Slik smuglet de tusener av mennesker

Britisk politi kan ha sprengt et av Europas største nettverk for menneskesmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I grålysningen på tirsdag gikk britisk politi til aksjon mot tolv boliger i London og Linconshire. Kort tid seinere var åtte personer arrestert, mistenkt for å stå bak organisert menneskesmugling. Elleve andre ble tatt for medvirkning.


Politiet tror ligaen har smuglet nærmere 200 000 mennesker, hovedsaklig tyrkiske kurdere, til Storbritannia.

- Omfanget av problemet er enormt, sier politiinspektør Bill Skelly til Reuters.

Bakmennene tjener millioner på å stue mennesker inn i båter, fly og lastebiler, for så å frakte dem over Europas landegrenser.

Drømmen om Europa

Dette er den største menneskesmugling-saken britisk politi har arbeidet med. Etterforskningen har pågått i over to år, i samarbeid med politi fra Nederland, Frankrike, Italia, Belgia og Danmark.

Ifølge politiinspektør Skelly er flere av de arresterte «helt på topppen av hierarkiet».

- De fungerer som overhoder for nettverket, og styrer det hele fra London., sier han.

STUES SAMMEN: Røntgenbildet viser en lastebil full av illegale innvandrere. Foto: SCANPIX/REUTERS
STUES SAMMEN: Røntgenbildet viser en lastebil full av illegale innvandrere. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Den typiske smuglerruta for ligaen startet i landsbyer i Øst-Tyrkia. Ofte ble mellom 20 og 25 kurdere stuet inn i én lastebil. I Italia eller Tyskland gikk ferden videre med tog til Amsterdam, Brussel eller Paris, der de ble plassert i hemmelige skap på spesialbygde lastebiler. Derfra ble de kjørt inn i Storbritannia.

Immigrantene skal ha betalt ligaen mellom 35 000 og 57 000 kroner hver. Smuglerturene kunne ta flere måneder.

Avslørt av røntgenbilder

For mange illegale innvandrere ender Europa-drømmen i et mareritt. I 2000 ble 58 kinesere funnet kvalt i en container i havnebyen Dover. Andre ender opp med luselønn på det svarte arbeidsmarkedet, eller som prostituerte.


Etter tragedien i Dover begynte tollere der og i Calais å gjennomlyse kjøretøy med røntgenapparater. Flere smuglerlaster er avslørt etter at apparatene viser mennesker stuet sammen som kveg inni containere og lastebiler.

London-politiet oppfordrer andre europeiske land til også å skaffe seg slike apparater i kampen mot organisert menneskesmugling.

STORAKSJON: Til sammen 19 personer ble pågrepet av britisk politi i går. Aksjonen er resultatet av to års etterforskning, og har fått tilnavnet «Bluesky».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer