Slik snek norske Nora (34) seg inn på dronningmiddagen

Greenpeace-aktivister snek seg inn på Christiansborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet): Tre Greenpeace-aktivister har i kveld tatt seg inn på Christiansborg, hvor den danske dronningen har invitert til statsmiddag i forbindelse med klimakonferansen i København. Det melder Ekstrabladet.

Uinvitert nordmannAktivistene kom seg helt inn på slottet, før de ble stoppet av sikkerhetsvaktene. Den ene aktivisten er norske Nora Christiansen (34), den andre var leder for Greenpeace Spania, Juantxo Lopez de Uralde. Christiansen, som er fra Fredrikstad er gift med Mads Flamp Christensen. Han er generalsekretær i Greenpeace Norden og svært fornøyd med konas innsats:

- Det var veldig fint, vi fikk budskapet direkte ut. Lederne burde snakke om klima istedenfor å sitte festkledd til middag mens forhandlingene er på vei mot kolllaps, sier Christensen til Ekstra Bladet.

Greenpeace Norge er også fornøyde med aksjonen.

- Dette var en vellykket aksjon. De kom seg så langt inn de skulle, og fikk sagt ifra. De var ikke der for å få gratis middag, men skulle vise at topplederne brukte tida på å spise, ikke jobbe, sier leder av Greenpeace Norge, Truls Gulowsen til Dagbladet.

Aktivistene skal ha kommet samtidig som Mexicos president, men i motsetning til presidenten ble de to raskt kastet ut igjen.

Gjemte under klærneDet var Greenpeace i Danmark som planla aksjonen. Gulowsen sier de to kom seg inn ved å rett og slett lyve i døra.

- De kledte seg ut og latet som om de var noen som skulle være der. Jo mer selvsikker du er, jo mer får du til. Du må tro på det selv, flirer Gulowsen.

- De kjørte fin bil, hadde på seg fine klær, og så ut som hvilke som helst andre statsledere.

Gulowsen sier dette er den samme strategien Greenpeace har brukt under tidligere aksjoner.

Plakatene gjemte aktivistene bare under klærne.

Sprø politi
Nå frykter han at de to blir straffet.

FORBANNET: G77-landene, ved Lumumba Stanislaus Di-Aping, har sagt klart ifra om hva de mener om Vestens mangel på initiativ i København. Foto: AFP/Scanpix
FORBANNET: G77-landene, ved Lumumba Stanislaus Di-Aping, har sagt klart ifra om hva de mener om Vestens mangel på initiativ i København. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Dansk politi er litt sprø, sier Gulowsen til Dagbladet.

Foreløpig kjenner ikke politiet framgangsmåten aktivistene brukte.

- Vi vet ikke detaljene til hvordan aktivistene kom seg inn, sier talsmann for Københavnpolitiet, Lars Borg til Dagbladet.
- Det var en demonstrasjon utenfor Christiansborg, hvor Greenpeaceaktivister hang opp banner. Det var i forbindelse med denne aksjonen at de tre aktivistene i gallaklær kom seg inn, forklarer han.

- Hva er strafferammen for dette?

- Man kan risikere å få bøter for å henge opp banner, og risikerer en fengselsstraff på mellom ett og to år for å bryte seg inn på Christiansborg. Men jeg tror ikke dette er i det området, forklarer Borg til Dagbladet
Borg vil ikke bekrefte nasjonaliteten til aktivistene.
Arrestert
Politiet rykket ut til den 20 etasjer høye bygningen i Ørestaden i bydelen Vestamager.

Både de to som snek seg inn og aktivistene utenfor ble arrestert. I alt ble 19 personer pågrepet. Borg kan ikke opplyse Dagbladet om hvor aktivistene blir holdt.

Han forteller at de på dette tidspunket blir avhørt, og det er uvisst hvor lenge de blir holdt i arresten.
Onsdag gikk miljøbevegelsen Greenpeace til aksjon mot en bygning i området som tilhører medisinselskapet Ferring, meldte Ekstra Bladet den gang. Tidligere i dag klatret Greenpeace ifølge NTB opp på en bygning i København, der FNs store klimakonferanse pågår.

Dagbladet har ikke lykkes i å nå statsminister Jens Stoltenberg eller de arresterte aktivistene i kveld.

FRYD OG GAMMEN? Nei, det har ikke vært bare velstand mellom Vesten, ved tyske Angela Merkel og Kina, ved statsminister Wen Jiabao på klimamøtet. Foto: AP/Scanpix
FRYD OG GAMMEN? Nei, det har ikke vært bare velstand mellom Vesten, ved tyske Angela Merkel og Kina, ved statsminister Wen Jiabao på klimamøtet. Foto: AP/Scanpix Vis mer