Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik snakker katten

Katten har et rikt språk. Den har et nyansert kroppsspråk, i tillegg til stemmen, som kan uttrykke forskjellige sinnsstemninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når katten maler, er det som regel et uttrykk for at den er fornøyd. Allerede ukegamle kattunger maler, noe de gjør når de dier. Muligens har malingen opprinnelig noe med forholdet til mora å gjøre under ammingen. Da maler også kattemora.

Men også katter som har det vondt, kan begynne å male. Forskerne vet derfor ikke helt nøyaktig hvorfor kattene maler, og de vet heller ikke hvordan malingen framkommer.

Deles i fire

Når det gjelder selve mjauet, har forskerne kommet fram til at det kan deles i fire: m-i-a-u.

Katten legger forskjellig trykk på de forskjellige stavelsene, alt etter hva den ønsker å melde.

Alle katteeiere kjenner den blide, lille «mrrrrr»-lyden som blir lysere på slutten. Den er som en hyggelig liten hilsen idet katten kommer inn etter å ha vært ute, eller når den møter sin eier om morgenen. Katter som kjenner hverandre, hilser også med denne lyden.

I-lyd

Dersom katten har det vondt, legger den vekt på i-lyden i mjauet, som et «miiiiau».

Et sørgmodig «miaoou» betyr at katten er frustrert, og er i ferd med å gi opp håpet om at den får viljen sin.

En tamkatt vil blåse seg opp med strittende pels for å se riktig stor ut i en situasjon som oppfattes som truende, særlig når det involverer andre katter.

En katt som knurrer, bør respekteres og håndteres med forsiktighet.

Halen

Dersom katten utfordrer en annen til kamp, går den på med toppede ører, mens halen pisker opphisset hit og dit. Det skyldes adrenalinstrømmen som pumper gjennom kattekroppen.

Halen er også en tydelig indikator på hvordan katten har det, og viser sinnsstemninger fra avslappet tilstand via aggresjon til lekenhet, glede og usikkerhet.

FORSTÅ PUS: De fleste vet at når katten maler, så er det uttrykk for at den er fornøyd. Men katten har mange måter å kommunisere på.