved Norsk senter for menneskerettigheter, Cecilie Figenschou Bakke. Foto: Universitetet i Oslo
Leder av Kina-prgrammet ved Norsk senter for menneskerettigheter, Cecilie Figenschou Bakke. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Generelt er det mangel på ytrings- og organisasjonsfrihet i Kina. Det er  mangel på sivile og politiske rettigheter, og det er for eksempel ikke lov med politiske partier, sier Wellens og fortsetter: 

- Men det blir ingen arabisk vår i Kina, mange kinesere har opplevd perioder med kaos, og vegrer seg for dette. Så lenge det er økonomisk vekst i landet synes mange at kommunistpartiet er den beste løsningen. Dersom partiet hadde stilt til valg i dag, ville de ha vunnet.

- For bortskjemte Cecilie Figenschou Bakke, leder av Kina-programmet ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener nordmenn, som konsumenter, har et ansvar for å være villige til å betale prisen det faktisk koster å produsere varer.

- Slik at arbeiderne i landet kan leve under anstendige arbeidsforhold, understreker Bakke.

- Vi har blitt for bortskjemte med billige forbruksvarer fra Kina. Den kinesiske industrien er presset fordi at arbeiderne krever økte rettigheter og høyere lønninger samtidig som råvarene blir dyrere. I tillegg setter selskapene større krav til kvalitet på lekene, sier Bakke.

- I tillegg kom finanskrisen som førte til mindre bestillinger.

FRAMGANG:  Seniorforsker Koen Wellens ved Norsk senter for menneskerettigheter mener likevel at de kinesiske arbeidsrettighetene beveger seg i positiv retning.  Foto: Universitetet i Oslo
FRAMGANG: Seniorforsker Koen Wellens ved Norsk senter for menneskerettigheter mener likevel at de kinesiske arbeidsrettighetene beveger seg i positiv retning. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Foxconn har tidligere blitt utsatt for hard kritikk etter at fortvilte ansatte har begått selvmord ved å kaste seg ut av vinduene på fabrikkene. I januar i år truet 300 med masseselvmord etter at ledelsen nektet å gi dem høyere lønn.

BADET:  Inne på dette badet kan arbeiderne vaske seg i bøtter og gå på do ved å benytte hullet i gulvet. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights
BADET: Inne på dette badet kan arbeiderne vaske seg i bøtter og gå på do ved å benytte hullet i gulvet. Foto: Institute for Global Labour and Human Rights Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media