Slik smugler mafiaen slanger og kattedyr til Norge

Risikoen er liten, fortjenesten er som for heroin.

PYTONSLANGER: Disse slangene hadde en da 22 år gammel mann teipet til kroppen da han ble tatt i 2009, i en av de mest kjente dyresmuglingssakene i Norge. Foto: Kristiansand regiontollsted
PYTONSLANGER: Disse slangene hadde en da 22 år gammel mann teipet til kroppen da han ble tatt i 2009, i en av de mest kjente dyresmuglingssakene i Norge. Foto: Kristiansand regiontollsted Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Krokodiller, afrikanske gauper, kobra og andre giftslanger: organiserte kriminelle driver storstilt dyresmugling til og fra Norge. Det bekrefter både Økokrim, Direktoratet for naturforvaltning (DN), Mattilsynet og dyresmuglere overfor Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet følgende smuglersystem:

• Ligaene betaler lokale jegere for å finne spesielle dyrearter.
• Mellommenn frakter dyrene til flyplassen.
• Smuglerne gjemmer dyrene i hemmelige rom i bagasjen eller teiper dem fast på kroppen.
• Varene blir annonsert på nettet og ofte omsatt på messer i Tyskland, Frankrike eller Tsjekkia og Øst-Europa.
• Til Norge smugles varene i bil gjennom Danmark og Sverige.

350 000,- pr. fugl Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim trekker fram ulovlig handel med papegøyer som et økende problem. Det bekreftes av seniorrådgiver Øystein Størkersen i DN.

KJÆLEDYR: Denne servalen ble holdt som kjæledyr i Norge. Her ligger den bedøvet etter at myndighetene tok hånd om den. Foto: Privat
KJÆLEDYR: Denne servalen ble holdt som kjæledyr i Norge. Her ligger den bedøvet etter at myndighetene tok hånd om den. Foto: Privat Vis mer

- De dyreste papegøyene som er beslaglagt i Norge er av arten Hyacinth ara. En ung hann går for 75 000,- mens voksne hunner er solgt for opptil 350 000,-, sier Størkersen til Dagbladet.

En forsendelse på ti fugler kan dermed være verdt millioner.

- Fuglene smugles gjerne rett fra opprinnelseslandet. Fuglene smugles som egg eller unger, og avles opp i Europa. Smuglerne setter på de en gammel tillatelse, eller forfalsker en ny. Smuglerne får kjøpt falske stempler og godkjenninger, sier Størkersen.

Livsfarlige kjæledyr - Kunden sender gjerne en bestilling til smugleren, som kjører til markeder i Tyskland og Frankrike. Så ringer han opp når han er i for eksempel Moss, Kongsvinger eller Hamar, sier Størkersen.

Dyr som er funnet i Norge:

• Krokodiller
• Vaskebjørn
• Serval
• Karakal
• En lang rekke forskjellige øgler
• Tusenvis av slanger
• Nesebjørn
• Ekornape
• Silkeape
• Muldvarp
• Albinopiggsvin
• Ekorn
• Gekko, varan, kameleon og andre typer øgler
• Flere forskjellige papegøyer
• Dverglori, parakitt og kinesisk dvergvaktel
• Rødbrystet gressparakitt
• Skjeggjøk
• En rekke forskjellige eksotiske fiskearter


Kilder: Direktoratet for naturforvaltning, Mattilsynet, flere dyresmuglere

DN vil at alle fugler skal bli pålagt å bære en mikrochip, for å få bukt med jukset. Størkersen er også kritisk til straffenivået for dyresmugling.

- For bare uker siden ble direktoratet kjent med smugling av blant annet karakaler og servaler på Østlandet. Den giftigste slangene vi har funnet var et titalls eksemplarer av de giftigste slangene i verden, gjemt i en leilighet i Oslo. Mange er som frimerkesamlere: de må ha alt, sier han.

- For en kilo heroin får du ti år i fengsel. For en kilo nesehorn, der kiloprisen er inntil 500 000,-, får du kanskje en bot eller betinget straff.

Dop og våpen Førstestatsadvokat Høviskeland i Økokrim bekrefter at dyremafiaen har nådd Norge.

FUNNET PÅ SØRLANDET: Under ransakingen
ble det funnet fire levende vaskebjørn, fire levende mårhunder, og tre levende nesebjørner. Alle dyrene ble avlivet samme dag. Bonden ble varetektsfengslet. Foto: Steinar Sunde/Politiet
FUNNET PÅ SØRLANDET: Under ransakingen ble det funnet fire levende vaskebjørn, fire levende mårhunder, og tre levende nesebjørner. Alle dyrene ble avlivet samme dag. Bonden ble varetektsfengslet. Foto: Steinar Sunde/Politiet Vis mer

- Handel med truede dyrearter antas å være et av de største illegale markedene i verden. Det er en tendens til at organiserte nettverk som driver med andre typer kriminalitet har begynt å drive ulovlig handel med truede dyr, sier Høviskeland til Dagbladet.

- Betyr det at handel med dop, våpen og dyr vikles sammen?

- Vi ser en tendens til at dette er organisert og drives sammen med annen type kriminell virksomhet.

GRÅ JACO: Papegøyene som ble beslaglagt på Svinesund i november i fjor er verdt omkring 50 000,-. Foto: Mattilsynet
GRÅ JACO: Papegøyene som ble beslaglagt på Svinesund i november i fjor er verdt omkring 50 000,-. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Hvordan opererer ligaene i Norge?

- Vi kjenner til tyske statsborgere som reiser til Norge i yngleperioden og henger opp fuglekasser. Så tar de med seg eggene seinere. Vi har også mistanke om at lokale personer i Norge har opplyst til de utenlandske smuglerne hvor reirplassen til norsk rovfugl er.

28 fugler Dagbladet besitter anmeldelser og rapporter fra Tollvesenet, Mattilsynet og DN, som beskriver nylig smugling av dyr.

13. november i fjor, klokka 18.33, ble en 48-åring fra Østlandet stoppet på svenskegrensa med totalt 28 fugler — parakitt, undulat og vaktel — i bilen sin.

FANGST: Totalt hadde smugleren 28 fugler med seg i bur. Foto: Mattilsynet
FANGST: Totalt hadde smugleren 28 fugler med seg i bur. Foto: Mattilsynet Vis mer

Han forklarte til Tollvesenet at fuglene var kjøpt i Danmark. Mannen hadde med en slektning på turen, og slektningen hadde kjørt i forveien for å se om kysten var klar.

Møkk på beina Ei uke seinere ble en sørlending (47) stoppet ved Svinesund. Mannen har hatt et firma som drev med import og eksport av fugl.

Ifølge tollvesenets rapport hadde mannen ingen fugler i bilen. Men skoene hans var møkkete, og tolleren fattet mistanke:

«Ved å ta et områdesøk fant undertegnede en kasse vin og tre bur med papegøyer bak en gammel kontainer (...) Mistenkte innrømmet at han hadde satt fra seg papegøyene og vinen for å hente dette senere», skriver betjenten i sin rapport.

TATT PÅ FERSKEN: - Jeg vil smugle igjen, sa den da 22 år gamle mannen da han ble stoppet av tollerne på kaia i Kristiansand i 2009. Mannen har ikke besvart gjentatte anrop fra Dagbladet den siste uka. Foto: Kristiansand regiontollsted
TATT PÅ FERSKEN: - Jeg vil smugle igjen, sa den da 22 år gamle mannen da han ble stoppet av tollerne på kaia i Kristiansand i 2009. Mannen har ikke besvart gjentatte anrop fra Dagbladet den siste uka. Foto: Kristiansand regiontollsted Vis mer

Mannens åtte grå jaco-papegøyene var verdt omkring 50 000,-. Ifølge saksdokumentene var mannen en gjenganger.

I SNUSBOKSER: Mannen hadde teipet snusbokser til beina. I dem fant tollerne ti leopardgekko-øgler. Foto: Kristiansand regiontollsted
I SNUSBOKSER: Mannen hadde teipet snusbokser til beina. I dem fant tollerne ti leopardgekko-øgler. Foto: Kristiansand regiontollsted Vis mer
FUNNET PÅ SØRLANDSGÅRD Vaskebjørn. Foto: Steinar Sunde/Politiet
FUNNET PÅ SØRLANDSGÅRD Vaskebjørn. Foto: Steinar Sunde/Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer