<strong>MILLIARDINDUSTRI:</strong> Direktoratet for naturforvaltning viser Dagbladet noen av gjenstandene norske turister har tatt ulovlig inn i landet. Det er alt fra apeskaller til bjørneskinn, helsekostprodukter og levende dyr. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
MILLIARDINDUSTRI: Direktoratet for naturforvaltning viser Dagbladet noen av gjenstandene norske turister har tatt ulovlig inn i landet. Det er alt fra apeskaller til bjørneskinn, helsekostprodukter og levende dyr. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

Slik smugler norske turister

Når norske turister frakter tiger, bjørn, slanger og aper til Norge havner feriepengene hos organiserte mafiagrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Det kan virke som et eksotisk minne fra drømmeturen. Et lite krokodillehode, en fint utskåret beinbit, en «festlig» flaske lokal sprit med slanger eller slangeskinnstøvler er noen av de tusenvis av suvenirene norske turister bringer hjem.

Men det er strengt ulovlig, og del av en milliardindustri som bidrar sterkt til å presse allerede truede dyrearter verden over mot evig utslettelse. Og feriepengene dine havner i mange tilfeller i lommene til organiserte, kriminelle grupper som ikke skyr noen midler.

Tiger og leopard - Hva smugler nordmenn?

- Det er mye skinn: tigerskinn, leopardskinn og vesker. Det er havskilpadde, enten hele dyret eller skallet, kvelerslangeskinn og krokodille, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim til Dagbladet.

<strong>STORFANGST:</strong> En mann som gikk på 7/11 med blodige hender ledet politiet til en leilighet med tiger, elefant og sebra - smuglet til Thailand, og gjort klar for salg. Foto: EPA/Scanpix
STORFANGST: En mann som gikk på 7/11 med blodige hender ledet politiet til en leilighet med tiger, elefant og sebra - smuglet til Thailand, og gjort klar for salg. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Han har kjelleren full av beslag: Alt fra «uskyldige» produkter som hermetisert krokodillekjøtt, hatter med tannbiter og skinnbelter, til åpenbart tvilsomme og ulovlige gjenstander som et isbjørnhode, utstoppede rovfugler, en apeskalle og flådd bjørn. Sistnevnte ble forsøkt fraktet over grensa i en enorm bag.

Mens turister kan søke om å få tillatelse til å ta inn enkelte slange- eller krokodilleprodukter, er dyr som tiger, havskilpadde eller sagfisk er helt forbudt. Men Størkersen advarer:  

- Selv om man lykkes i å smugle vil gjenstanden som er smuglet inn være ulovlig til evig tid, og være den norske stat sin eiendom.

<strong>ADVARER:</strong> Seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning holder opp hodene til to siamkrokodiller, som er nesten helt utryddet i vill tilstand. De ble beslaglagt i posten, og er bare ett eksempel på forbudte dyregjenstander nordmenn forsøker å smugle inn i landet. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
ADVARER: Seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning holder opp hodene til to siamkrokodiller, som er nesten helt utryddet i vill tilstand. De ble beslaglagt i posten, og er bare ett eksempel på forbudte dyregjenstander nordmenn forsøker å smugle inn i landet. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

Ifølge Interpol er smuglingen av levende og døde, utrydningstruede dyr verdt mellom 10 og 20 milliarder dollar på verdensbasis.

Nye områder På 1990- og 2000-tallet kom mye av smuglingen fra Asia, da vi oppdaget Thailand, Vietnam, Kambodsja og Kina som ferieland. Nå smugles stadig mer fra Afrika. I tillegg til klær og pyntegjenstander, er det en økende import av ulovlige helse- og sunnhetsprodukter.

- Noe som er nytt for oss er import av bjørnefett på tube fra Russland. Videre er det beslaglagt tørkede slangeskinnsbiter og fiskeskinn til å trekke te av — det skal angivelig kurere kreft. Det skal også oppmalt neshorn, sier Størkersen.

Det bekrefter også førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim.

- Import av slankemidler er et kjempeproblem, som er i vekst. Norske forbrukere som kjøper slankemidler fra Østen må sjekke om forhandlerne følger regelverket. Slike midler kan være straffbart å bruke, sier Høviskeland til Dagbladet.

Tigerblod - Det er organiserte kriminelle som står bak jakta, sier Øystein Størkersen, og illustrerer:

Dyresmugling til Norge

I fjor beslagla tollvesen og politi totalt drøyt 15 000 CITES-varer på norskegrensa. CITES-varer er produkter laget av utrydningstruede dyr - eller dyrene i seg selv. Disse var fordelt på 146 beslag.

Året før var antallet beslag omtrent likt, 138, mens antall beslaglagte varer var langt høyere: snaut 30 000 varer.

Dette var alt fra klokkereimer og skinnstøvletter til levende dyr.

Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning advarer mot høye mørketall.

- De fleste smuglingsforsøk lykkes, sier han til Dagbladet.Kilde: Tollvesenet og Direktoratet for naturforvaltning


- I Indonesia starter tigerjakt med at en lokal jeger skyter tigeren. En oppkjøper frakter den til hovedstaden Jakarta. Derfra smugles den til Bangkok eller Shanghai, der den gjøres klar for salg til vestlige turister.

En slik liga ble avslørt mandag 13. februar i år:

Da oppdaget politiet i Bangkok en mann som gikk på 7/11 med hendene fulle av blod. De fulgte etter til ei boligblokk. I en leilighet satt en annen mann satt og parterte en 400 kilos tiger. Ifølge The Guardian ble også elefant og sebra funnet.

<strong>SMUGLET TIL NORGE:</strong> Jakta på elfenben medfører at elefantbestanden er truet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
SMUGLET TIL NORGE: Jakta på elfenben medfører at elefantbestanden er truet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet 11. februar bekreftet førstestatsadvokat Høviskeland i Økokrim at handel med narkotika, dyr og våpen ofte henger sammen - slik tilfelle også er med ligaen Dagbladet dokumenterte i går.

Fuglejakt i Norge I golfstatene, deriblant «norske» turistmål som Dubai og Abu Dhabi, er falkonering - jaktunderholdning med falker - populært. Falker smugles ofte fra land som Mongolia, via Afghanistan og Irak. Bestikkelser på omkring 500 dollar pr. fugl sikrer smidige grenseoverganger.

Og det er blitt smuglet falker fra Norge til slik aktivitet. 

- Den siste forsendelsen fra Norge vi var borti var på 90-tallet. Det var jaktfalk og kongeørn, minst 100 individer, som ble smuglet via Tyskland. Da ble det funnet flere kart over Norge, der det var merket av hvor reirplassene var. Et organisert nettverk, med norske kontakter, sto bak, sier Størkersen.

<strong>GAPENDE KJEFT:</strong> Sunniva Aagaard hos Direktoratet for naturforvaltning viser fram et smuglet isbjørnhode. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
GAPENDE KJEFT: Sunniva Aagaard hos Direktoratet for naturforvaltning viser fram et smuglet isbjørnhode. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

- Vanligvis smugles fuglene som egg. Eggsamlere i England, Tyskland og Danmark opptil flere millioner egg. For noen år tilbake hadde en dansk smugler 25 000 egg som kunne spores til Norge.

Nå har Statens naturoppsyn over 100 mann som skal patruljere i fjellet i sommer.

<strong>STORT OMFANG:</strong> Beslaget har ligger jevnt høyt de siste årene. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
STORT OMFANG: Beslaget har ligger jevnt høyt de siste årene. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer
<strong>KLÆR OG PYNT:</strong> Også klær og pyntegjenstander rammes av norsk lov. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
KLÆR OG PYNT: Også klær og pyntegjenstander rammes av norsk lov. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer